سونوگرافی‌ در واقع یک روش تشخیص پزشکی است که برای بیماری‌های بسیار زیادی از آن استفاده می‌شود. در این روش تشخیصی، از امواج اولتراسوند یا همان امواج فراصوت برای ایجاد تصویری متحرک بر روی مانیتور بهره می‌برند. اما سونوگرافی انواع مختلفی دارد مانند سونوگرافی شکمی و دستگاه گوارش و سونوگرافی‌های دوران بارداری که یکی از این سونوگرافی‌ها، سونوگرافی واژینال است.

آیا شما می‌دانید چرا سونوگرافی واژینال انجام می شود؟ چه بیماری‌هایی با این سونوگرافی قابل تشخیص است؟ اگر قصد دارید اطلاعاتی کامل در این خصوص بدست آورید با ما همراه باشید.

سونوگرافی واژینال چگونه انجام می شود؟

برای تشخیص بسیاری از بیماری‌ها در بانوان، از سونوگرافی واژینال کمک می‌گیرند. برای انجام این سونوگرافی باید به مراکز تصویربرداری مراجعه کرد که دستگاه‌ سونوگرافی واژینال را داشته و از یک دستگاه به روز استفاده کنند. همچنین پزشکان می توانند در مطب و با استفاده از دستگاه های سونوگرافی هندهلد هم این معاینه را انجام دهند.

پیشنهاد می کنیم اگر می خواهید به صورت کاملا تخصصی با با نحوه انجام سونوگرافی واژینال و دستگاه های مناسب برای انجام آن آشنا شوید، به اینجا مراجعه کنید ولی در ادامه بیشتر با موارد استفاده از این روش آشنا خواهیم شد.

این سونوگرافی از راه واژن و لگن برای بررسی رحم، واژن، تخمدان‌ها و جنین در اوایل بارداری انجام می‌شود. دستگاه‌های سونوگرافی واژن دارای یک مبدل باریک و بلند است تا بیمار هنگام انجام سونوگرافی دچار درد نشود. سونوگرافیست یا پزشک برای انجام این کار، مبدل را به ژل مخصوص آغشته کرده، از طریق واژن وارد بدن بیمار می‌کند و سپس به بررسی اعضای مختلف بدن بیمار می‌پردازد.

چه بیماری هایی از طریق سونوگرافی واژینال قابل تشخیص هستند؟

چرا سونوگرافی واژینال انجام می شود؟

بیماری‌های قابل تشخیص از طریق سونوگرافی واژینال مربوط به اعضای تولید مثل بانوان می‌شود که در ادامه تعدادی از آن‌ها بررسی خواهیم کرد:

1 . بیماری‌ های رحمی

یکی از مهمترین کاربردهای دستگاه سونوگرافی در تشخیص بیماری ها، مربوط به بیماری های رحمی می شود. در سنین باروری و قبل و بعد از آن، ممکن است رحم دچار بیما‌ری‌های مختلفی نظیر فیبرم؛ آندومتریت، تومورهای رحمی و غیره شود که اکثر آن‌ها از طریق سونوگرافی واژینال قابل تشخیص می باشند.

به عنوان مثال تشخیص آندومتریوز با سونوگرافی واژینال امکان پذیر خواهد بود. این بیماری، یکی از بیماری‌های نسبتاً شایع در بانوان است. در این بیماری بافت رحمی، خارج از رحم رشد کرده و حتی در مواردی می‌تواند به کیست‌های آندومتریوما (کیست‌هایی که در اثر برگشت خون قاعدگی و بافت‌های آندومتر رحمی به داخل تخمدان تشکیل شده و پر از خون هستند) تبدیل شود.

2 . بیماری های مرتبط با تخمدان ها

کیست‌ها و توده‌ها ممکن است در هر اندام و نقطه‌ای در بدن انسان تشکیل شوند. تخمدان‌ها نیز از این موضوع مستثنی نبوده و ممکن است به این عارضه دچار شوند.

برای تشخیص کیست‌ها می‌توان در هر زمانی از چرخه قاعدگی برای انجام سونوگرافی واژینال یا شکمی اقدام کرد. اما بهترین زمان برای سونوگرافی کیست تخمدان، معمولاً روز 5 تا 7 قاعدگی است. زیرا در این زمان تصاویر دقیق‌تری از تخمدان‌ها و رحم در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

علل انجام سونوگرافی واژینال

دلایل انجام سونوگرافی واژینال بسیار متنوع هستند، اما می‌توان یکسری دلایل عمده را برای آن ذکر نمود:

  • بررسی محل قرارگیری رحم و تخمدان‌ها

  • اندازه گیری و بررسی شکل تخمدان‌ها و رحم

  • ارزیابی دقیق‌تر ضخامت جداره داخلی رحم

  • بررسی تغییرات مثانه

  • بررسی کیفیت و اندازه تخمک از طریق فولیکول‌ها

  • کنترل دقیق محل بارداری در همان ماه اول (بارداری خارج از رحم مشکلات زیادی برای فرد ایجاد می‌کند.)

