برخی از اقتصاددانان تورم بیش از 40 درصدی را در سال جدید پیش بینی کرده اند. اولاً افزایش تورم دهک های پایین جامعه را با مشکلات معیشتی مواجه می کند. یکی یکی از نشانه های این مشکلات وجودی در روزهای پایانی سال افزایش چشمگیر دستفروشی است.
به گزارش رویداد۲۴، حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان کارگران در گفتگو با رویداد۲۴ مدعی شد که دولت از صندوق بین المللی پول الگوبرداری کرده است. یکی این یکی از دلایل نابسامانی اقتصادی در کشور است. او می گوید در این شرایط باید منتظر تورم 67 درصدی باشیم.
بخشهای مهم این گفتگو را در ادامه میخوانید:
* وقتی دولت به نام مالیات خرید، مالیات فروش، مالیات بر ثروت مضاعف و مالیات بر درآمد، بار بودجه را به دوش مردم می اندازد.
مغازه داران برای کاهش هزینه، حاشیه خیابان را ترجیح می دهند و اجناس را زیر قیمت می فروشند که برای خریدار جذابیت دارد. در واقع اکثریت دستفروشان را دستفروشانی تشکیل می دهند که تحت تاثیر فشار مالیاتی در ایام نوروز، منبع درآمد خود را به سمت جاده سوق می دهند.
بودجه مبتنی بر مالیات اثرات تورم را تشدید می کند
* دستفروشی یکی از کارهای برنامه ریزی بودجه است که تمایل زیادی به مالیات دارد. همان مالیاتی که تورم را قویتر میکند و اثرات آن را بزرگتر میکند. تورم مالیات پنهانی است که از جیب فقرا به جیب ثروتمندان منتقل می شود. وقتی مالیات افزایش مییابد، ثروتمندان دارایی خود را گرانتر میکنند و گروهی که هیچ ثروتی ندارند، هزینه مالیات را به صورت تورم القایی پرداخت میکنند.
*نکته اصلی این است که دولت نسخه ضعیف صندوق بین المللی پول را اجرا می کند. یعنی توجه ندارند که ما کشور جهان سومی هستیم و مردم ما مردمی هستند که دلار می خرند و ریالی می گیرند. دولت نباید با توجه به ساختار ضعیف و ناکارآمد اقتصادی ایران، سیاست های صندوق بین المللی پول را اجرا کند، زیرا فشار بیشتری بر طبقات محروم وارد می کند.
انتظار می رود تورم 67 درصد و قیمت گاز افزایش یابد
*باید منتظر تورم 67 درصدی در سال آینده و کاهش بیشتر ارزش پول ملی باشیم. در چنین شرایطی باید تاثیر تورم ناشی از مالیات را تحمل کنیم و قیمت بنزین و سایر منابع انرژی قطعا افزایش خواهد یافت. نتیجه چنین بحران هایی تشدید اعتراضات است.
دولت فرض می کند که با افزایش اندک حقوق، نرخ تورم پایین خواهد بود
* نرخ تورم مورد انتظار در نظر گرفته شده در افزایش حقوق، دور زدن آشکار قانون است، انگار مردان روی ابرها راه می روند. قانون می گوید تورم را بانک مرکزی نشان می دهد آذر ماه 54 درصد بود، باید ملاک عمل باشد.
اما بس اسفند مرکز آمار ایران تورم را 40 درصد و بانک مرکزی را 55 درصد اعلام کرد که تفاوت مشکوکی است. دولت رقم اعلام شده از سوی مرکز آمار را افزایش حقوق در نظر گرفته است و این اختلاف 16 درصدی نقطه شروع تشدید مشکلات مردم است.
دولت ایران باید از ترکیه الگو بگیرد و دستمزدها را بر اساس نرخ تورم واقعی افزایش دهد
*برای رفع نگرانی مردم، تصمیم گیری انقلابی لازم است. دولت ایران نیز مانند اردوغان باید دستمزدها را بر اساس نرخ تورم واقعی افزایش دهد. رئیس جمهور ترکیه سال گذشته در دو مرحله حقوق ها را 76 درصد افزایش داد تا مردم ترکیه کمتر از افزایش تورم متضرر شوند. ببینید در یک سال گذشته قیمت کالاهای مصرفی در ایران چند بار گران شده است؟ اما حقوق ثابت مانده است!
* آنچه باعث تورم می شود، سیاست ها و روش های بودجه ریزی دولت است. در سال جاری بودجه بر مبنای مالیات تنظیم شد و به مردم اجازه می داد تورم 67 درصدی را بپذیرند. این در حالی است که حتی دوبرابر شدن حقوق نیز تاثیری در افزایش تورم نخواهد داشت.
نکته این است که اردوغان اقتصاد را درک می کند. اما کار اقتصادی را به کسانی سپردیم که حتی دو واحد اقتصادی در دانشگاه گذرانده اند. در چنین شرایطی، انتظار این که این امر باعث کاهش مشکلات شود، توقعی غیرمنطقی است.