فیلم ها و سریال های زیادی درباره زندگی قهرمانان ملی کشورمان ساخته شده است. برخی از آنها مانند «روزگار قریب» یا «بوعلی سینا» بیش از دیگران مورد توجه قرار گرفته اند. آنها مخاطبان بیشتری را با خود آورده اند و برخی شکست خورده اند. آخرین کاری که روی مفاخر انجام شده، سریال نردبان آسمان به کارگردانی محمدحسین لطیفی است و حالا بعد از پانزده سال در آخرین تجربه شاهد ساخت فیلم حکیم به کارگردانی بوعلی سینا هستیم. توسط سعید ملکان
به گزارش بازتاب آنلاین، هفته گذشته شورای صدور پروانه ساخت آثار سینمایی مجوز ساخت فیلم سینمایی «حکیم» به کارگردانی سعید ملکان را صادر کرد. فیلمی درباره بوعلی سینا، مشهورترین متفکر ایرانی جهان. به بهانه آغاز ساخت این فیلم نگاهی می اندازیم به فیلم ها و سریال هایی که درباره سرمایه داران ایرانی ساخته شده است.
نردبان بهشت محمد حسین لطیفی 1388
کدام دانشمند بود؟ : غیاث الدین جمشید کاشانی / منجم و ریاضیدان
بازیگر : وحید جلیلوند
مختصات سریال : غیاث الدین جمشید کاشانی ریاضی دان و اخترشناس برجسته ایرانی است اما نام او مانند بسیاری دیگر از ایرانیان سرشناس قبل از ساخت سریال «نردبان آسمان» شناخته شده بود. نبود. این سریال باعث شهرت این دانشمند شد. ابتدا یدالله صمدی به سراغ غیاث الدین رفت و زندگی خود را ساخت اما نتیجه آن قابل قبول نبود و مسئولان تلویزیون در آن زمان به تدوین یک نسخه سینمایی به نام «شهر آشوب» بسنده کردند. لطیفی اما سریال «نردبان آسمان» را به عنوان یک کار طاقت فرسا به مردم عرضه کرد. او برای اولین بار تصمیم گرفت از ادبیات کهن فاصله بگیرد و شخصیت هایش را به گونه ای ملموس تر و به زبانی مدرن تر ارائه کرد تا محصولش برای همه قابل درک باشد. «نردبان آسمان» یکی از سریال های موفق تاریخی است و یکی از آثار درخشان کارنامه لطیفی به حساب می آید.
کیمیاگر کارگردان: محمدرضا ورزی ۱۳۸۷
کدام دانشمند بود؟ زکریای رازی / دکتر، فیلسوف، شیمیدان
بازیگر: منوچهر زنده دل
مختصات سریال: محمد بن زکریای رازی به عنوان پزشک، شیمی دان و فیلسوف جایگاه ویژه ای در میان ایرانیان دارد. او را به عنوان کاشف الکل، نفت سفید و… می شناسند و زندگی اش پر از جاه طلبی است. محمدرضا ورزی در سال ۱۳۹۶ مجموعهای از فیلمهای این شیمیدان را ساخت و از دوران جوانی تا زمان مرگش تعریف کرد. «کیمیاگر» به دلیل اینکه کارگردانان معتقد بودند رازی ملحد و کافر است، مدتی توقیف شد، اما پس از روی کار آمدن مهدی فرجی در شبکه یک، مجوز پخش آن صادر شد و در قالب یک مینی فیلم سه قسمتی پخش شد. سری. «کیمیاگر» اثر بسیار شاخصی است. نبود و به نظر نمی رسید که باید باشد.
جابربن حیان کارگردان: جواد افشار 1385
کدام دانشمند بود؟ : جبرا بن حیان / دانشمند و فیلسوف
بازیگر: زنده باد حسن جوهرچی
مختصات سریال: ابوموسی جبرا بن حیان دانشمند، فیلسوف و کیمیاگر ایرانی بود که پدر علم شیمی به شمار می رفت. شخصیتی بسیار مهم و تاثیرگذار که به دلیل تولد در شهر توس در بین ایرانیان از احترام بالایی برخوردار است. این سریال در سال 1385 در 14 قسمت به کارگردانی جواد افشار برای شبکه الکوثر تولید و در ماه محرم آن سال پخش شد. این مجموعه به تحلیل بخشی از زندگی نامه جابر بن حیان می پردازد که برای رفتن به جعفرصادق از خراسان به مدینه حرکت می کند، اما در راه اتفاقاتی را پشت سر می گذارد. «جبابن حیان» یکی از سریالهای خاص تلویزیون است نبود و از نظر تزیین و طراحی لباس و موارد دیگر نمی توانست با بسیاری از سریال هایی که در مورد آقازاده ها ساخته می شد برابری کند.