  • بررسی اندازه و کیفیت فولیکول‌ها

  • دلایل خون ریزی غیر طبیعی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  • بررسی دلیل خون ریزی بعد از یائسگی

  • بررسی عفونت‌ها و التهابات لگنی

  • دلایل دردهای غیر طبیعی در بانوان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  • ارزیابی دلایل ناباروری

  • ارزیابی علل سقط‌های جنین پی در پی

  • ارزیابی جنین در ماه اول برای شنیدن صدای قلب جنین (در ماه اول بارداری سونوگرافی واژینال دقیق‌تر خواهد بود.)

  • ارزیابی و بررسی اختلالاتی نظیر فیبرم‌ها، کیست‌ها، تومورها و پولیپ‌ها

  • ارزیابی دهانه رحم به خصوص در مواردی که باز شدن دهانه رحم ممکن است سبب زایمان زودرس در بانوان باردار شود.

  • تعیین تاریخ دقیق بارداری و زایمان

آمادگی های لازم برای انجام سونوگرافی واژینال

چرا سونوگرافی واژینال انجام می شود؟

حال که پاسخ پرسش، چرا سونوگرافی واژینال انجام می شود؟ را داده‌ایم، نوبت به این موضوع می‌رسد که آیا انجام این سونوگرافی نیاز به آمادگی خاصی دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال نیز باید بگوییم که یکسری آمادگی‌های کوچک وجود دارد که بهتر از قبل از انجام این بررسی تصویری انجام شود.

برای انجام سونوگرافی واژینال باید مثانه فرد خالی یا نیمه خالی باشد تا نتایج بدست آماده دقیق بوده و دچار خطا نشود. برای این کار بهتر است با مثانه پر به مرکز تصویربرداری مراجعه کنید تا در زمانی که نوبتتان فرا رسید مقداری مثانه خود را خالی کرده سپس وارد اتاق معاینه شوید.

برای انجام این سونوگرافی باید لباس‌های پایین تنه را کامل از بدن خارج کرده و بر روی تخت معاینه قرار بگیرید، می‌توانید از یک پتو برای پوشاندن پاهای خود استفاده کنید.

عوارض سونوگرافی واژینال

در طول دهه‌هایی که استفاده از سونوگرافی برای تشخیص بیماری‌ها رایج گشته است، تاکنون گزارشی مبتنی بر عوارض این دستگاه‌ها به خصوص دستگاه سونوگرافی واژینال گزارش نشده است. زیرا سونوگرافی برخلاف دستگاه‌های الکترومغناطیسی که از اشعه ایکس برای تصویربرداری بهره می‌برند، از امواج فراصوت برای تشخیص بیماری‌ها استفاده می‌کنند.

ناگفته نماند که در حال حاضر تنها برای تصویربرداری از بافت‌های نرم بدن می‌توان از سونوگرافی استفاده کرد و تصویربرداری اندام‌هایی از بدن مانند استخوان‌ها هنوز نیازمند اشعه ایکس هستند. همچنین افراد دارای اضافه وزن‌ زیاد نیز نمی‌توانند از سونوگرافی و امواج فراصوت استفاده کنند. زیرا امواج فراصوت نمی‌توانند از بافت‌های ضخیم بدن این افراد عبور کنند.

البته بی ضرر بودن این امواج نباید باعث شود که سرخود و بدون مشورت پزشک از این روش تشخیصی استفاده کنیم. زیرا امواج فراصوت دارای قدرت بالایی هستند که در مواردی برای تخریب بعضی بافت‌ها در بدن استفاده می‌شود و همچنین گرمای تولید شده توسط امواج فراصوت ممکن است برای جنین و اندام‌های داخلی مضر باشد.

اهمیت انجام سونوگرافی واژینال

سؤال چرا سونوگرافی واژینال انجام می‌شود را با بیان دلایل و بیماری‌های قابل بررسی از طریق آن پاسخ دادیم. تشخیص به موقع و دقیق بیماری‌های زنان امکان ابتلا به نازایی را در زنان کاهش داده و همچنین از پیشرفت بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. زیرا بسیاری از بیماری‌های مرتبط با زنان و زایمان در حال حاضر قابل درمان و کنترل است. توجه داشته باشید اهمیت انجام تست های غربالگری دوران بارداری و انواع آن نیز قابل چشم پوشی نبوده و به این نکته نیز باید دقت لازم را داشته باشید.

6

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *