به گزارش بازتاب آنلاین، لبنیات از مواد غذایی مهم در سفره ایرانیان به حساب می آید. مصرف لبنیات در فرهنگ ایرانیان جا افتاده است. زیرا این محصول سرشار از مواد مغذی است و نقش مهمی در سلامت جامعه دارد.

ایلانا در پیامی نوشت: با وجود اهمیت این محصول در فرهنگ و رژیم غذایی ایرانیان، سرانه مصرف لبنیات در کشور به شدت کاهش یافته است.

احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنیات پاستوریزه ایران تاکید کرده است که تقاضا برای این محصول در بازار به دلیل افزایش قیمت لبنیات و کاهش قدرت خرید مردم کاهش یافته است. سرانه مصرف لبنیات از 130 کیلوگرم در سال 1388 به 55 کیلوگرم در سال جاری افزایش یافته است.

تورم یکی از دلایل کاهش قدرت خرید مردم است

سید محمدرضا بنی تبا سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران در گفت و گو با تجارت نیوز درباره عوامل موثر بر کاهش مصرف سرانه لبنیات گفت: کاهش قدرت خرید مردم در کنار افزایش هزینه های تولید از جمله عوامل موثر بر کاهش مصرف است. در مصرف سرانه چرا که سیاست های غلط بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و … باعث افزایش تورم شده و در نتیجه تورم هزینه تولید افزایش یافته است. با توجه به تورم، قدرت خرید مصرف کننده کاهش یافته است.

وی درباره پیامدهای کاهش سرانه مصرف برای صنایع لبنی و دامپروری کشور گفت: کاهش سرانه مصرف منجر به کاهش تقاضا در بازار می شود.

مصرف لبنیات فرهنگ سازی نشده است

بنی طبا با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی و آگاهی مردم نسبت به مصرف لبنیات تصریح کرد: مصرف لبنیات فوایدی مانند پیشگیری از پوکی استخوان، پیشگیری از بیماری های دهان و دندان، رشد کودکان و افزایش میانگین قد یک نسل دارد. با این حال، فرهنگ آگاهی کافی در مورد اهمیت مصرف لبنیات وجود ندارد. عدم اطلاع رسانی به جامعه باعث شده است که خرید لبنیات دیگر در اولویت مصرف کنندگان قرار نگیرد. افزایش تورم منجر به افزایش قیمت محصولاتی مانند نوشابه های گازدار، چیپس، پفک و … شده است اما سرانه مصرف این محصولات هیچ گاه کاهش نیافته است. همه عوامل کاهش مصرف سرانه اقتصادی نیستند. برخی از عوامل مربوط به عدم آگاهی و فرهنگ سازی در بین افراد جامعه است.

وی با اشاره به اقدامات دولت برای حل این مشکل خاطرنشان کرد: دولت در این زمینه اقدامات متعددی انجام داده اما این اقدامات به نتیجه مثبتی منجر نشده است. از جمله این اقدامات می توان به لغو ارز ترجیحی 4200 تومانی در سال 1401 اشاره کرد. این سیاست متوقف شده است و ارز ترجیحی همچنان وجود دارد.

مسئولیت بخش خصوصی تامین کالاهای اساسی است

بنیتابا درباره نقش و مسئولیت بخش خصوصی در افزایش مصرف سرانه لبنیات گفت: مسئولیت بخش خصوصی تامین کالاهای اساسی کشور است. زیرا مردم در همه جای کشور باید به لبنیات سالم و گواهی شده با قیمت ها و کیفیت های مختلف دسترسی داشته باشند. در حال حاضر دسترسی به لبنیات پاستوریزه سالم در اقصی نقاط کشور امکان پذیر است.

وی در تشریح وظایف نظام سیاست گذاری کشور تصریح کرد: نظام سیاست گذاری باید اقداماتی را برای حفظ قدرت خرید مصرف کنندگان و آگاهی مصرف کننده انجام دهد. در این موارد، بخش خصوصی درگیر سیستم سیاست گذاری خواهد بود.

راهکارهای افزایش سرانه مصرف شیر

بنیتابا با پیشنهاد افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور خاطرنشان کرد: لغو ارز ترجیحی و رقابتی شدن زنجیره صنعتی می تواند مشکلات را حل کند. دولت باید ارز ترجیحی را لغو کند و نهاده ها به قیمت ارز آزاد تامین شود. فعالان این صنعت مانند دامداران و کارخانه داران نهاده ها را با ارز آزاد وارد می کنند و به دامداری ها و کارخانه ها می فروشند. منابع آزاد شده از ارز ترجیحی باید در اختیار دهک های پایین جامعه قرار گیرد.

اصلاح اقدامات حمایتی مانند برنامه های شیر مدارس و کالابرگ نیز موثر است. رقابت باید در کل زنجیره صنعتی وجود داشته باشد، نه فقط در تولید. تولید کننده باید قیمت تولید را مشخص کند و مغازه ها قیمت مصرف کننده را تعیین کنند، رقابت در خدمات و قیمت ها به وجود می آید. اجرای این قوانین و حذف ارز ترجیحی می تواند مشکلات را حل کند.

بر اساس این گزارش فرهنگ سازی معنای مصرف لبنیات، لغو ارز ترجیحی، تغییر سیاست های حمایتی و رقابتی شدن تمامی زنجیره های صنعتی می تواند سرانه مصرف لبنیات را افزایش دهد. به این ترتیب بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان و مصرف کنندگان حل می شود

217.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما