امروز بیستمین سالگرد زلزله بم است.
به گزارش بازتاب آنلاین پنج دی در سال ۱۳۸۲ زلزله ای به بزرگی 6.6 ریشتر شهر بم در استان کرمان را لرزاند. زلزله صبحگاهی که هزاران نفر را به کام مرگ کشاند، درباره خسارات این زلزله حرف و حدیث زیاد است، حتی تخمین 50 هزار فوتی هم شنیده شد، بنابراین بم و زلزله تبدیل به یک فاجعه شد. با این حال سال ها بعد رئیس سازمان مدیریت بحران کشور آمار جدیدی از تعداد قربانیان این زلزله اعلام کرد. اسماعیل نجار در سال ۱۳۹۹ با اشاره به مشکلات آماری در خصوص وقوع تصادفات گفت:یکی از مشکلات این زلزله (بم) بحث آمار بود. بین 20 تا 45 هزار نفر در این زلزله تلفات جانی گزارش شده و تلفات زلزله بم حدود 34 هزار نفر و بیش از 200 هزار نفر مجروح شده اند.
تصویر بالا یکی از تلخ ترین تصاویری است که پس از زلزله بم گرفته شده است، اما مانند هر زلزله یا رویداد طبیعی دیگری که علت آن تنها پس از وقوع حادثه بررسی می شود، علل تلفات بالای زلزله بم نیز بررسی شد. آنها یکی از دلایل اصلی افزایش مرگ و میر این زمین لرزه را امن نبودن خانه های این شهر دانستند که دلیل کاملا درستی است و تصریح کردند: زلزله های مشابه با همان قدرت در بسیاری از شهرها و کشورهای جهان رخ می دهد اما چنین قربانیانی وجود ندارد. و اگر این زلزله فقط چند کیلومتر حرکت می کرد، به احتمال زیاد چنین فاجعه انسانی رخ نمی داد.
در صورتی که اگر این زلزله فقط به اندازه چند کیلومتر جابهجا میشد به احتمال زیاد این طور فاجعه انسانی اتفاق نمی افتاد ، آن هم در صورتی که بدانیم فقط نقطه مهم جمعیتی در فاصله 500 کیلومتری میان بندرعباس و کرمان همین شهر بم است، این که در این شکل وسعتی زلزله همانجایی بیاید که نباید کمی دور از شانس است.
پیش از این مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزله، در گفتوگوی مفصل خود با بازتاب آنلاین به تاثیر جمعیت در شناسایی و اعلام وقوع زلزله پرداخت، او در این قسمت مصاحبه با گریز به زلزله بم گفت:«در فاصله ۵۰۰ کیلومتری میان بندرعباس و کرمان، فقط یک نقطه بااهمیت جمعیتی وجود دارد که آن نیز «بم» است.
در ۵ دی ماه ۱۳۸۲ که بیستمین سالگرد آن حادثه است، زلزله در همان منطقه اتفاق افتاد. از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، یک سوم از دست رفتند. در صورتی که فرض کنید آن زلزله ۲۰ کیلومتر آن طرفتر اتفاق افتاده بود، شاید ۱۰۰ نفر نیز کشته نمیشدند.»
با این حال توسل به بخت و شانس و اینکه اگر زلزله اینجا اتفاق افتاده یا نیفتاده بود روش مناسبی برای مقابله با این بلای طبیعی نیست.