در طول سه هفته گذشته، قیمت دلار در کرانههای دریای مدیترانه تحت تأثیر جنگ به شدت تغییر کرده و روند نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. با این حال، در هفته جاری، قیمت دلار به نظر میرسد که در حال استقرار است و تقریبا در حدود 50 هزار تومان تثبیت شده است. اما آیا این روند دلار در روزهای آتی هم آرام خواهد بود یا باید به نوسانات جدید در انتظار باشیم
به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از اقتصاد 100، قیمت دلار در این هفته به مرز 51 هزار تومان رسید. به نظر می رسد دلار توانایی رشد و میل به سقوط را از دست داده است. اما آیا این به معنای تثبیت قیمت دلار در این سطح است؟
قیمت دلار در آخرین معاملات نقدی روز گذشته به انتهای کانال 51 هزار تومانی بازگشت. این قبض که در ساعاتی از روز چهارشنبه وارد کانال 50 هزار تومانی شده بود به دلیل فشار تقاضا به محدوده 51 هزار تومان بازگشت. روز گذشته دلار با قیمت 51 هزار تا 51 هزار و 100 تومان معامله می شد.
این هفته با وجود اتفاقات سیاسی مانند سفر رئیس جمهور به عربستان، سفر وزیر امور خارجه به مقر سازمان ملل و کلید استیضاح وی در مجلس، دلار در محدوده مشخصی گیر کرد.
بررسی بازار ارز حاکی از تعادل بین عرضه و تقاضا است. معامله گران می گویند دلار در کریدور 50 هزار تومانی تثبیت شده و این بر اساس خواست سیاست گذار است. آنها روند این بلیط را یک رنج می دانند. به گفته فعالان بازار ارز، اگرچه مداخله سیاستمدار مانع از افزایش قیمت دلار می شود، اما نهاد تصمیم گیرنده این توانایی را دارد که قیمت را به دلال چهارم بازگرداند که نمی خواهد.
خط سیر دلار در بلندمدت صعودی است
مجتبی دیبا کارشناس اقتصادی با تاکید بر تغییر قیمت دلار در کریدور جدید در پی حوادث خاورمیانه گفت: موضوع درگیری حماس و اسرائیل باعث شد دلار برای خود منطقه تجاری جدیدی ایجاد کند. البته باید در نظر گرفت که شرایط جامعه نیز متاثر از اتفاقات اخیر است.
وی روند کند و مستمر قیمت دلار را پیش بینی کرد و گفت: یکی از دلایلی که کارشناسان در بلندمدت روند صعودی قیمت دلار را پیش بینی می کنند، رشد خروج سرمایه از کشور است. این خروج سرمایه اگرچه به دلیل رکود بازارهای تولید سرمایه مانند معاملات ملکی و بورس تا حدودی کاهش یافته است، اما زنگ خطر افزایش قیمت دلار را به صدا در می آورد.
دیبا به متغیر فروش نفت به عنوان یکی از متغیرهای بهبود عملکرد دلار در سال جاری اشاره کرد و گفت: «از فروش نفت میتوان بهعنوان یک تبادل غیررسمی یاد کرد. هر چند که ورودیها و منابع پولی آن همچنان هویدا نیست، اما دولت فعلا توانسته به این واسطه، دلار را در منطقه مشخصی مهار کند.»
وی خاطرنشان کرد: سطح حمایت فعلی از دلار حدود 50 هزار و 800 تومان است که با مفروضات فعلی می توان سطح 51 هزار و 800 تومان را سقف مقاومتی این اسکناس در نظر گرفت، این در حالی است که در صورت تثبیت دلار «در محدوده 53 هزار تومان، این قبض روند صعودی خواهد داشت.»
تاثیر دخالت ایران در جنگ در منطقه باعث کاهش 70 هزار تومانی دلار می شود.
سجاد بوربور دیگر کارشناس اقتصادی نیز تأثیر جنگ خاورمیانه بر اقتصاد کشور را برجسته کرد و اظهار داشت: عاملی به نام جنگ ما را از مسیر تصمیم گیری های صحیح منحرف می کند و قبل از این حادثه به درک حداقلی می رسیدیم و نمی رسیدیم. با آمریکا نوشته شد و شرایط برای ایران کمی راحت شد.
وی افزود: جامعه بین المللی نگاه ویژه ای به اسرائیل دارد و خواه ناخواه ما بخشی از تاریخ هستیم، بنابراین هرگونه سوگیری ما را از مسیر برجام منحرف می کند. خاورمیانه، قیمت دلار به 70 هزار تومان می رسد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر رشد قیمت دلار در سه ماهه پایانی سال خاطرنشان کرد: نرخ رشد دلار در مدت مذکور به برجام بستگی دارد و هر اتفاقی در راستای آن بیفتد، شاهد خواهیم بود. تاثیر آن بر بازار ارز دلار گران می شود و در صورت ادامه این جنگ دوباره افزایش می یابد وی به رشد 65 درصدی سپرده های تقاضایی اشاره کرد و گفت: سوخت مورد نیاز برای تورم دوباره موجود است و اگر ایران باشد. با آغاز جنگ بین حماس و اسرائیل، این سد شکسته خواهد شد و تورم بیشتری نسبت به گذشته وجود خواهد داشت. “.
