به گزارش بازتاب آنلاین، یکی از محوری ترین موضوعاتی که در نشست خبری اخیر شورای نگهبان به آن پرداخته شد، بحث انتخابات و چگونگی صلاحیت نامزدها بود که هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در این باره گفت: در این نشست خبری در شورای نگهبان مطرح شد. حضور اعضای خانواده کاندیداهای انتخاباتی در خارج از کشور به تنهایی نمی تواند منجر به طرد شود.

جمله ای که من را به یاد حوادث انتخابات ریاست جمهوری گذشته و رد صلاحیت علی لاریجانی انداخت. در همان زمان گفته شد یکی از دلایل بررسی نشدن صلاحیت لاریجانی، حضور دخترش در خارج از کشور در دوران تحصیل همسرش بوده است. اما شورای نگهبان حتی زمانی که رهبری انقلاب خواستار جبران ظلم و آزار لاریجانی شدند، از تغییر رای خودداری کرد.

اکنون که سخنگوی شورای نگهبان این موضوع را مطرح کرده، نوعی رفتار دوگانه به ذهن متبادر می شود.

جواد آرین منش، نماینده سابق مجلس و از چهره های اصولگرا در گفت و گو با بازتاب آنلاین گفت: اگر نماینده رهبری رد صلاحیت شود، مردم نسبت به عملکرد شورای نگهبان تردید دارند.وی رئیس ستاد انتخاباتی لاریجانی تاکید می کند: «وقتی نماینده رهبری رد صلاحیت شود. مردم با این عملکرد شورای نگهبان در مقابل آقای لاریجانی مواجه شدند، آرا کاهش یافت و با توجه به انتخابات ریاست جمهوری گذشته، میزان مشارکت کمترین نسبت به انتخاباتی بود که از اول انقلاب تاکنون برگزار شده است.

در ادامه گفت و گوی خبرگزاری بازتاب آنلاین با جواد آرین منش درباره این چهره سیاسی اصولگرا بخوانید:

*****

*آقای آرین منش! سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری اخیر خود اعلام کرد: خارج از کشور بودن همسر و فرزندان داوطلبان در زمان بررسی صلاحیت ها به خودی خود موجب رد صلاحیت نمی شود و قانون در مورد شخص تفسیری دارد. در حالی که در جریان انتخابات ریاست جمهوری گفته می شد یکی از دلایل رد صلاحیت لاریجانی حضور فرزندش در خارج از کشور در دوران تحصیل همسرش بوده است. آیا چنین مواجهه ای با مسئله صلاحیت ها نشان دهنده استانداردهای دوگانه نیست؟

رهبر انقلاب بارها بر مشارکت حداکثری و حضور مردم در پای صندوق های رای تاکید می کنند. دستیابی به حداکثر مشارکت به عوامل مختلفی بستگی دارد. البته عملکرد مسئولان و نحوه عمل به وعده های مسئولان در آستانه انتخابات از مواردی است که می تواند اعتماد مردم را جلب یا سلب کند.

عملکرد وزارت کشور، شوراهای اجرایی و نظارت بر انتخابات نیز نقش بسیار بسیار مهمی در مشارکت مردم دارد و قطعاً شورای نگهبان نقش مهم و حساسی در این زمینه دارد. وقتی چهره های شاخصی مانند علی لاریجانی مورد اعتماد رهبری که سال ها نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی بوده و سه دوره ریاست شورای اسلامی را برعهده داشته است، از فیلتر شورای نگهبان عبور نمی کند: طبیعی است که مردم نسبت به عملکرد شورای نگهبان تردید داشته باشند

به ویژه پس از بیانات مقام معظم رهبری در رد لاریجانی که از عباراتی چون جفا و ظلم استفاده می کرد، انتظار می رفت شورای نگهبان در عملکرد خود تجدید نظر کند، اما همچنان شاهد تناقضات و عملکردهای متفاوت در دوره های مختلف هستیم.

شورای نگهبان شاخص صلاحیت ندارد

البته اگر ما واقعاً یک شاخص، یک معیار و یک مقیاس خاص داشته باشیم، این اتفاقات نمی افتد، ممکن است افراد تغییر کنند، اما صلاحیت یک فرد در یک دوره رد می شود، اما صلاحیت آنها تأیید می شود. در دوره بعد و بالعکس. این روش‌ها و رفتارهای متفاوت که نشان‌دهنده عدم وجود شاخص‌های مشخص برای ارزیابی است، باعث ایجاد تردیدهای جدی در عملکرد و در نهایت از دست دادن آرا می‌شود.

