به گزارش پی ام آپ، کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه روز شنبه گفت: بار دیگر از کودتاچیان نیجر می خواهیم محمد بازوم رئیس جمهور منتخب قانونی این کشور را آزاد کنند. کولونا همچنین اعلام کرد که فرانسه نیروهای خود را از نیجر خارج نخواهد کرد.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز شنبه گفت که ما تنها دولت محمد بازوم در نیجر را به رسمیت می شناسیم و پاریس در حال حاضر انتظار مداخله نظامی در امور داخلی نیجر را ندارد. وی افزود: هدف ما جلوگیری از مداخله نظامی و تحریم های شدید جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا است.
لازم به ذکر است که عناصر گارد ریاست جمهوری نیجریه هفته گذشته با محاصره کاخ ریاست جمهوری در نیامی، پایتخت این کشور و محاصره دفتر و اقامتگاه محمد بازوم، رئیس جمهور منتخب نیجر، اقدام به کودتای نظامی کردند. پس از آن افسران عالی رتبه از شاخه های مختلف دفاعی و امنیتی حکومت نظامی به نام «شورای ملی حفاظت از وطن» تشکیل دادند و در یک برنامه تلویزیونی از تصرف قدرت خبر دادند.
آخرین مهلت فرانسه برای کودتاچیان در نیجر
ژنرال شیانی که پیش از کودتا رئیس گارد ریاست جمهوری بود، در تلویزیون دولتی نیجریه به عنوان رئیس شورای ملی حفاظت از میهن صحبت کرد. سرلشکر شیانی در آن سخنرانی کودتای خود را اینگونه توجیه کرد: «رویکرد امنیتی کنونی امکان برقراری امنیت در کشور را فراهم نکرده است.» دیگر نمی توانیم با این رویکرد ادامه دهیم. این رویکرد منجر به نابودی کشور شده است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم مداخله کنیم و مسئولیت را بر عهده بگیریم.» وی افزود: «در دوران محمد بازوم، سیاستی وجود داشت که می خواست مردم باور کنند همه چیز خوب است، در حالی که با وجود مرگ، آوارگی، تحقیر و سرخوردگی شرایط بسیار سختی حاکم بود. “
واکنش های بین المللی به کودتا
کودتا در نیجر با یک سری واکنش های بین المللی همراه بود. شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیه ای انتقال غیرقانونی قدرت در نیجر را به شدت محکوم کرد و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط رئیس جمهور منتخب نیجر، محمد بازوم، خانواده وی و اعضای دولت شد. این شورا ضمن ابراز همبستگی با مردم نیجریه و تاکید بر ادامه ارسال کمک های بشردوستانه به این کشور، از موضع کشورهای غرب آفریقا در مقابله با کودتای نیجر حمایت کرد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، از کودتاچیان خواست رئیس جمهور منتخب نیجر را فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند. وی در سخنرانی خود خطاب به بازداشت شدگان رئیس جمهور نیجریه تاکید کرد: از مانع تراشی برای دولت دموکراتیک این کشور دست بردارید و به حاکمیت قانون احترام بگذارید.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اتحادیه اروپا مقامات برخاسته از کودتای نیجر را به رسمیت نمی شناسد و نخواهد کرد و بلافاصله هرگونه همکاری امنیتی با این کشور را به حالت تعلیق در می آورد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه از طرفهای درگیر در نیجر خواست از خشونت خودداری کنند و اختلافات را از طریق گفتوگوی سازنده حل کنند. ماریا زاخارووا افزود: روسیه مشتاق است این بحران سیاسی داخلی را به سرعت حل کند و صلح و آرامش را به نفع مردم نیجر بازگرداند.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا بیانیه ای صادر کرد و گفت: «کودتای نظامی در نیجر که منجر به برکناری رئیس جمهور منتخب آن کشور، محمد بازوم شد را محکوم می کنیم.» این شورا همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط رئیس جمهور و رئیس جمهور شد. همه کسانی که در نیجر زندانی هستند.
