سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیست‌های کوچک متعددی است که در تخمدان‌ها شکل می گیرد. با این حال، برخی از زنان دچار به این اختلال، کیست ندارند؛ در حالی که برخی دیگر بدون این اختلال نیز دچار کیست می‌شوند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که در آن تخمدان‌ها مقادیر غیرطبیعی آندروژن تولید می‌کنند که هورمون‌های جنسی مردانه هستند که معمولاً به مقدار کمی در زنان یافت می‌شوند.

به گزارش همشهری آنلاین، گاهی اوقات زنان نمی توانند مقادیر کافی از هورمون های مورد نیاز برای تخمک گذاری را تولید کنند. به عبارت دیگر، زمانی که تخمک گذاری اتفاق نمی افتد، بسیاری از کیست های کوچک ممکن است در تخمدان ها ایجاد شوند. این می تواند مشکلات بیشتری را در چرخه قاعدگی زنان ایجاد کند و منجر به بسیاری از علائم PCOS شود.

در حال حاضر هیچ راه اثبات شده ای برای جلوگیری از PCOS وجود ندارد، اما می توانید اقداماتی را برای کاهش آن انجام دهید. به عنوان مثال، خوردن غذاهای مغذی، ورزش منظم و حفظ وزن مناسب می تواند به شما در جلوگیری از عوارض این سندرم کمک کند. درمان بیماری اغلب با دارو انجام می شود و البته نمی تواند به طور کامل مشکل را برطرف کند، اما به کاهش علائم و جلوگیری از برخی مشکلات کمک می کند.

علائم تنبلی تخمدان

فرنیا اشرافی،  کارشناس ارشد زنان و زایمان، مامای مرکز بهداشت می گوید: سندرم تخمدان تنبل یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع است که در زنان در سنین باروری مشاهده می شود.

تخمک گذاری تخمدان می تواند علائمی مانند آکنه، خونریزی قاعدگی نامنظم، خونریزی شدید قاعدگی، لکه های تیره پوست، اختلالات تخمک گذاری و بارداری، رشد موهای زائد ضخیم روی چانه، شکم، سینه، شکم و ران ها، کاهش میل جنسی و خستگی مزمن داشته باشد.

البته بررسی دقیق سندرم تخمدان پلی کیستیک برای تشخیص صحیح نیاز به سونوگرافی رحم و تخمدان و آزمایشات هورمونی دارد.

رابطه بین تنبلی تخمدان و ناباروری

تخمدان پلی کیستیک یکی از مهم ترین و رایج ترین دلایل مراجعه خانم ها به پزشک به دلیل ناباروری این است که در افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک افزایش التهاب در بدن، افزایش هورمون LH، افزایش مقاومت به انسولین، افزایش هورمون های مردانه و وجود کیست های کوچک می تواند مشاهده شود. البته گاهی اوقات ممکن است سونوگرافی انجام شود، فرد همه این علائم را ندارد.

درمان تخمدان پلی کیستیک

به گفته این کارشناس ارشد مامایی، تغییر سبک زندگی می تواند در کنترل علائم حرکت تخمدان موثر باشد.

تغییرات سبک زندگی شامل تغذیه سالم، ورزش، خواب و استراحت کافی و همچنین اجتناب از استرس و اضطراب تا حد امکان است.

تغذیه

اشرفی می گوید: تغذیه سالم می تواند عامل موثری در پیشگیری از تنبلی تخمدان زنان باشد. مصرف روزانه سبزیجات، غذاهای پر فیبر، صبحانه پر پروتئین، مصرف مواد غذایی ضد التهاب، کاهش مصرف کربوهیدرات، کاهش قند، کاهش مصرف غذاهای پرچرب و عدم استفاده از انواع فست فودها و مصرف کمتر گوشت قرمز باعث  کاهش تنبلی تخمدان می شود.

غذاهای ضد التهاب

به یاد داشته باشید که التهاب روشی است که بدن از خود در برابر عفونت، بیماری یا آسیب محافظت می کند. به عنوان بخشی از پاسخ التهابی، بدن تولید گلبول های سفید، سلول های ایمنی و موادی به نام سیتوکین ها را افزایش می دهد که به مبارزه با عفونت کمک می کند. التهاب می تواند علت بسیاری از بیماری ها باشد.

برخی از غذاهای ضد التهابی عبارتند از ماهی و غذاهای دریایی، سبزیجات، زنجبیل، سیر، قارچ، روغن زیتون و سیب زمینی.

برای جلوگیری از کم تحرکی تخمدان چه بخورید؟ یک اختلال هورمونی شایع که می تواند باعث ناباروری شود

درمان کم تحرکی تخمدان

به گفته این کارشناس ارشد مامایی، غذاهایی مانند ماهی پرچرب، عناب، روغن زیتون، سبزیجات برگ دار، نان سبوس دار، کدو تنبل، تخم مرغ آب پز، میوه ها، آووکادو، حبوبات، برنج قهوه ای، کدو و تخمه آفتابگردان، دانه چیا، خرما و کشمش باید مصرف شود. انجیر خشک، فندق، انار، سیب، کیوی، شیر بادام، زردچوبه، زنجبیل و دارچین در درمان تنبلی تخمدان موثر است.

علاوه بر این کاهش 5 تا 7 درصدی وزن بدن، کاهش استرس، خواب شبانه منظم و کافی، عدم استفاده از سیگار، قلیان، الکل و مواد مخدر، ورزش منظم روزانه و دریافت کافی ویتامین دی نقش مهمی در بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک و تنظیم هورمون ها دارد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *