به گزارش مانیبان به نقل از مگتو، سعید موتمنی رئیس سابق اتحادیه فروشندگان و نمایشگاه داران خودرو به تشریح وضعیت بازار خودرو در سال 1402 پرداخت و گفت: در میانه اردیبهشت ماه 1402 افزایش قیمت در بازار بود. اما در مجموع در نیمه اول سال جاری فضای آرامی بر بازار خودرو حاکم بود هرچند از ابتدا شهریور کاهش عرضه خودرو منجر به افزایش تدریجی قیمت آنها در بازار شد و این اتفاق قیمت انواع خودروهای داخلی، وارداتی و مونتاژی را تا پایان سال 25 درصد به 27 درصد افزایش داد.
و به ایلانا اضافه کرد: مثلا پژو 405 که شهریور 470 میلیون تومان فروخته شد، در پایان سال با قیمت 655 میلیون تومان معامله شد. شهریور پیش از این در بازه قیمتی 795 تا 800 میلیون تومان به بازار عرضه می شد اما در پایان سال قیمت آن وارد محدوده یک میلیارد تومان شد. همچنین کوئیک آیا آن در شهریور 342 میلیون تومان بود و در پایان سال با قیمت 412 میلیون تومان فروخته شد.
عضو کمیسیون تخصصی خودرو اتاق اصناف ایران در واکنش به حضور خودروهای وارداتی در بازار، توضیح داد: تعداد خودروهای وارداتی در بازار به حدی محدود است که قیمت آنها از قیمت واقعی بالاتر است. به عنوان مثال، یک توسان: مدل 2023 اکنون با قیمتی در حدود 85000 دلار در دسترس است.
وي افزود: خودروهاي چيني با قيمت هاي بين 23 تا 40 هزار دلار به دست مشتريان مي رسند، هرچند قيمت اين خودروها در بازارهاي جهاني چندان بالا نيست، اما در ايران حداقل عرضه در مقابل تقاضاي زياد به اين معناست كه اين ارقام مربوط به خودروهاي وارداتي است. . . خودروهای تولید داخل هم همینطور. نبود تعادل در بازار خودرو دلیل قیمت بالای یک میلیاردی پژو 207 اتوماتیک است.
موتمانی در پاسخ به اینکه چقدر امیدوار است وعده های مسئولان متولی برای تقویت عرضه در بازار خودرو محقق شود، گفت: سال گذشته قول تقویت عرضه را دادند و در مورد واردات خودرو صحبت کردند و قولی هم داده شد. سال گذشته باید بیش از یک میلیون دستگاه خودرو در کشور تولید شود اما واقعیت بازار نشان می دهد که وعده ها به طور کامل محقق نشده است.
وی بیان کرد: اگر عملکردها درست بود در نیمه دوم سال 1402 قیمت خودرو در کشور 27 درصد افزایش نمی یافت، سال 1402 به پایان رسید اما گام مثبتی در راستای مناسب سازی بازار خودرو نبود.
رئیس سابق اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران در پایان گفت: حاضریم میلیاردها تومان قطعه وارد کنیم و ارز کشور را برای واردات آن قطعات خرج کنیم، اما حاضریم خودروهای باکیفیت وارد کنیم که انجام می دهیم. نیازی به تعویض مداوم قطعات یدکی نداریم و مصرف بنزین کشور را کاهش نمی دهیم.