به گزارش پی ام آپ، در همین راستا سید غنی نظری خانه، عضو کمیسیون تحقیق و تفحص از بانک ها در مجلس اخیر اعلام کرد که کارکنان یکی از بانک ها 11 بار وام قرض الحسنه دریافت کرده اند و تنها یکی از بانک ها وام دریافت کرده است. بیش از 30 میلیارد تومان به کارکنان خود داده است. رضا غلامی کارشناس اقتصادی نیز در صفحه خود در فضای مجازی نوشته است: «بانک مرکزی در سه ماهه آخر سال ۱۴۰۱ به هر یک از کارکنان خود حداقل یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان وام با مدت بازپرداخت بیش از 30 سال پرداخت کرده است. محسن دهنوی، نماینده تهران و عضو هیأت رئیسه مجلس نیز طی روزهای اخیر با انتشار توییتی نوشت: «بانکهای خصوصی و دولتی در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۴۶ میلیارد تومان تسهیلات به کارکنان خود پرداخت کردند. بانک تجارت با ۱۷۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات. و بانک ملت با 14 میلیون و 900 هزار میلیارد تومان بیشترین وام را به کارکنان خود دارند.
دخالت های دولت باعث این تبعیض ها شده است
از کامران ندری، کارشناس حوزه بانکی پرسیدیم که چرا شرایط وام دهی کارکنان بانک ها مانند افراد عادی نیست؟ وی در این زمینه به «اعتماد» گفت: بخشی از این موضوع به دخالت های دستوری دولت و بانک مرکزی برمی گردد و وزارت اقتصاد نیز در این مداخلات دستوری نقش دارد چرا که این وزارتخانه یکی از اعضای این وزارتخانه است. شورای پول و اعتبار و نرخ سود بانکی را می طلبد و چون شرایط موجود تورمی است، این نرخ ها پایین و متقاضی برای دریافت این وام ها بالاست.
ندری ادامه داد: تورم فعلی کشور در محدوده 50 درصد و نرخ سود بانکی حداکثر 23 درصد است و حتی در سیستم بانکی نیز نرخ های کمتری وجود دارد و برای دریافت این وام ها صف طولانی تشکیل شده است. و بانک ها مجبور به کارمزد هستند.
تعیین هزینه های اجباری
این کارشناس بانکی افزود: طبیعتاً زمانی که منابع ارزان قیمت تمام می شود، بانک ها ترجیح می دهند این وام ها را به کارکنان و کارمندان خود بدهند تا مردم عادی. اولاً می توان گفت که این مشکل تا حد زیادی ناشی از نرخ های دستوری ارائه شده است و موضوع بعدی این است که مداخله در بخش حقوق و دستمزد و جلوگیری از همسان سازی آن با تورم موجود باعث شده است که بانک ها ایجاد انگیزه و انگیزه برای کارمندان این وام ها را به کارمندان خود بدهید.
ندری گفت: اگرچه این اقدام بانک ها و تبعیض در این بخش (در بین مردم عادی و کارکنان آنها) اخلاقی و صحیح نیست، اما اگر این موضوع را عمیقاً تحلیل کنیم، ریشه اصلی این مشکل، تعیین اجباری نرخ سود و … است. صف هایی برای دریافت وام ایجاد می شود و حقوق بازگردانده می شود که در شرایط فعلی کمتر از نرخ تورم است.
ارزیابی احتمال نکول مشتریان توسط بانک ها
وی در پاسخ به این سوال که آیا این تسهیلات از جیب مردم پرداخت می شود، خاطرنشان کرد: بانک ها می توانند مستقیماً برای اعطای وام اقدام کنند و نیازی به تصرف سپرده برای دادن وام و تسهیلات نیست. بانک ها با ارائه این وام ها سپرده ایجاد می کنند. البته این بحث فنی است و نکته مهم برای بانک ها این است که این وام معوق نمی شود و اقساط آن به موقع پرداخت می شود.