حوادث نیجریه واکنش جامعه کشورهای غرب آفریقا را نیز برانگیخته است. عبدالفتاح موسی، کمیسر کشورهای مشترک المنافع غرب آفریقا، معروف به ECOWAS، اظهار داشت: «گزینه نظامی برای مداخله در نیجر آخرین گزینه در این زمینه است.» با این حال، ما برای همه احتمالات آماده می شویم. باید نشان دهیم که فقط دنبال شعار و تهدید نیستیم و در مواقع لزوم می توانیم اقدام کنیم. »
اگرچه اتحادیه آفریقا و جامعه غرب آفریقا کودتا در نیجر را محکوم کرده اند، اما همسایگان این کشور مواضع متفاوتی دارند. دولت های بورکینافاسو و مالی با صدور بیانیه ای مشترک نسبت به مداخله نظامی در نیجر هشدار دادند و آن را اعلان جنگ علیه خود دانستند. در بیانیه دو کشور آمده است: «دولت های انتقالی بورکینافاسو و مالی همبستگی برادرانه خود را با مردم نیجر اعلام می کنند.» مردم نیجر تصمیم گرفته اند مسئولیت سرنوشت خود را بر عهده بگیرند و حاکمیت خود را مجدداً حفظ کنند. »
در این میان اوکراین موضع متفاوتی در قبال رویدادهای نیجر اتخاذ کرده است. مشاور ارشد رئیس جمهور اوکراین مدعی شد که کودتا در نیجر نتیجه مداخله روسیه بوده است. میخائیلو پودلیاک در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «اکنون برای همه روشن شده است که روسیه پشت کودتای نظامی در نیجر است.» تاکتیک روسیه به شرح زیر است: حواس پرتی، وقت گذاشتن و گسترش درگیری! ». وی ادامه داد: حمایت نمایندگان کشورهای طرفدار روسیه از جمله مالی و بورکینافاسو از شورشیان – که گروه نظامی واگنر در این دو کشور نقش فعالی دارد – تنها تاییدی بر روسیه بودن آن بود. سناریوی گسترش بی ثباتی هدف تضعیف امنیت جهانی است. »
اما به نظر می رسد آمریکا با چنین اظهارنظرهایی مخالف است، زیرا کاخ سفید در بیانیه خود درباره کودتای نیجریه اعلام کرد: «هیچ مدرکی مبنی بر اینکه روسیه پشت کودتای نیجر است یا فعالانه از آن حمایت می کند وجود ندارد.» پنتاگون در ارتباط با تحولات در نیجر: “ما از نزدیک وضعیت نیجر را دنبال می کنیم و به حمایت از رئیس جمهور منتخب و دموکراتیک آنجا ادامه می دهیم.” رئیس جمهور محمد بازوم را به قدرت برکنار کرد زیرا او رئیس جمهور قانونی نیجر است.
پس از کودتای نظامی در نیجر و شروع خشونت ها در آن کشور، ایتالیا و انگلیس شهروندان خود را خارج کردند و هلند همکاری مستقیم با دولت نیجریه را متوقف کرد. دولت کانادا همچنین اعلام کرد که در واکنش به کودتای نظامی کمک های خود را که «کمک توسعه مستقیم به دولت نیجر» نامیده می شود، متوقف کرده است.
عواملی که منجر به کودتا شد
شکی نیست که افزایش ناامنی به شکنندگی دولت محمد بازوم کمک کرده است. با وجود افزایش نیروهای خارجی، به ویژه از سوی ایالات متحده و فرانسه، و ایجاد پایگاه های نظامی در نیجر، دولت بازوم نتوانسته حملات تروریستی در این کشور را سرکوب کند. چندین گروه تروریستی مانند القاعده، شورشیان وابسته به داعش و بوکوحرام در این کشور فعال هستند. حملات این گروه های تروریستی در دهه گذشته منجر به کشته شدن و آواره شدن هزاران نفر شده است. این مشکل باعث شده است که بسیاری از مردم نیجر از دولت منتخب این کشور و متحدان غربی آن برای سرکوب گروه های تروریستی ناامید شوند.
