تجارت نیوز نوشت:قیمت دلار در معاملات نقدی پایانی روز گذشته همچنان در حدود روزهای پیش نوسان کرد و در پایان در سطح 50 هزار و 350 تومان قرار گرفت. حالا هفته‌ه است که قیمت دلار توانایی تغییر کانال خود را نداشته است و در یک مسیر خنثی به دام افتاده است.

قیمت دلار در روزهای اخیر در انتهای کانال 50 هزار تومانی گیر کرده است. مدت ها بود که قیمت دلار نه می توانست کاهش یابد و نه افزایش. این رفتار دلار باعث تضعیف چشم انداز سرمایه گذاری در بازار ارز و محدود شدن تقاضا برای خرید مصرف کننده شده است.

این رویکرد بازار ارز را می‌توان در بلندمدت برای اقتصاد سفته‌بازانه ایران مفید دانست. اما آیا بانک مرکزی به عنوان یک بازارساز می تواند قیمت دلار را در همین محدوده نگه دارد و رفتار سرمایه گذاران را تغییر دهد؟

پیش بینی قیمت دلار در زمستان

جواد فلاحیان، کارشناس و فعال اقتصادی در خصوص روند توسعه قیمت دلار در ماه های پایانی سال گفت: دولت در سه ماهه پایانی سال نیاز به تشدید نقدینگی دارد زیرا باید کسری بودجه خود را تامین کند. به همین دلیل ممکن است در سه ماه پایانی سال از سیاست‌های انقباضی فاصله گرفته و به سمت سیاست‌های انبساطی برود.

فلاحیان تصریح کرد: تغییر جایگاه بانک مرکزی می تواند از ابتدا مشوقی برای افزایش قیمت دلار از  ابتدای بهمن تا اواسط اسفند باشد. بنابراین احتمال افزایش قیمت دلار زیاد است. البته به شرط کناره گیری دولت از سیاست های قراردادی، می تواند بین 60 تا 65 هزار تومان نیز رشد کند.

چرا دلار گران نمی شود؟

میثم رادپور، کارشناس و فعال تجاری در گفت و گو با تجارت نیوز به این سوال پاسخ داد. وی توضیح داد: برای پاسخ به این سوال باید به اختصار گفت که اخیرا شاهد افزایش فروش نفت کشور بوده ایم.پس از حمله روسیه به اوکراین و تحریم منابع انرژی روسیه به بسیاری از کشورها، ایران به فهرست بازگشت و خرید نفت که منجر به افزایش قابل توجهی در فروش نفت شد. بنابراین یکی از دلایل عدم افزایش قیمت دلار، افزایش فروش نفت است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اصطکاک ایران با نظام پولی بین المللی، گفت: ایران از نظام پولی بین المللی کنار گذاشته شد و به همین دلیل طرف عرضه دلار تحت فشار زیادی قرار گرفت؛ در حالی که قیمت دلار در بازارهای بین المللی تحت فشار بود. بنابراین افزایش فروش نفت بخش قابل توجهی از این فشار را برای تامین کننده جبران کرده است.

قیمت دلار در سال آینده چقدر خواهد بود؟

وی با تاکید بر روند صعودی نرخ تورم و عدم افزایش قیمت دلار، افزود: فروش نفت می تواند این فرصت را برای بازار فراهم کند که برای مدتی در همان محدوده نوسان کند بدون اینکه افزایش جدی و محسوسی ایجاد کند.

تاثیر پول نفت بر بازارهای مالی تا چه زمانی پایدار خواهد بود و این نوسان تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ رادپور در پاسخ به این سوال که زمان‌بندی به شتاب تورم بستگی دارد، می‌توان گفت افزایش سطح عمومی قیمت‌ها آنقدر جدی است که به راحتی افزایش فروش نفت را در مدت کوتاهی جبران می‌کند. نمی‌توانیم زمان مشخصی برای این موضوع در نظر بگیریم، اما به مرور زمان فشار برای افزایش قیمت ارز با وجود تورم افزایش می‌یابد.

وی افزود: اگر قیمت دلار در ابتدای ریاست جمهوری آقای رئیسی حدود 24 هزار تومان بود، با احتساب تورم سالانه حدود 50 درصدی و افزایش سطح عمومی قیمت ها می توان این انتظار را  در مرداد سال آینده داشت که قیمت دلار در میانه کریدور هفتم خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه تورم 50 درصدی رقم بسیار بزرگی است، می گوید: این میزان تورم می تواند تغییرات بزرگی ایجاد کند. اما با تورم 50 درصدی، این عرضه ها نمی تواند قیمت دلار را تثبیت کند.»

گپ منفی دلار به ۲۰ درصد می‌رسد؟

برزو حق‌شناس، دیگر کارشناس اقتصادی نیز به ددلاین مهلت  ۱۰ آذر تا ۱۰ دی که منطقه حساسی است اشاره کرد آذر و به تجارت نیوز گفت: دوره مورد نظر آخرین ماه سال میلادی  است و در آن زمان تسویه حساب های بین المللی شرکت ها است، بنابراین تقاضا برای ارز در حال افزایش است.

وی افزود: در عین حال بازارساز با تزریق دلار و اخبار در تلاش است تا قیمت دلار را بشکند. این در حالی است که ارزش ذاتی دلار بین 60 تا 61 هزار تومان است. تلاش سیاستگذاران برای سوق دادن قیمت به سمت کریدور 40 هزار تومانی برای تثبیت دلار این گپ منفی می افزاید.

حق شناس با بیان اینکه دلار معمولا تحمل حباب های منفی بیش از 15 درصد را ندارد، خاطرنشان کرد: بازارساز نیز اصرار دارد که قیمت را پایین بیاورد تا حباب افزایش یابد و حتی به بالای 20 درصد برسد. حرکت بعدی دلار تندتر خواهد بود.

آیا سیاست تثبیت ارز منطقی است؟

وی افزود: علیرغم هشدارهای کارشناس اقتصادی، بازارساز در تلاش است تا این حباب منفی را گسترش دهد. باید در نظر داشت که دلار پیش از حرکت بعدی می تواند به سمت محدوده 47 تا 48 هزار تومان حرکت کند. این فرصت برای یکی دو هفته آینده وجود دارد، اما معمولاً این گپ‌ها  بیش از دو یا سه روز طول نمی کشد.

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه هنگامی که ارزش ذاتی گپ بین ۱۵ تا ۲۰ درصد را باز کند، توانایی این را خواهیم داشت که در مورد حرکت بعدی دلار سخن بگوییم ، وی فرمود : «با توجه به تجربه روندهای شارپی گذشته آن زمان حرکت بعدی دلار به سمت سقف قبلی شروع خواهد شد.»

وی در ادامه گفت: از نظر شرایط کلان اقتصادی این احتمال را نمی‌دهم که دلار قیمت‌های 47 و 48 هزار تومانی را ببیند، اما با توجه به تجربه قبلی در سقف‌های گذشته، این اتفاق افتاد که گپ 20  درصد اتفاق افتاد و بعد از حدود سه روز حرکت شروع شد که منجر به رسیدن به سقف قبلی شد. بنابراین سیاست تثبیت ارز در شرایط تحریم و علیرغم مفروضات کلان اقتصادی ما به هیچ وجه عقلانی و منطقی نیست.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *