در ادامه این مطلب می توانید جزئیات پیشبینی مهم یک کارشناس از قیمت خودرو پس از انتخابات مجلس را بخوانید.
به گزارش بازتاب آنلاین، سطح تقاضا و عرضه در بازار می تواند بر قیمت خودرو تاثیرگذار باشد. زمانی که تقاضا برای خودرو زیاد و عرضه کم باشد، قیمت ها افزایش می یابد. به عبارت دیگر، زمانی که تقاضا برای خودرو از تعداد موجود بیشتر شود، بازیگران تاثیرگذار می توانند قیمت ها را افزایش دهند.
گسترشنیوز در گزارشی به تاثیر اقدامات دولت بر قیمت خودرو اشاره کرد. مالیات ها، تعرفه ها و سایر مقررات دولتی ممکن است بر نرخ ها تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، افزایش مالیات یا تعرفه می تواند قیمت خودرو را افزایش دهد.
هزینه تولید خودرو یکی دیگر از عوامل مهم در افزایش قیمت خودرو است. اگر هزینه تولید مواد اولیه یا قطعات خودرو افزایش یابد، ممکن است قیمت خودرو را افزایش دهد.
زمانی که رقابت شدیدی در بازار خودرو وجود دارد، بازیگران مسلط ممکن است قیمت ها را کاهش دهند تا با رقبای خود رقابت کنند. برعکس، فعالان بازار غالب می توانند قیمت ها را بدون رقابت افزایش دهند.
به طور کلی بازیگرانی که بر قیمت خودرو تأثیر می گذارند عبارتند از: تقاضا و عرضه، سیاست های دولت، هزینه های تولید و رقابت در بازار. تعامل این بازیگران با یکدیگر و با بازار می تواند بر قیمت خودرو تاثیر بگذارد.
در بازار خودروی ایران اوضاع کمی متفاوت و پیچیده است و قاعدتا عملکرد دولت های مختلف در این مسیر ضعیف بوده و نتیجه مطلوب حاصل نشده است. در همین زمینه گفتگویی با مرتضی مرتضوی کارشناس صنعت خودرو انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
مشکل اساسی بازار خودرو
مرتضی مصطفوی کارشناس درباره طرح فروش 5 درصدی خودروها زیر قیمت بازار و تاثیر احتمالی آن بر تعرفه ها گفت: بازار خودرو و صنعت خودرو نقاط مشترکی دارند اما باید تحلیل و ارزیابی این دو مقوله انجام شود. به صورت جداگانه من برخلاف تصور عموم مشکل اساسی عرضه بازار خودرو و مشکلات مرتبط با آن را نمی دانم. با توجه به ساختار ناپایدار اقتصاد کلان، دلاری بودن بازار خودرو مانند اکثر بازارهای غیرمولد کشور و اتخاذ محورهای اصلی نوسانات بازار توسط دلالان از عمده ترین کاستی های بازار خودرو است. و این عوامل تأثیر عرضه بر بازار را به حداقل می رساند.
وی ادامه داد: با بازاری مواجه هستیم که تمام نوسانات آن ناشی از تقاضای نادرست است و باید ریشه مشکلات موجود را در سمت تقاضا جستجو کرد. دولت تمام توجه خود را معطوف به سمت عرضه کرده است، اما اگر بخش تقاضا را مدیریت کنیم و با خرده فروشان همکاری کنیم، بسیاری از چالش های ما حل می شود. در این شرایط هیچکس بیش از نیاز خود برای مصرف خرج نمی کند و همین میزان خودروی موجود بازار را راضی می کند.
تمرکز بر عرضه است
مصطفوی تصریح کرد: نبود حاکمیت واحد در این حوزه، عملکرد ضعیف سازمان مالیاتی و همچنین نبود بانک اطلاعاتی شفاف و سامانه آنلاین مناسب، برخورد با دلالان را سخت کرده است. از سوی دیگر وجود جریان پنهان مانع از شفافیت در بازار خودرو شده و همین امر بستر لازم را برای میانجی گری ایجاد کرده است. همه این عوامل دست به دست هم می دهند، بنابراین هیچ کس سعی نمی کند تقاضا را کنترل کند و تمرکز صرفاً بر روی عرضه است.
وی افزود: تمام سازوکارهای نوظهور فروش از جمله فروش خودرو به قیمت 5 درصد زیر قیمت بازار به گونه ای طراحی شده بود که همه منافع را به جیب خودروساز و سهامدارانش بریزد و در این راه مردم نادیده گرفته شدند. این جریان باعث می شود خودروساز در قیمت مقرر صرفه جویی کند و خودرو را با قیمت بالاتری بفروشد. همه این تعاملات منجر به افزایش چشمگیر تعداد خودروهای موجود در بازار می شود که البته چالش های جدیدی را به همراه دارد.
قیمت ها به نفع مردم تعدیل نشده است
یک کارشناس صنعت خودرو ضمن انتقاد از عملکرد دولت در این حوزه به شفان نیوز گفت: اختلاف قیمت بازار و کارخانه به دلیل وجود مشوق های دلالی است که متاسفانه مسئولان در این زمینه پاسخ روشنی به آن نمی دهند. توجه. چنین طرح هایی نه در بخش خودرو و نه در بحث تعرفه ها هیچ چیز مثبتی به همراه ندارد و تنها سود کلانی نصیب خودروسازان می کند. قیمت ها به نفع مردم تعدیل نمی شود و با این رویکرد نباید منتظر کاهش قیمت خودرو بود.
مصطفوی ادامه داد: تا زمانی که ثبات کلان اقتصادی محقق نشود و بازار خودرو در کنترل دلالان باشد، نمی توان با این نوع طرح فروش، قیمت ها را کاهش داد. این موضوع در مورد واردات خودروهای فرسوده و سایر طرح ها نیز صدق می کند و استفاده از آنها تاثیری در کاهش قیمت خودرو ندارد. بهبود بازار خودرو و کنترل قیمت به عوامل دیگری بستگی دارد که متأسفانه دولت و سایر نهادهای ذیربط تا به امروز اقدامات لازم را انجام نداده اند.
پیش بینی قیمت خودرو تا پایان سال
وی در خصوص وضعیت قیمت خودرو تا پایان سال و احتمال افزایش قیمت ها گفت: عواملی مانند نوسانات نرخ ارز، فضای روانی صنعت خودروی ما و اتفاقات سیاسی نقش مهمی در تغییر قیمت خودرو دارند. انتخابات سراسری پیش رو و ثبات نسبی بازار ارز فضای آرامی را در حوزه خودرو ایجاد کرده است و با این شرایط به احتمال زیاد تا انتخابات شاهد تغییر نرخ سود نخواهیم بود.
این کارشناس در پایان افزود: البته مشکلات مربوط به تولید خودرو و کمبود قطعات تا حدودی بازار را تحت الشعاع قرار داده است، اما معتقدم تا پایان سال نرخ کمی افزایش قیمت خواهیم داشت. شرایط بازار خودرو و وضعیت قیمت بعد از انتخابات قابل پیش بینی است اما بهتر است تا آن زمان صبر کرد و فعلا پیش بینی نکرد.