عصر ایران; فرید اسماعیلیان* – پیش بینی اقتصاد ایران در سال 1403 موضوعی بسیار مهم برای بسیاری از فعالان اقتصادی است، چرا که امروزه بسیاری از تصمیمات مدیران تجاری و سرمایه گذاران بر اساس پیش بینی هایی است که برای روزها، هفته ها و ماه های آینده دارند.

به همین دلیل در پایان هر سال شاخص هایی مانند تورم، رشد اقتصادی، جهت گیری سیاست های پولی، سیاست های مالی دولت و همچنین عوامل خارجی اقتصاد ایران توسط اقتصاددانان و تحلیل گران مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.

البته قبل از انجام یک سناریو یا پیش بینی برای سال آینده، باید توجه داشت که هر پیش بینی و سناریو بر اساس فرضیاتی است که به گفته تحلیلگران، بیشترین احتمال وقوع را دارند و در صورت تغییر هر یک از این مفروضات، آیا نتایج پیش بینی مورد نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. بنابراین، هیچ پیش‌بینی ذاتاً بدون خطا یا 100 درصد نیست. یک پیش بینی فقط یک پیش بینی است و یک پیش بینی نیست!

با توجه به تمام واقعیت هایی که در اقتصاد ایران به چشم می خورد و در قالب اعداد و ارقام خود را نشان می دهد، به نظر می رسد سال 1403 با پنج واقعیت یا به عبارت دقیق تر، پنج واقعیت مهم دیگر که هر یک از این پنج واقعیت می توانند داشته باشند، مواجه است. اثرات آن بر شرکت ها و بازارهای مالی کنترل داشته باشید.

الف – تورم پایدار

تمامی پیش‌بینی‌های نهادهای رسمی اقتصادی در داخل و خارج و همچنین کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، نرخ تورم برای اقتصاد ایران را برای سال 1403 بین 35 تا 45 درصد فرض می‌کنند. مقامات به طور کلی تورم را حدود 35 درصد تخمین می زنند، در حالی که بسیاری از اقتصاددانان و تحلیلگران این رقم را به دلیل خطرات سیاسی شرایط منطقه ای و انتخابات آمریکا در سال آینده بالاتر می دانند.

اما صرف نظر از میزان دقیق تورم در سال آینده، به نظر می رسد مهم ترین واقعیت این است که سال پیش رو نیز سال تورم است که ممکن است بر قدرت خرید مصرف کنندگان و به ویژه دستمزد تأثیر منفی بگذارد. درآمدهایی که در سال های اخیر با آنها بوده اند نتوانسته اند قدرت خرید خود را در برابر تورم حفظ کنند.

به عنوان یک جمع بندی کلی، کاهش قدرت خرید در سال آینده را می توان اولین واقعیت برای سال 1403 دانست. البته تورم حداقل 35 درصدی آثار دیگری هم دارد یکی یکی دیگر از آنها را می توان افزایش نرخ واقعی ارز و در بلندمدت کاهش قدرت خرید ریال دانست.

دوم: رشد اقتصادی کندتر

اقتصاد ایران در سال‌های اخیر و طی فرآیند انطباق اقتصاد ایران با تحریم‌های متعاقب برجام، توانسته رشد مثبتی را به ثبت برساند، اما به نظر می‌رسد این رشد مثبت نمی‌تواند به یک واقعیت ملموس اقتصادی در جامعه تبدیل شود. مردم درک می شوند

پیش بینی اقتصاد ایران در سال 1403
شاید مهم ترین دلیل در این موضوع این باشد که رشد اقتصادی که در سال های اخیر به وجود آمده ناشی از افزایش فروش نفت بوده است یا به عبارت دقیق تر، سهم نفت در رشد اقتصادی بیشتر از سایر بخش ها بوده است. اقتصاد ایران مانند صنعت، کشاورزی و حتی خدمات.

بنابراین از یک سو افزایش درآمدهای نفتی و از سوی دیگر آخرین گزارش مرکز آمار از رشد اقتصاد ایران در پاییز 1402 بود که حاکی از تضعیف موتور رشد اقتصاد ایران است. که البته قابل پیش بینی بود; زیرا رشد اقتصادی مبتنی بر رشد درآمدهای نفتی با توجه به ظرفیت محدود تولید نفت و صادرات آن، نشان دهنده کاهش رشد اقتصادی ایران در سال آینده خواهد بود.

بنابراین دومین واقعیت پیش روی اقتصاد ایران در سال 1403 کاهش یا به عبارتی رشد اقتصاد ایران منهای نفت نزدیک به صفر است. شما باید قدرت خرید مصرف کنندگان خود را آزمایش کنید.

