یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار داشت که در بودجه سال آینده، حقوق بازنشستگان، به ویژه کسانی که درآمد کمتری دارند، باید افزایش یابد. مستمری یا حقوق بازنشستگان به مبلغ پولی است که به صورت ماهیانه، به این دسته افراد داده میشود و تا پایان عمرشان ادامه دارد. این حقوقها براساس قانون تامین اجتماعی و قانون مدیریت خدمات کشوری و با توجه به احکام جدید بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی تعیین میشود. در حال حاضر، بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از بازنشستگان، در انتظار اجرای مصوبه قانونی همسانسازی حقوق بازنشستگان هستند. همچنین لازم به ذکر است که مقدار حقوق بازنشستگان سال ۱۴۰۱، متفاوت از پاداش بازنشستگی در مورد هر شخص است و معمولا کمتر از حقوق بازنشستگان در سایر کشورها است.
در ایران، حقوق بازنشستگان بر اساس قوانین و مقرراتی تعیین میشود که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله طبقه بازنشستگان، نوع شغل و زمان خدمت قرار میگیرد. بازنشستگان در ایران به دو دسته عمومی و ویژه تقسیم میشوند. به طور کلی، حقوق بازنشستگان از جمله حقوق پایه، بیمههای اجتماعی و تکمیلی، روزهای تعطیل و تعطیلات سالانه، یارانهها و منافع دیگر تشکیل شده است.
علی باباییکارنامی این خبر را به این دلیل اعلام کرد که معتقد بود این افزایش البته باید به نفع کارگران هم باشد. این موضوع منوط به جلسه شورای عالی کار است.
وی تاکید کرد: در زمان تعیین حقوق کارکنان این بحث مطرح شد. افزایش 27 درصدی حقوق پاسخی به تورم و معیشت جامعه نیست. حتی بر اساس آمارهای رسمی، معیشت کارگران با تورم فعلی کشور تناسب ندارد. دولت باید به فکر معیشت جامعه بخصوص اقشار ضعیف باشد.
وی ادامه داد: استدلال حامیان افزایش 27 درصدی حقوق و دستمزد این بود که دولت می تواند تورم را کنترل کند. اما الان 5 ماه از سال گذشته است. تورم به حدی رسیده که به ویژه در کالاهای اساسی مردم از کنترل خارج شده است. کسانی که مدعی هستند افزایش دستمزد کارگران باعث افزایش تورم می شود باید پاسخگوی وضعیت امروز جامعه و معیشت کارگران باشند.
به نظر میرسد این وضعیتی نامطلوب است که دولت سیزدهم مسئولیت آن را برعهده دارد. آن چیزی که منظورمان از بدعتی است، دو بار تغییر حقوق کارمندان و بازنشستگان در سال است. در سال گذشته، در ماه مهر، دولت لایحه ای با عنوان “متناسب سازی حقوق کارمندان و بازنشستگان دولتی و لشکری” را به مجلس ارسال کرد. در این لایحه، پیشنهاد شده بود که حداکثر میزان افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان لشکری و کشوری، با توجه به سقفی که در بودجه به آن اختصاص داده شده بود، تعیین شود و در صورت تایید مجلس، از اول شهریور ماه اعمال شود.
به منظور عدالت در تخصیص افزایش حقوق، برای کارکنان دولت درصدی افزایش حقوق پلکانی در نظر گرفته شده بود. بنابراین، کارکنانی که حقوق پایین تری دارند نزدیک به ۲۰ درصد افزایش دریافت خواهند کرد در حالی که کارکنان با درآمد بالاتر درصد کمتری دریافت خواهند کرد.
یکسان سازی حقوق بازنشستگی شهریور امسال تصویب شد
“محمد اسدی” رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام کرد که تقریباً 4.6 میلیون بازنشسته در سطح کشور تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند و حقوق آنها از طرف سازمان پرداخت میشود. او همچنین افزود که در حال حاضر 360 کانون استانی و شهرستانی و 3 هزار هیئتمدیره کانون وجود دارد و پیگیری مشکلات بازنشستگان، قوانین و خدمات رفاهی مهمترین وظایف این کانون است.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی همچنین اظهار کرد که طبق ماده 96 تأمین اجتماعی، صندوق مکلف است حداقل یک بار در سال حقوق بازنشستگان را با در نظر گرفتن میزان تورم و معیشت افزایش دهد و برای این منظور، تصویب هیئت وزیران از دستور کارهای آینده است. با این حال، در برخی موارد مشکلاتی در این حوزه وجود دارد.
اسدی درمان را یکی از مسائل و مشکلات مستمری بگیران دانست و گفت: در برخورد با مستمری بگیران، ماده 54 تامین اجتماعی به صراحت بیان می کند که صفر تا صد هزینه بیمه شدگان اداره درمان باید بر عهده سازمان باشد.
وی با اشاره به قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان افزود: قرارداد با حافظ حافظ فیوچرز آبان ماه 1402 است و به پایان می رسد.
رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: تامین اجتماعی سرمایه کارگران و نسل هاست و هیچکس نباید سرمایه را دستکاری کند اما شاهد دخالت دولت نیز هستیم.
رئیس شورای عالی مستمری بگیران تامین اجتماعی تصریح کرد: دست هر چه می خواهد به جیب صندوق تامین اجتماعی دراز کند، باید منتظر واکنش جامعه بازنشستگان تامین اجتماعی باشد.