نکته اینجاست که نکول کارمندان بانک بسیار نادر است و عموما اتفاق نمی افتد. ندری ادامه داد: بنابراین از نظر بانک ها بهتر است از طریق کارمندان خود وام ایجاد کنند تا بتوانند به پرداخت خود اعتماد کنند اما این نگاه نیز تبعیض آمیز است و نشان دهنده ترجیح بانک ها برای پرداخت وام شما است.مردم عادی به اندازه کارمندان به این وام ها دسترسی ندارند.
این کارشناس بانکی در واکنش به صحبت های رئیس شورای عالی کانون بانک ها و مؤسسات اعتباری خصوصی مبنی بر وصول مبلغ ناچیز 450 میلیون تومانی از کارکنان بانک ها و جوسازی علیه شبکه کارکنان بانک ها افزود: این رقم. باید با رقمی که مردم عادی وام ها را مقایسه می کنند مقایسه کرد و مطمئناً 450 میلیون تومان در این مقایسه رقم بالایی است. زیرا مردم عادی که نمی توانند این مبلغ را به راحتی دریافت کنند.
وی ادامه داد: منطقی است که رقم 450 میلیون تومان در مقایسه با تورمی که در کشور وجود دارد، رقم بالایی نیست، اما باید این موضوع را با میزان وام هایی که مردم عادی دریافت می کنند مقایسه کرد که تبعیض نیز ایجاد می کند و اینکه مردم عادی اکثر کارمندان به این وام ها دسترسی ندارند در حالی که کارمندان به راحتی به این وام ها دسترسی دارند و رئیس شورای عالی کانون بانک ها نمی تواند منکر آن شود.
خود منتقدان نیز جزو متهمان هستند.
ندری تصریح کرد: اگرچه این اقدام بانک ها غیرقانونی نیست، اما اخلاقی نیز نیست و شرایط کلان کشور و نوع حکمرانی و مدیریتی که در کشور وجود دارد باعث این مشکل شده است و وزارت اقتصاد که او منتقد این بداخلاقی شده است، خودش عامل آن است. البته مقصر تنها وزارت اقتصاد نیست و بانک مرکزی و سایر نهادها نیز در این موضوع بی تقصیر نبودند و منتقدان امروز از جمله متهمانی هستند که شرایط کنونی را به وجود آورده اند.
این کارشناس بانکی خاطرنشان کرد: اگر نرخ سود بانک واقعی بود، کارکنان خود بانک حاضر به دریافت این وام ها نبودند و از آنجایی که این نرخ ها پایین است و باعث رانت می شود، برای دریافت این وام ها اقدام کردند. وی افزود: متأسفانه کشور را به جایی رسانده اند که قادر به ترمیم دستمزد و حقوق در حد تورم موجود نیستند و همین موضوع بانک ها را به آن سمت سوق داده است.
اعطای امتیازات ویژه در کشور امری غیر معمول نیست
ندری با اشاره به اعطای امتیازات ویژه و وجود درآمدهای دیگر در کشور گفت: اخیراً مشخص شد تعداد زیادی از نمایندگان مجلس خارج از روال معمول خودرو دریافت کرده اند و همین افراد نیز خارج از روال معمول تسهیلات بانکی دریافت می کنند. و یا اینکه عده ای هستند که مجوز می گیرند به راحتی دریافت می کنند که افراد عادی توانایی دریافت آن و سایر درآمدها را ندارند که متاسفانه کم نیست.
این کارشناس بانکی افزود: اگرچه اگر از منظر کارکنان بانک به این موضوع نگاه کنیم، این اقدام بانک ها با استقبال خوبی از سوی کارکنان مواجه شده و آنها نیز خود را جزئی از مردم می دانند، اما اگر از منظر به این موضوع نگاه کنیم. در اقتصاد کلان، افراد زیادی را در کشورهایی می بینیم که شرایط مشابهی با این کارمندان دارند. اما چون کارمند بانک نیستند نمی توانند به راحتی این وام ها را دریافت کنند. مقصر اصلی تصمیم گیران کلان اقتصادی هستند که این شرایط را ایجاد کردند و در واقع باعث شدند
بالا رفتن این شرایط و امتیازات خاص این بی عدالتی ها و ناکارآمدی ها را به وجود آورده است.