علاوه بر عدم قطعیت، سه مشکل دیگر کودتای اخیر را توضیح می دهد. بحث بر سر قومیت و مشروعیت بازوم یکی از موضوعاتی بود که در تبلیغات انتخاباتی گذشته مطرح شد. بازوم که از اقلیت قومی عرب نیجر است، همیشه به عنوان یک عامل خارجی معرفی شده است. اقلیت عرب در نیجر حدود 1.5 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می دهد. به همین دلیل، پذیرش پیروزی بازوم در انتخابات ریاست جمهوری برای قبایل غیر عرب، به ویژه بخش نظامی کشور که عمدتاً غیر عرب هستند، دشوار بود.
یکی دیگر از عوامل کودتا در نیجر تعداد زیاد نیروهای خارجی و پایگاه های نظامی در آن کشور است که نارضایتی نیروهای مسلح آن کشور را به دنبال داشته است. ارتش نیجریه معتقد است که حضور نیروهای خارجی در این کشور باعث تضعیف آن و تهدید امنیت مردم می شود. در سال 2019، ایالات متحده با وجود اعتراضات، یک پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین در نیجر افتتاح کرد. این پایگاه نیجر را هدف تروریست ها قرار داد و بی ثباتی را در این کشور افزایش داد. همچنین در سال 2022، فرانسه و سایر متحدان اروپایی نیروهای خود را از کشور همسایه نیجر یعنی مالی خارج کردند. محمد بازوم به سرعت آنها را به نیجر دعوت کرد و باعث نارضایتی شدید رهبران نظامی این کشور شد.
سرانجام، شکست سازمانهای منطقهای مانند ECOWAS و اتحادیه آفریقا در اتخاذ موضعی قاطع در برابر کودتاهای نظامی در گینه، بورکینافاسو و مالی، ارتش نیجریه را جسور کرد. در چهار سال گذشته هفت کودتا در منطقه رخ داده است که سه تای آنها موفقیت آمیز بوده است. رهبران ECOWAS و اتحادیه آفریقا تهدید کرده اند که این سه کشور را تحریم خواهند کرد، اما اقدامات آنها برای بازدارندگی رهبران نظامی در سایر کشورهای آفریقایی کافی نبوده است.
پیامدهای کودتا
کودتای اخیر عواقب جدی برای نیجر، کل ساحل آفریقا و غرب دارد. نیجر متحد قوی کشورهای غربی به ویژه فرانسه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در مبارزه با شورشیان و مهار مهاجرت غیرقانونی به اروپا است. این احتمال وجود دارد که دولت شیعه از این مسائل به عنوان اهرمی در مذاکرات برای فشار بر غرب استفاده کند. این امر می تواند بر مبارزه با گروه های شورشی و تروریستی در این منطقه تأثیر منفی بگذارد و به افزایش فعالیت های این گروه منجر شود. این مشکل در منطقه نه تنها منافع کشورهایی مانند فرانسه را که در مناطق مختلف نیجر سرمایه گذاری کرده اند به خطر می اندازد، بلکه با ایجاد ناامنی، موج مهاجرت از آن کشور به اروپا و در نتیجه افزایش موج را به دنبال دارد. مهاجرت مشکلی برای کشورهایی است که اروپا مشکلات خود را به همراه خواهد داشت.
علاوه بر این، رهبران جدید در نیجر میتوانند از گروه واگنر در مبارزه با گروههای شورشی کمک بگیرند که این امر باعث افزایش نفوذ روسیه در نیجر میشود و این موضوع غرب و بهویژه ایالات متحده را به شدت نگران میکند.
در نهایت، موفقیت کودتای نظامی در نیجر، مانع بزرگی بر سر راه دموکراسی در منطقه و در کل آفریقا خواهد بود، زیرا هر کودتای موفق، نیروهای مسلح دیگر کشورها را تشویق میکند که این اقدام را در کشور خود تکرار کنند و آنها نیز این کار را انجام خواهند داد. بنیان های دموکراسی در حال متزلزل شدن است. قدرت دولت های قانونی در آفریقا متزلزل شده است.