سوم: پول در حال گران شدن است

تمامی شواهد، شواهد و فعالیت های دولت به عنوان سکاندار اصلی و مسئول اقتصاد کشور حاکی از آن است که کنترل تورم اولویت اصلی در سیاست های اقتصادی دولت است که البته با توجه به تمامی واقعیت های موجود به نظر می رسد که این موضوع نیز همین گونه باشد. اولویت به درستی انتخاب شده است. اما به نظر می رسد تمام راه حل های تعریف شده راه حل های کوتاه مدتی است که عوامل اصلی تورم در اقتصاد ایران را نادیده می گیرد.

پیش بینی اقتصاد ایران در سال 1403

یکی یکی از مهم ترین اقدامات کوتاه مدت دولت افزایش نرخ سود است و آخرین نمونه آن فروش اوراق سپرده 30 درصدی به ارزش 280 میلیارد تومان در نیمه اول سال است. بهمن ماه گذشته به نظر می رسید با توجه به تمایل دولت برای کاهش تورم و جلوگیری از افزایش قیمت ارز، این سیاست مجددا تکرار شود و حداقل می توان با توجه به انتظارات ساختار تورمی در سال 1403 این را با اطمینان گفت. بر اساس شرایط و ثبات نسبی قیمت ارز در سال 1402، این عدد کاهش نخواهد یافت و شاید قیمت پول در سال آینده حتی از این رقم نیز بیشتر شود.

به عبارت دقیق تر، هزینه استقراض بیشتر خواهد شد، پیام این واقعیت نیز البته بسیار روشن است. کاهش ظرفیت استقراض شرکت ها و ادامه رکود در بخش تولید که نیاز مبرم به منابع بانکی دارد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که ایجاد سیاست پولی انقباضی اگر با ثبات نرخ ارز همراه باشد، می تواند به رکود در بازار دارایی نیز منجر شود.

چهارم: سیاست مالی انقباضی

ساختار بودجه کشور در سال 1403 نشان می دهد که بخش زیادی از درآمدهای کشور باید از طریق مالیات یا به عبارت دیگر پوشش داده شود: نگاهی به ارقام کل بودجه کشور در سال 1403 نسبت به سال 1402 نشان می دهد که بیشترین رشد درآمدها بوده است. در بخش مالیاتی هستند و کاملاً واضح است که پیامد این مشکل علاوه بر محدودیت حداکثری یارانه ها در اقتصاد و به ویژه سناریوی احتمالی افزایش قیمت بنزین را می توان به صورت انقباضی تعریف کرد. سیاست البته این سیاست نیز در چارچوب مدیریت کسری بودجه است. و در نهایت کنترل تورم تعریف شده است. اما واقعیت خشن برای مشاغل ممکن است به وضوح نشان دهنده رکود بیشتر باشد.

بنابراین می توان گفت چهارمین واقعیتی که اقتصاد ایران در سال 1403 با آن مواجه شد، سیاست مالی انقباضی دولت است.

پیش بینی اقتصاد ایران در سال 1403

پنجم: محیط سیاسی و متغیرهای غیراقتصادی

واقعیت نهایی اقتصاد ایران با ریسک های سیاسی مرتبط است. این بدان معناست که عواملی که بر عملکرد اقتصاد تأثیر می‌گذارند، لزوماً متغیرهای اقتصادی نیستند، بلکه ریسک‌هایی هستند که از حوزه سیاست به اقتصاد سرایت می‌کنند.
عدم قطعیت های منطقه ای و شاید مهمتر از آن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آبان به عقیده برخی کارشناسان و تحلیلگران، ماه 1403 ممکن است حتی از هر متغیر اقتصادی تأثیرگذارتر باشد.

بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران به شیوه های مختلف به این موضع پرداخته و به قدرت گرفتن ترامپ اشاره کرده اند. این نشان می دهد که علاوه بر همه متغیرهای اقتصادی که بر فضای اقتصادی سال 1403 تأثیر می گذارند، موضوع انتخابات آمریکا می تواند عامل تأثیرگذار مهمی به ویژه بر نرخ ارز باشد و این پیامد معمولاً می تواند اولاً بر تورم در کشور تأثیر بگذارد. بخش تولیدکنندگان (تورم تولیدکننده) و مصرف کنندگان (تورم مصرف کننده) و ورود یک شوک قیمتی دیگر به بازار دارایی اعم از دارایی، طلا و … افشا می شود.
_________________________________
* کارشناس اقتصادی و سرمایه گذاری

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *