نقل و انتقال ساده سهم الارث برای بسیاری از افراد موضوع خوشایند است. اغلب می بینیم که وراث داوطلبانه سهم قانونی را به افراد دیگر منتقل می کنند.

به گزارش دلتا مگ، این انتقال می تواند ماهیت غیر اهدایی داشته باشد، به این معنا که ورثه سهم خود را به صورت رایگان به اعضای خانواده یا افراد دیگر منتقل می کند. این انتقال به وسیله صلح نامه بخشودگی حصه الارث یا سند وراثت صورت می گیرد که به موجب آن مالکیت سهم قانونی تغییر می کند.

هدیه در صورت ارث چیست؟

وقف در صورت ارث یعنی چه؟! این سوال به مفهوم عقد هبه و ماهیت این عقد مربوط می شود. قانون هبه در ارث مفهوم این عقد عملی را ذکر کرده است. در ماده 795 قانون مدنی آمده است: «هبه عقدی است که به موجب آن یکی به دیگری مالی را مجانا می دهد.» مالک را وهب و دیگری را مثب می گویند. مالکیت کادو را عین محوبه نیز می گویند.

هدیه راهی برای انتقال آسان سهم ارث است. بنابراین اگر قصد صدور سند وراثت را دارید، امکان دریافت وجه از خریدار را ندارید. اگر می خواهید تغییری دریافت کنید، می توانید از پیمان صلح برای انتقال ارث استفاده کنید.

البته می توان عقد هبه را مشروط به دریافت عواد کرد. با این حال، ما توصیه می کنیم که اولویت را به پیمان صلح بدهید.

شرط صحت وراثت

یکی یکی از شروط مهمی که در هبه و ارث تصریح شده است، قبولی ذینفع است. در واقع انتقال سهم الارث مالک به شخص نوعی ادعاست و لذا طرف مقابل نیز باید قبول خود را اعلام کند تا قرارداد تنظیم شده معتبر شناخته شود.

البته قبولی قول معمولاً با امضای قرارداد اعلام می شود. توجه داشته باشید که پذیرش باید همراه با قید سهام نیز باشد. در غیر این صورت کمک مالی محقق نمی شود.

آیا می توان برای سهم الارث اقدام کرد؟

ابتدا لازم است مفهوم مرجع توضیح داده شود. منظور از رجوع، استرداد سهم الارث از مالک است به نحوی که با تسلیم سهم به متوفی، مالک توبه کند و نسبت به حفظ مال منتقل شده اقدام کند. انتقال وجه اهدایی منوط به شرایط خاصی است. بدون این ملاحظات نمی توان اقدامات خاصی انجام داد.

این شرایط به شرح زیر است:

  • تا زمانی که سهم قانونی هنوز موجود باشد. بنابراین در صورت مفقود شدن موضوع وقف نمی توان نسبت به آن ادعایی داشت.
  • مشروط بر اینکه حق تجدید نظر اهداکننده از بین نرود.

تصور کنید که گیرنده آن را در زمان انعقاد قرارداد به شخص دیگری منتقل می کند. در این صورت مالک حق رجوع ندارد. حتی با فرض ساقط شدن حق تجدیدنظرخواهی شخص از متن سند وراثت، نمی توان برای حفظ سهم الارث اقدام کرد.

جواز ارث

قرارداد ارث یکی یکی از ساده ترین راه های انتقال سهم الارث است که در زمره عقود مباح قرار می گیرد. جواز عقد هبه به معنای امکان شکستن آن توسط یکی از ورثه متوفی است. البته در برخی موارد احتمال ضرورت ازدواج وجود دارد:

  • در صورتی که طرف مقابل قرارداد هبه و ارث خویشاوند باشند.
  • در صورتی که بخشش سهم الارث «قرب اللّه» باشد.
  • با فرض متقابل بودن هدیه، باید قرارداد هدیه منعقد شود. مقدار تغییر مهم نیست.
  • سهم الارث مانند سابق باقی نمی ماند. نمونه ای از این فرض می تواند مثلاً انتقال مال به شخص دیگر باشد.
  • در صورت فوت یکی از طرفی قرارداد توافقی لازم است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *