سردرد صبحگاهی به دلایل مختلفی رخ می دهد. ممکن است هر چند وقت یکبار پس از یک خواب بد شبانه یا پس از استرس و اضطراب ناشی از یک کابوس، نوعی سردرد را تجربه کنید. این سردردها می توانند باعث درد مبهم، تیز یا ضربان دار شوند. این سردردها برای مدت کوتاهی، یک ساعت یا کمتر یا مدت طولانی تا چند روز طول می کشد.

سردرد صبحگاهی می تواند نتیجه تغییر در فیزیولوژی بدن باشد. در ساعات اولیه صبح، میزان تحمل بدن در برابر درد کمتر است و در این ساعات ممکن است بدن آدرنالین بیشتری ترشح کند و باعث حملات میگرنی شود. سردردهای صبحگاهی اغلب فرد را صبح زود (از ساعت 4 بعد از ظهر) از خواب بیدار می کند و دوباره خوابیدن را دشوار می کند. شایع ترین انواع سردردهای صبحگاهی سردردهای خوشه ای، میگرنی و سردردهای تنشی هستند.

چه عواملی در ایجاد سردرد صبحگاهی موثر است؟

در زیر برخی از شرایط و عواملی که می توانند باعث سردرد صبحگاهی شوند آورده شده است:

1) بی خوابی

بی خوابی می تواند بر الگوهای خواب شما تأثیر منفی بگذارد و منجر به کیفیت پایین خواب شود. کم خوابی یکی از علل شایع سردردهای صبحگاهی است و می تواند باعث میگرن شود.

2) افسردگی یا اضطراب

تحقیقات نشان می دهد که اختلالات خلقی و حملات میگرنی اغلب با هم اتفاق می افتند و داشتن یکی از این شرایط نشان دهنده خطر بالاتر ابتلا به دیگری است. به عبارت دیگر، هر چه فرد حملات میگرنی مکرر داشته باشد، بیشتر دچار اختلالات خلقی می شود و بالعکس.

3) خروپف یا آپنه خواب

اختلال خواب ناشی از خروپف یا آپنه خواب می تواند منبع سردرد صبحگاهی باشد. خروپف به تنهایی یک بیماری یا علامت آپنه خواب است. آپنه خواب باعث توقف تنفس برای مدت کوتاهی در طول خواب شبانه می شود. سردردهای مرتبط با آپنه خواب حدود 30 دقیقه طول می کشد.

4) دندان قروچه

دندان قروچه یا فشردن دندان ها در طول شب نوعی اختلال خواب است. برخی از محققان بر این باورند که سردردهای صبحگاهی که اغلب با دندان قروچه همراه است ممکن است ناشی از اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) باشد.

5) کشش عضلانی

در برخی موارد، سردردهای زود هنگام صبح نتیجه تنش عضلات گردن است. در این صورت لازم است وضعیت خواب و نوع بالش خود را ارزیابی کنید. پیدا کردن بالش مناسب نیاز به آزمون و خطا دارد. بالش های نرم به طور کامل از گردن و ستون فقرات حمایت نمی کنند و بالش های سخت زاویه زیادی در این ناحیه ایجاد می کنند. بالش باید سر و گردن را در وضعیتی شبیه به حالت ایستاده نگه دارد.

6) مصرف برخی داروها

برخی از داروها می توانند الگوی خواب شما را مختل کنند و باعث اختلال در خواب و سردرد صبحگاهی شوند. به عنوان مثال، برخی از داروها، مانند بنزودیازپین ها که برای درمان اختلالات خواب استفاده می شوند، می توانند سردرد را تحریک یا تشدید کنند.

۷) اختلال در ریتم شبانه روزی بدن

مطالعات نشان داده اند که اختلالات یا تغییرات ریتم شبانه روزی ممکن است در بروز حملات میگرنی و سردردهای خوشه ای نقش داشته باشد. ریتم‌های شبانه‌روزی چرخه‌های بیولوژیکی 24 ساعته‌ای هستند که انسان‌ها، حیوانات، گیاهان و حتی باکتری‌ها به اشتراک می‌گذارند. شناخته شده ترین ریتم شبانه روزی چرخه خواب و بیداری است. برای غلبه بر این اختلال، داشتن الگوی خواب و بیداری منظم، خوابیدن در ساعت معین و بیدار شدن در ساعت معین و به طور کلی 8-6 ساعت خواب در روز توصیه می شود.

8) خواب آلودگی

پرخوابی یک محرک رایج برای سردرد صبحگاهی است. دلیل این امر دقیقاً مشخص نیست، اما به طور کلی تصور می‌شود که ناشی از اختلال در ریتم طبیعی شبانه روزی و مسیرهای عصبی در مغز باشد. بهترین راه برای جلوگیری از سردردهای صبحگاهی از خواب زیاد این است که چرخه طبیعی خواب و بیداری خود را با رفتن به رختخواب در یک زمان خاص و بیدار شدن در یک زمان مشخص دوباره برقرار کنید.

سردرد صبحگاهی چگونه درمان می شود؟

درمان سردرد صبحگاهی بسته به علت آن متفاوت است. این دردها با مراجعه به پزشک و مصرف دارو قابل کنترل است. همچنین، تغییر سبک زندگی گاهی اوقات می تواند به تسکین سردردهای صبحگاهی، به ویژه حملات میگرنی کمک کند.

خواب خوب: برنامه خواب سالمی داشته باشید و محیط اتاق خواب خود را برای خوابی آرام آماده کنید.

ورزش: ورزش منظم می تواند به کاهش دفعات و شدت حملات میگرنی کمک کند.

تغذیه مناسب: رژیم غذایی سالم و مصرف مایعات کافی داشته باشید.

مدیریت استرس: مدیتیشن، یوگا یا هر تمرین دیگری را انجام دهید که به شما کمک می کند آرامش داشته باشید و سطح استرس را در زندگی خود کاهش دهید.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *