در بین ۳۵۰۰ کاندیدای رد صلاحیت شده نام ۸۲ نماینده مجلس شورای اسلامی نیز دیده می شد که یک رکورد محسوب می شود و در اعتراض ۱۱۵ نماینده تحصن کردند. تحصنی که باعث تغییر تصمیم شورای نگهبان نشد.
عصر ایران; مهرداد خدیر 20 سال پیش این روزها و اواخر دی ۱۳۸۲، اصلی ترین اخبار سیاسی از رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات شورای اسلامی (دوره هفتم) اسفند 82) هر چند از سال 1370 روند نظارت اختياري با اعلام نظر دبير وقت شوراي نگهبان (آيت الله محمد محمدی گیلانی و نه آیت الله احمد جنتی) شروع شد، اما 20 سال پیش همه چیز از پنج منظر متفاوت بود:
در ابتدا نام 82 نفر از اعضای شورای اسلامی در بین 3500 کاندیدای رد صلاحیت شده به چشم می خورد که رکورد محسوب می شد. شورای نگهبان در دورههای گذشته به برخی از نمایندگان نسبت به شرکت مجدد در انتخابات هشدار داده بود، اما به 82 نماینده از جمله بخش قابل توجهی از شورای اسلامی و عمدتاً از طیف اصلاحطلبان هستند.
جنبه دوم این است که اگرچه برخی از این نمایندگان اعلامیه های صریح را امضا کرده بودند، اما همه آنها از شخصیت های سیاسی به معنای سنتی آن نبودند – اگرچه نمایندگی خود یک کار سیاسی است – اما به اندازه ای که در برنامه های اقتصادی و معیشتی آن زمان نقش موثری داشتند. رئیس اتاق بازرگانی و اعضای ارشد موتلفه – علینقی خاموشی– ایشان مجلس ششم را از رویکرد اقتصادی، معیشتی و توسعه ای تقدیر کردند. دانستن در مورد آن کافی است بهزاد نبوی نایب رئیس مجلس ششم با سابقه چپ گرایی و حمایت از اقتصاد دولتی و سهمیه بندی کالاها در زمان جنگ از حامیان مجوزهای مربوط به سرمایه گذاری خارجی بود.
سوم، چون در اعتراض به این رد صلاحیت گسترده دست به تحصن زدند. 115 نماینده از شهرهای مختلف ایران در این تحصن شرکت کردند. دو نایب رئیس مجلس از دو نهاد اصلاح طلب – محمدرضا خاتمی تحصن ها شامل دبیرکل جبهه مشارکت و بهزاد نبوی از اعضای ارشد مجاهدین انقلاب اسلامی بود که هر دو رد شدند. مهدی کروبی سخنران از این موضوع حمایت نکرد. البته صلاحیت او برای انتخابات بعدی تایید شد.
چهارم اینکه تحصن نمایندگان واکنش عمده ای را در بین مردم برنینگیخت. اگرچه این رفتار یأس تلقی می شد، اما در سال ۸۰ همین افراد با بیش از 76 رأی رأی دادند. سید محمد خاتمی ریاست جمهوری را حفظ کرده بود. انفعال خاتمی در دوره دوم دلیلی برای نارضایتی تلقی شد. البته خودش گفته شهریور 1380 و پس از حادثه 11 سپتامبر و پس از حمله آمریکا به عراق در نوروز 1382، ملاحظات امنیتی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. حتی اگر مطالبات سیاسی مردم از سوی دولت و مجلس اصلاحات در حدی که انتظار داشتند برآورده نمی شد، اکنون پس از 20 سال مقایسه ای با قیمت خانه، خودرو و محل زندگی در ابتدای سال وجود دارد. دهه 80 با وضعیت آشفته امروزی که داشتن ماشین، آپارتمان و مسافرت به خارج از کشور را برای بسیاری از مردم به رویا بدل ساخته قضاوتها واقع بینانهتر شده است.
جنبه پنجم این بود که انتخابات باید توسط دولتی برگزار می شد که این رد صلاحیتها را قبول نداشت. رئیس جمهور (خاتمی) چند روز بعد در حرم امام خمینی (ره) و به مناسبت 12 بهمن گفت: “دولت فقط انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتی را سازماندهی می کند” اما در عمل حکومت با همین نمایندگان انتخابات برگزار کرد.
نتیجه این رویداد کاهش شدید مشارکت مردمی و تبدیل مجلس از اصلاح طلبان به اصولگرایان بود که معمولاً به محافظه کاران معروف هستند. تفاوت حضور در انتخابات مجلس ششم بهمن 78 و مجلس هفتم در اسفند با مقایسه صداهای ثابت غلامعلی حداد عادل مشخص است که در مجلس اول (مجلس ششم) 800 هزار رای آورد و آخر شد و در مجلس دوم (مجلس هفتم) دوباره 800 هزار رای آورد و چون رقیبش حذف شد اول شد و رئیس مجلس شد.. اولین رییس مجلس غیر معمم در جمهوری اسلامی.
یکی دیگر از نتایج تحصن و موافقت دولت خاتمی با برگزاری انتخابات پارلمانی خود در انتخابات ریاست جمهوری ۸۴ نشان داد که اصلاح طلبان و اعتدالیون در مورد یک نامزد و با چند نامزد به توافق نرسیدند.هاشمی رفسنجانی، مهدی کروبی، مصطفی معین و مهر علیزاده) در صحنه حاضر شد و اگر اصلاح طلبان نتوانستند بر سر نامزدی به توافق برسند، تنها به دلیل حضور هاشمی و حمایت کارگزاران او بود. نبود. در مورد کروبی هم اختلاف نظر داشتند چون او در جلسه مجلس ششم موضع دیگری گرفت.