بر اساس اخبار، احتمال بیماری گونههایی از ماهیهایی که در خلیجفارس هستند عراقیها را نسبت به واردات ماهی فله ایرانی محتاط کرده است.
جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با تشریح عوامل بازدارنده صادرات ماهی کپور ایرانی به عراق، گفت: صادرات و واردات دام، طیور، طیور و آبزیان. حیوانات باید با مقررات مطابقت داشته باشند و استانداردهای منطقه ای و کشورهای ملی را اجرا کنند. اعلام هشدار درباره بیماری های احتمالی در گونه های ماهی که زیستگاه آنها در خلیج فارس است، عراقی ها را نسبت به واردات مقادیر زیادی ماهی ایرانی برحذر داشته است.
وی افزود: مشکل دیگر اقدامات حمایتی است که عراق برای تولید داخلی انجام داده است. ماهی های صادر شده از ایران به عراق ماهی کپور و گرامابی است و عراقی ها در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری در ایجاد مزارع و استخر برای پرورش این ماهی ها داشته اند.
سنجابی ادامه داد: همه این اتفاقات باعث شد کپور ایرانی به عراق صادر نشود. علاوه بر این، اخیراً واردات ماهی های فرآوری نشده و شل به عراق ممنوع شده است و عراقی ها خواستار ماهی منجمد و بسته بندی شده هستند.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در پاسخ به سوالی درباره وضعیت صادرات سایر کالاهای ایرانی به عراق گفت: صادرات ایران به عراق همچنان پابرجاست و به قوت و وزن قبلی خود ادامه دارد. امسال نسبت به سال گذشته ارزش صادرات ایران به عراق در هشت ماهه سال 1401 نزدیک به 5 میلیارد دلار بود که در مدت مشابه سال 1402 از مرز 6 میلیارد دلار گذشت.
وی اعلام کرد: بخشی از افزایش صادرات ایران به عراق به دلیل افزایش صادرات گاز به آن کشور است.
سنجابی خاطرنشان کرد: با وجود جریان رو به رشد صادرات ایران به عراق، تفاوت نرخ ارز در بازار آزاد عراق با نرخ رسمی ارز در این کشور تهدیدی برای تجارت ایران در عراق تلقی می شود، زیرا ایرانی ها فرصتی ندارند. برای انجام این کار تجارت با نرخ رسمی ارز باعث می شود کالاهای ایرانی در عراق 20 درصد برای خریداران عراقی گران شود. در نتیجه، قدرت رقابت ایران در بازار عراق ضعیف می شود.
دبیرکل اتاق ایران و عراق تصریح کرد: این در حالی است که دولت عراق تصویب کرده است که از پایان ژانویه 2024، کلیه معاملات داخلی با وجوهی غیر از پول ملی این کشور ممنوع می شود. خرید و فروش عراق باید از طریق دینار عراق انجام شود و تجارت با دلار از تاریخ ذکر شده در آن کشور غیرقانونی است. این امر تامین دلار از بازار آزاد و فیزیکی را دشوارتر می کند.