بوربور با تاکید بر عادلانه بودن قیمت دلار در کریدور 50 هزار تومانی گفت: حتی ورود دلار در کریدور بالا نیز قیمت مناسبی برای این قبض است، گفت: در حال حاضر قیمت و ارزش یکی شده و این اتفاق سابقه کمتری دارد. وی در خصوص قیمت دلار در ماه های آینده گفت: باور نداریم که قیمت دلار کاهش پیدا کند اما با وجود شرایط اقتصادی، قیمت این بلیت افزایش می یابد.
افزایش قیمت دلار را در کوتاه مدت پیش بینی نمی کنم. هرچند کاهش شدید قیمت دلار نخواهیم داشت
علی طباطبایی، یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی با اشاره به اینکه در حال حاضر سیاست بانک مرکزی اخذ چند نرخی در بازار و نزدیکی دلار نیما و نرخ ارز به یکدیگر است، گفت: از آنجایی که موضوع درگیری در منطقه میانه مطرح شده است. شرق در ماه گذشته مهمترین سیگنالی که به بازارهای مالی برای افزایش قیمت داده شد؛ در حال حاضر متغیر اصلی شدت و کاهش این اتفاق در قیمت دلار است.
وی موضوع توافق هسته ای را عامل مهمی برای ثبات قیمت بازارهای مالی عنوان کرد و تصریح کرد: با وجود جنگ در منطقه، در حال حاضر احتمال توافق در بازارها کم است، این در حالی است که هیچ کدام حتی تغییری در استراتژی شرکت های اقتصادی در رابطه با ظاهر شدن توافق در بازارها نیست.
وی در خصوص روند قیمت دلار تا پایان سال گفت: با توجه به تصمیمات اخیر بانک مرکزی افزایش قیمت دلار را در کوتاه مدت پیش بینی نمی کنم. هرچند کاهش شدید قیمت دلار نخواهیم داشت. محدوده قیمت فعلی این یادداشت ثابت به نظر می رسد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به موضوع تورم و افزایش تقاضا برای واردات در ماه های پایانی سال، خاطرنشان کرد: با توجه به مولفه های اقتصادی، در هر صورت روند قیمت دلار صعودی است و این قبض خواهد بود. تا پایان سال جاری در کانال های قیمت بالاتر قرار می گیرد».
اگر شرایط به همین منوال پیش برود و ریسکی وارد بازار نشود، قیمت دلار در محدوده 50 تا 53 هزار تومان تثبیت می شود.
جواد فلاحیان کارشناس بازارهای مالی نیز با اشاره به مخاطرات سیستماتیک در بازار به موضوع جنگ حماس و اسرائیل اشاره کرد و گفت: با توجه به تمایل مردم به دارایی های مطمئن مانند طلا و دلار، افزایش تقاضا در بازار این بازارها دور از انتظار نبودند، اما بازار به اتفاقات منطقه عادت کرد و شرایط کمی تعدیل شد.»
وی با تاکید بر ثبات نسبی قیمت دلار افزود: با توجه به عادی شدن شرایط، تقاضای هیجانی کاهش یافته و این امر به کاهش قیمت دلار کمک کرده است. به نظر می رسد اگر شرایط به همین منوال پیش برود و ریسکی وارد بازار نشود، قیمت دلار در محدوده 50 تا 53 هزار تومان تثبیت خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در صورت عدم ورود ریسک به بازار، با توجه به شرایط رکودی و سیاست های انقباضی که در بازار داخلی وجود دارد، نرخ واقعی دلار در محدوده فعلی نوسان می کند. وی با بیان اینکه شور و نشاط و فشار فروش در بازار وجود ندارد، گفت: به نظر می رسد می توان پیش بینی کرد که قیمت دلار در نهایت تا محدوده 50 هزار تومان کاهش پیدا کند و با توجه به شرایطی که در کشور وجود دارد کمتر از این مقدار دور از واقعیت است.
فلاحیان با تاکید بر اینکه متأسفانه بازار ما نسبت به ریسک های سیستماتیک بیش از حد واکنش نشان می دهد، گفت: باید توجه داشت که اگر در هفته های اخیر و پس از جنگ منطقه ای در شرایط بی ثباتی قرار داشتیم، یعنی اقتصاد ما در حال گسترش بود، قیمت دلار! با سیگنال هایی که به نام کشور ما و کشورهای همسایه رد و بدل می شود شاید به 60 هزار تومان هم برسد!»
وی خاطرنشان کرد: همانطور که دلار نمی خواهد از محدوده 50 هزار تومان پایین بیاید، به نظر می رسد نمی خواهد از قیمت 52 تا 53 هزار تومان بالاتر برود.
منبع: تجارت نیوز