بسیاری از والدین نمی دانند چه زمانی فرزند خود را نزد روانشناس ببرند. اغلب آنها نیز آگاه نیستند که کودکان نیز مانند بزرگسالان به مشاوره روانشناس و مشاور نیاز دارند و نباید مشکل بزرگ و جدی داشته باشند و بعد آن را نزد روانشناس ببرند.
تعداد زیادی از کودکان برای مقابله با مشکلاتی مانند استرس مدرسه، اضطراب از صبح زود بیدار شدن، قلدری توسط همسالان و همسالان به کمک بزرگسالان نیاز دارند. کودکان همچنین باید در مورد احساسات خود در مورد چیزهای مختلف صحبت کنند. به خصوص اگر تغییرات بزرگی در زندگی آنها رخ داده باشد مانند طلاق والدین، فوت یکی از عزیزان، اسباب کشی و خانه تکانی و ….
اما از آنجایی که کودکان بسیار کوچک هستند و هنوز توانایی بیان احساسات، افکار و مشکلات خود را ندارند، والدین اغلب به اشتباه فکر می کنند مشکل کودک پیش پا افتاده است و نیاز به توجه زیادی ندارد. در این میان، کمک گرفتن از یک روانشناس کودک قابل اعتماد و با تجربه می تواند راه حلی باشد.
آیا همه کودکان نیاز به مراجعه به روانشناس دارند؟
دکتر مونا فلسفی روانشناس کودک در این باره می گوید: گاهی کودک دچار مشکل می شود و نیاز به کمک روانشناس، مشاور و حتی روانپزشک دارد، اما این بدان معنا نیست که کودکانی که مشکلی ندارند مراجعه نکنند. اصلا به روانشناس آنها می توانند برای پیگیری روند رشد کودک و ارزیابی مستمر وضعیت سلامت روان او به روانشناس مراجعه کنند.
به گفته دکتر فیلسوف مراجعه به روانشناس به رشد و سلامت روان کودک، درون نگری بیشتر، آگاهی بیشتر، شناخت بهتر کودک از خود و… کمک می کند. برخی از روانشناسان کارگاه های مهارت های زندگی را برای کودکان برگزار می کنند و در این کارگاه ها کودکان همدلی، حل مسئله و مشکلات در روابط بین فردی و … را می آموزند.
این روانشناس کودک تاکید می کند: لازم است همه والدین در موقعیت ها و شرایط مختلف به موضوع کمک گرفتن از مشاور و روانشناس برای فرزندشان توجه و اهمیت ویژه ای داشته باشند. والدینی که توانایی مالی این کار را ندارند می توانند از روانشناسان شاغل در مراکز دولتی کمک بگیرند یا از کتاب های درمانی برای کمک به رشد و سلامت روان فرزندان خود استفاده کنند. کتاب های روانشناسی کودک نیز در بازار کتاب موجود است که والدین می توانند با مطالعه آن ها به سلامت روان کودکان خود کمک کنند.
برخی از کودکان از بیان مشکل خود خجالت می کشند.
رامین بهادری، روانشناس و مشاور خانواده می گوید: اگر والدین احساس کردند که کودک نشانه هایی از مشکلات روانی یا رفتاری دارد، باید او را نزد روانشناس یا مشاور کودک ببرند. به علاوه، اگر گزارش یا اطلاعاتی در این مورد از مهدکودک یا مدرسه دریافت کنید، ممکن است فرزندتان به مشاوره نیاز داشته باشد.
بهادری می گوید: اگر کودکی نشانه هایی از مشکلات رفتاری را نشان داد، مراجعه به روانشناس می تواند کمک کننده باشد. این مشکلات ممکن است شامل اضطراب، افسردگی، مشکلات ارتباطی یا هر مشکل دیگری باشد. روانشناس می تواند با ارزیابی و مشاوره ریشه مشکل کودک را بیابد و راهنمایی های لازم را ارائه دهد. در غیر این صورت، آن مشکل می تواند به اضطراب تبدیل شود و در کنار کودک بماند و جنبه های دیگر زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد.
بیشتر بخوانید: علت سرزنش کودکان چه می تواند باشد؟
این روانشناس ادامه می دهد: اگر کودک علائمی از مشکلات روحی و رفتاری نداشته باشد و رشد جسمی و ذهنی او به طور طبیعی رشد کند، ممکن است نیازی به مشاوره روانشناسی نداشته باشد. اما مسئله این است که نباید مشکل خاصی برای ما پیش بیاید که مجبور شویم فرزندمان را پیش روانشناس ببریم. ممکن است در مورد رشد فرزندتان سوالی داشته باشید و جواب آن را ندانید. یا مثلاً نمیدانید چگونه به یک رفتار تکراری خاص فرزندتان واکنش نشان دهید یا پاسخ دهید. مراجعه به روانشناس می تواند به شما کمک کند اعتماد به نفس پیدا کنید و راهنمایی های مفیدی دریافت کنید.
این مشاور می گوید: بچه ها نمی دانند چگونه با والدین خود در مورد مشکلاتی که در مهدکودک یا مدرسه دارند صحبت کنند. زیرا آنها دنیا را متفاوت از ما بزرگسالان می بینند. یا حتی نمی دانند مشکلی وجود دارد. به عنوان مثال، کودک در دوست یابی ضعیف است، نمی تواند با همسالان ارتباط برقرار کند، خجالتی است، اما خودش این را نمی داند. چون تجربه ندارد و ذهنش خالی است. گاهی از صحبت در مورد مشکلاتی که برایشان پیش آمده یا برایشان پیش خواهد آمد، خجالت می کشند یا می ترسند. به عنوان مثال یکی از همسالان کودک او را مورد آزار و اذیت قرار می دهد، او را کتک می زند، او را مورد آزار و اذیت کلامی قرار می دهد، تهدید می کند و او را مسخره می کند، اما کودک نه تجربه واکنش و نه تجربه طرح مشکل با والدینش را دارد.
این مشکل می تواند ذهن شما را پریشان کند و خواب و غذا خوردن شما را مختل کند. گاهی اوقات والدین مطمئن نیستند که مشکل فرزندشان یک موضوع بی اهمیت است یا جدی. در چنین مواقعی بهتر است از یک مشاور یا روانشناس کمک بگیرید و با استفاده از تجربیات و راهنمایی های آنها مشکل کودک را در اسرع وقت حل کنید.
بهادری تاکید می کند که تحت هیچ شرایطی نباید اجازه داد مشکل کودک ادامه پیدا کند. زیرا این مشکل می تواند خواب، تغذیه و خلق و خوی شما را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین می تواند شما را از اضطراب مداوم رنج ببرد و باعث کاهش وزن و سایر مشکلات ناخوشایند شود، می تواند شما را بیش از حد پرخاشگر یا گوشه گیر و ساکت کند. واکنش برخی از کودکان به مشکلات، نافرمانی و ناشنوایی است. والدین باید حواسشان به همه این موارد باشد و اصلاً از آنها غافل نشوند. زیرا دوران کودکی تاثیر زیادی بر سلامت روان در بزرگسالی دارد.