زمان فرا می رسد کارگردان: کیانوش عیاری 1385
کدام دانشمند بود؟ دکتر محمد قریب / متخصص اطفال
بازیگر : ناصر و مهدی هاشمی
مختصات نقش: قبل از سریال کیانوش عیاری، دکتر محمد قریب برای خیلی ها اسمی بود که روی تابلوهای خیابان بود. بعد از سریال «روزگار قریب» این نام معنای دیگری پیدا کرد و خیلی ها می دانستند که چرا دکتر معاصر کشورمان به چنین جایگاهی دست یافته است. دکتر محمد قریب از اولین پزشکان اطفال و بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران بود و سهم بسزایی در اطفال داشت. کیانوش عیاری به جای بیان مستقیم داستان دکتر قریب به اتفاقات مهم زندگی او پرداخت و به نوعی شروع به بازنمایی تصویری خاطرات او کرد. پنج بازیگر از کودکی تا میانسالی نقش خود را بازی کردند و ناصر هاشمی و مهدی هاشمی کسانی هستند که دوران جوانی و میانسالی دکتر قریب را به یاد دارند. عیاری با این سریال دکتر محمد قریب را در ذهن مردم جاودانه کرد. “زمانی که نزدیک است” یکی یکی از درخشان ترین آثار کیانوش عیاری به حساب می آمد و حتی می توان آن را بهترین اثر دوران حرفه ای او دانست.
روشن تر از خاموشی کارگردان: حسن فتحی ۱۳۷۹
کدام دانشمند بود؟ ملاصدرا / فیلسوف
بازیگر: حسین یاری
مختصات سریال: صدرالدین محمد بن ابراهیم قوام (ملاصدرای شیرازی) از فیلسوفان مشهور ایران است، اما عموم مردم از زندگی و عقاید او اطلاع چندانی نداشتند. به همین دلیل حسن فتحی «سبک تر از سکوت» را در سال 1379 ساخت; سریالی که در سال 1391 پخش شد.فتحی در این سریال به شرایط سیاسی و فرهنگی آن زمان پرداخت و به دیدگاه های فلسفی خود پرداخت. در همان زمان نگاهی به دربار صفوی و روابط ایران با کشورهایی که قصد حمله به آن را داشتند انداخت. این چیدمانی بود که مواد اولیه سریال را در روایت داستان مفیدتر کرد. «روشن تر از سکوت» سریال خوبی بود، اما شاید اگر فتحی در میانسالی آن را می ساخت، به اثر پخته تری تبدیل می شد.
خورشید شب کارگردان: زنده یاد فریبرز صالح 1374
کدام دانشمند بود؟ شیخ مفید / فیلسوف و فقیه
بازیگر: علی دهکردی
مختصات سریال : سریال خورشید شب روایتی از زندگی شیخ مفید عالم و فقیه قرن سوم و چهارم هجری قمری است. این سریال با تمرکز بر آخرین روزهای زندگی این عالم در تبعید آغاز می شود و با بررسی گذشته، خاطرات حیاتی او از کودکی تا پیری را مرور می کند. «محمد بن نعمان» ملقب به «شیخ مفید» در زمانی به دنیا آمد که امیران آل بویه، بغداد را برای ایجاد حکومتی مقتدر و متمرکز و تضعیف عباسیان و اختلافات قومیتی و اختلافات مذهبی بین ایرانیان، پایتخت کردند. و اعراب تشدید شد. به همین دلیل توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی آن دوره بسیار مهم است. تولید شیخ مفید با موانع زیادی روبرو بود. در ابتدا قرار بود این فیلم به کارگردانی فریبرز صالح ساخته شود اما در اواسط تولید صالح با مجید اوجی تهیه کننده این اثر به مشکل برخورد و از سیروس مقدم خواست تا این سری از فیلم ها را تولید کند. به همین دلیل کار بسیار موفقی است. نبود.
بوعلی سینا کارگردان: زنده یاد کیهان رهگذر ۱۳۶۴
کدام دانشمند بود؟ : شیخ الرئیس ابن سینا / فیلسوف و طبیب
بازیگر: زندگی امین تارخ
مختصات سریال: “بوعلی سینا” یکی یکی از بهترین سریال های زندگینامه ای به حساب می آید که در طول پخش خود توانسته طیف وسیعی از مردم را درگیر خود کند و بعد دیگری از زندگی دانشمند نامدار کشورمان را به تصویر بکشد. بوعلی سینا به عنوان پزشک، ریاضیدان، ستاره شناس و به طور کلی. یکی یکی از مشهورترین فیلسوفان و دانشمندان ایرانی همواره مورد توجه بوده و به همین دلیل این سریال توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. کاهان رهگز نقش جوانی، میانسالی و پیری را به امین تارخ سپرد. این انتخاب در کنار تلفیق شخصیت علمی ابن سینا با اتفاقات دراماتیک و دیالوگ های جذاب، بینندگان را به ادامه سریال ترغیب کرد. افغانستان، تاجیکستان، ترکیه و چند کشور دیگر سریال «بوعلی سینا» را خریداری و پخش کردند. رهگذر پس از ساخت این سریال درگذشت. وی پیش از این به عنوان فیلمنامه نویس مشغول نوشتن فیلمنامه سریال های «سربداران» و «سفیر» بود.