اسدی در خصوص تناسب حقوق بازنشستگان گفت: برای فاصله گرفتن میانگین دریافتی از حداقل حقوق بگیران به تناسب توجه می شود که 75 درصد آن برای سال های 1398 و 1393 پرداخت شده و 25 درصد مابقی آن بوده است. پرداخت شده برای سال های 2019 و 2014 نیز در اختیارات مستمری بگیر ذکر شده است اما پرداخت نشده است. ما در حال همکاری با مجلس هستیم تا دولت را ملزم کنیم که حقوق بازنشستگان را متناسب با تورم افزایش دهد تا مجبور نباشیم هر سال حقوق بازنشستگان را تعدیل کنیم.
وی در خصوص مواردی که اقلام پزشکی تحت پوشش بیمه پایه قرار می گیرد، تصریح کرد: امسال 400 دارو از پوشش بیمه پایه خارج شدند. داروهایی که از لیست پوشش بیمه خارج می شوند مانند ویتامین ها و مسکن ها تضمین کننده بقای مستمری بگیر هستند و مستمری بگیر بدون این داروها نمی تواند زنده بماند و این داروها فقط برای جوانان غیر ضروری است اما از لیست حذف شده است. به دلیل اینکه نسخه ها الکترونیکی بود، هیچ سندی با بازنشستگان وجود ندارد، بنابراین بازنشسته می تواند شکایت کند و بگوید من برای دارو قبض گرفتم. به شورای عالی بیمه نامه نوشتیم و گفتیم باید بررسی شود که پزشکان چند درصد از داروهای خارج شده از پوشش را برای مستمری بگیران ضروری می دانند. متاسفانه هیچ توضیحی در زمینه داروسازی وجود ندارد. ما نماینده ای در شورای عالی بیمه نداریم و بیمه ها و خود دولت در آنجا نمایندگی دارند و پاسخگو نیستند.
بر اساس آمار موجود در صندوق بازنشستگی کشوری، استحقاق مستمری بگیران تا نیمه اول سال 98 برابر شد و تا نیمه دوم امسال این استحقاق برای یک میلیون و 500 هزار نفر در قالب 3.8 هزار میلیارد تومان همچنان وجود دارد.
البته از سال 1400 مستمری بگیران صندوق بازنشستگی با همین شرایط پرداختی خود را دریافت کردند. بر اساس توافق با سازمان برنامه و بودجه، تعادل بین ذینفعان حاصل می شود. با تحقق 9 میلیارد تومان در حوزه پرداخت غرامت برخی مستمری بگیران، مطالبات این شرکت تحت پوشش صندوق محقق می شود.
در صورت بازخرید مبلغ 9 میلیارد تومان تعیین شده برای موضوع تناسب حقوق بازنشستگان کشوری، موضوع تناسب و مطالبه 6 ماهه دوم سال 98 برای یک میلیون و 460 هزار نفر پرداخت خواهد شد، اما تا پایان 1400 موضوع همسان سازی حقوق اجرا شده در این صندوق پرداخت شد.
بر اساس اطلاعات موجود، در سال 93-1395 موضوع تناسب حقوق بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری انجام شد و به همین دلیل حقوق بازنشستگان باید 90 درصد حقوق همین گروه از کارگران باشد. در سال 1400 و در زمان اجرای این طرح در سال گذشته؛ دولت در قانون بودجه سال 1401 سقف و مبلغ 9000 میلیارد تومان را به دلایل تناسب تعیین می کند، اما به دلیل کمبود نقدینگی پیشنهادی به صورت سهام ارائه شد که از طریق بورس به فروش برسد و با پول مبادله شود. اجرا نشده است.
این مبلغ برای ایجاد زمینههایی مناسب برای ارائه خدمات رفاهی و معیشتی برای افراد، به کار گرفته میشود و امیدواریم که با این اقدام، در آیندهای نه چندان دور، تمامی مطالبات مربوط به مرحله متناسبسازی با بازنشستگان کشور، پرداخت شوند.
بعضی از حروفی که پرداخت آنها باید در نزدیکی باشد، به دلیل شامل شدن افراد زیاد، ممکن است با چند ساعت تأخیر، پرداخت شوند. با این حال، حقوق افرادی که نوبت آنهاست، حتماً تا پایان همان روز پرداخت خواهد شد.
هیأت وزیران، در جلسهای که در تاریخ ۱۸ مرداد ماه ۱۴۰۲ برگزار شد، با پیشنهاد شماره ۱۰۰۰/۱۴۰۲/۵۳۱۱ مورخ ۱۷ مرداد ۱۴۰۲، اصلاحیهای برای افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ را تصویب کرد. این تصویب بر اساس اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، انجام شد.
بر اساس نامهای که در امروز ابلاغ شده، «در تصویبنامه شماره ۶۴۴۶۸ ت ۶۱۴۶۶ه مورخ ۱۴۰۲/۴/۱۷، بعد از عبارت “قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴”، عبارت “و ماده (۹۶) قانون مذکور، به نحوی که مجموع دریافتی مستمریبگیران با احتساب بیست و هفت درصد (۲۷٪) افزایش مبلغ مستمری و مزایای جنبی (کمک به تأمین معیشت، حق مسکن، کمک هزینه عائله مندی و اولاد)، کمتر از هفتاد و یک میلیون و یکصد و چهل و دو هزار و هفتصد و شصت (۷۶۰ ر۱۴۲ر ۷۱) ریال نباشد”، الحاق میشود.»
بنابراین، میزان مستمری بازنشستگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی، نباید کمتر از هفتاد و یک میلیون و یکصد و چهل و دو هزار و هفتصد و شصت ریال باشد.