اسیدهای چرب اشباع مانند چربی دنبه و کره کلسترول خون فرد را افزایش میدهند و امکان ابتلا به بیماریها را افزایش میدهند. از طرفی، چربیهای غیر اشباع مانند روغنهای مایع، روغن زیتون، کنجد و کلزا برای طبخ غذاها مناسب هستند و نرخ ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهند.
یک کارشناس سلامت، تغذیه و تناسب اندام در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه بهترین روغن برای پخت و پز روغن زیتون است، گفت: روغن زیتون به دلیل داشتن اسید اولئیک بالا و آنتی اکسیدان برای سلامت قلب و عروق مفید است و در در منطقه مدیترانه به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون، میزان بیماری های قبلی و عروقی کمتر است.
سیاوش فاضلیان با اشاره به اینکه استفاده زیاد از روغن ها و چربی ها می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، گفت: غذاهای پرچرب و سرخ کردنی ها به دلیل فسادی که در روغن آنها ایجاد می شود و در صورت مصرف روغن ها خطر ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش می دهد. بالا، بیماری های قلبی و کلسترول خون افراد را افزایش می دهند.
فاضلیان با تاکید بر اینکه افراد باید سعی کنند از غذاهای کم چرب استفاده کنند افزود: مصرف ماهی حداقل دو بار در هفته توصیه می شود زیرا مصرف ماهی باعث کاهش بیماری های قلبی و عروقی می شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به اسیدهای چرب اشباع تصریح کرد: اسیدهای چرب اشباع مانند روغن بذر کتان و کره باعث افزایش کلسترول خون و افزایش احتمال ابتلا به بیماری ها می شود و از طرفی چربی های غیراشباع مانند روغن مایع، زیتون، کنجد و کلزا مناسب هستند. برای پخت و پز و کاهش میزان بیماری های قلبی عروقی.
وی در ادامه افزود: انواع سس ها سرشار از اسیدهای چرب اشباع هستند و بهتر است به جای استفاده از این سس ها از روغن زیتون، آبلیمو و سرکه برای سالاد استفاده شود و کمتر از منابع حیوانی مانند گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و … استفاده شود. چربی حیوانی در غذاها آنها را با ماهی و حبوبات جایگزین کنید.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه برای حفظ سلامتی بهتر است از غذاهای آب پز و بخارپز استفاده کرد، گفت: باید مصرف سرخ کردنی ها را به حداقل رساند و روغن و چربی را که در سطح غذا دیده می شود جدا کرد. از پوست مرغ، چربی گوشت و لبنیات حاوی چربی و خامه استفاده نکنید، زیرا هر قاشق غذاخوری روغن حدود 45 کیلو کالری و هر قاشق غذاخوری روغن 150 کیلو کالری دارد و این کالری ها خطر چاقی را افزایش می دهد.
وی در ادامه گفت: برای جلوگیری از افزایش کلسترول خون افراد باید سعی کنند به جای روغن های حیوانی و روغن های جامد از روغن زیتون، کانولا و سویا استفاده کنند و مصرف کره و روغن حیوانی را به حداقل برسانند، زیرا چربی های ترانس در کره وجود دارد. و روغن معلوم است که وقتی ذوب شود و در غذا ریخته شود، میزان بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه بهترین روغن برای پخت و پز روغن زیتون است، تصریح کرد: روغن زیتون به دلیل داشتن اسید اولئیک و آنتی اکسیدان بالا برای سلامت قلب و عروق مفید است و به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون در منطقه مدیترانه مشاهده شده است. روغن میزان بیماری های قبلی و عروقی کمتر است.
فاضلیان تصریح کرد: روغن زیتون از نظر ترکیب متفاوت است، روغن زیتون بکر یا تصفیه نشده ارزش غذایی بیشتری نسبت به روغن های تصفیه شده دارد و برای سالاد و پخت و پز مناسب است.
وی بیان کرد: روغن های گیاهی از نظر ویتامین ها منبع غنی تری از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها نسبت به روغن های حیوانی دارند و روغن های حیوانی نقطه دود کمتری نسبت به روغن های گیاهی دارند و ممکن است حاوی ترکیبات سرطان زا باشند و سلامت انسان را به خطر بیندازند.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه برای سرخ کردن غذا باید از روغن سرخ کردنی استفاده شود، تاکید می کند: روغن های حیوانی مانند پیه و کره و حتی روغن زیتون خالص تصفیه نشده به دلیل دود پایین برای سرخ کردن مناسب نیستند و ترکیبات نامطلوبی تولید می کنند. اما روغن زیتون تصفیه شده برای سرخ کردن مناسب است به شرطی که غذا در دمای متوسط سرخ شود.
فاضیلیان در خصوص استخراج روغن از دانه های روغنی مانند کنجد در برخی فروشگاه ها خاطرنشان کرد: برخی افراد در حضور مشتریان روغن کنجد را استخراج می کنند، به دلیل اینکه ممکن است مواد اولیه و نوع دانه ها متفاوت باشد، هیچ گونه مواد نگهدارنده و آنتی اکسیدانی برای آن وجود ندارد. بلند مدت. در روغن نگهداری می شود و در برابر حرارت مقاوم نیست، بنابراین بهتر است از روغن هایی استفاده کنید که تاریخ انقضا دارند.