ما به عنوان مسئول ستاد آقای لاریجانی در خراسانی برنامه ریزی های گسترده ای انجام دادیم و مردم از آنها استقبال کردند، اما با مواجهه با این عملکرد شورای نگهبان در مورد آقای لاریجانی، آرا پایین آمد و در نتیجه در آخرین وی در انتخابات ریاست جمهوری کمترین میزان مشارکت را در مقایسه با انتخابات از اول انقلاب داشته است.

*در همان زمان بحث آموزش و حضور یک کاندیدای واجد شرایط دیگر در خارج از کشور مطرح شد اما برای او مشکلی پیش نیامد و…

با توجه به گستردگی فضای مجازی، مردم تمامی اطلاعات را به صورت مستند و مصور در اختیار دارند، بنابراین این اقدامات متناقض شورای نگهبان منجر به کاهش اعتماد عمومی به دولت می شود که ضایعه ای جبران ناپذیر تلقی می شود.

برخی در هر دوره از ابزاری برای رد صلاحیت استفاده می کنند

با توجه به اقدامات شورای نگهبان در انتخابات گذشته، بسیاری بر این باورند که شورای نگهبان در تلاش است تا تریبون را از اعتدالیونی مانند لاریجانی دور کند و در عوض میدان را به چهره های تندرو بسپارد.
همین الان که در آستانه دوازدهمین دوره انتخابات سراسری هستیم، می بینیم که عده ای از کلیدواژه هایی مانند «تصفیه» به عنوان ابزاری برای رد صلاحیت برخی میانه روها استفاده می کنند.

این تنگ نظری ها آسیب جدی به نظام وارد می کند چرا که رکن اصلی انقلاب اسلامی مشارکت مردم و اعتماد آنها به نظام و مسئولان بود. اگر مهم ترین رکن انقلاب را از دست دادیم و بیش از نیمی از مردم رای نیاوردند، به معنای سلب اعتماد و آسیب به مشروعیت نظام است.

مردم کاملا سیاسی هستند و می فهمند که چه اتفاقی می افتد و توسط چه کسی

بعد از سخنان مقام معظم رهبری درباره رد صلاحیت علی لاریجانی همه انتظار داشتند که این اشتباه اصلاح شود اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد. البته ما قصد نداریم شورای نگهبان را به عنوان نهادی که در قانون اساسی جایگاه ویژه‌ای دارد تخریب کنیم، بلکه خود شورای نگهبان باید با رعایت عدالت و اعتدال در تصمیم‌گیری‌ها در تقویت جایگاه خود بکوشد که این مهم است.

به عبارت دیگر، ادامه دادن با عبارات مبهم مانند «شرایط تحصیلی نشان داده نشده است» چندان مناسب نیست. مثلاً می گویند صلاحیت شخصیت شناخته شده ای مثل لاریجانی که 40 تا 50 سال در مسیر انقلاب بوده است بررسی نشده است. معنی آن چیست؟ نکته قابل توجه این است که هر چقدر هم از این اصطلاحات مبهم استفاده شود، خود مردم همه مسائل را به خوبی می فهمند و درک می کنند، زیرا کاملا سیاسی هستند و می فهمند که چه اتفاقی می افتد. لذا معتقدند نهادهای کلیدی کشور نباید در جهت تضعیف نظام و مشروعیت آن قدم بردارند.

انتخابات ریاست جمهوری 1400 هشدار و تذکری برای مسئولان بود

در هفته های اخیر، عملکرد اعضای هیئت مدیره در بررسی صلاحیت ها با انتقاداتی مواجه شده است. پس از دیدار اخیر اعضای شورای نگهبان با رهبر انقلاب و برجسته سازی ایشان، برخی معتقدند این شورا در نقش نظارتی خود می تواند این رویه را اصلاح کند. آیا چنین امیدی دارید؟

به نظر من نتیجه انتخابات ریاست جمهوری گذشته هشداری به همه مسئولان بود: اگر اعتدال و عدالت رعایت نشود و مردم چهره مورد نظر خود را در لیست کاندیداها نبینند، مسلم است که در لیست نامزدها حاضر نمی شوند. در انتخابات کمتر از 50 درصد واجدین شرایط به پای صندوق های رای می روند و این کاهش ادامه خواهد داشت.

۲۷۲۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *