به گزارش پی ام آپ، هشتم اسفندماه گزارشی با عنوان «آمار محرمانه زلزله زدگان پایتخت/در صورت وقوع زلزله احتمالی در تهران، مردم باید ظرف سه روز خودشان را تامین کنند» منتشر شد. مهر 1402 در این خبرگزاری منتشر شد. گزارشی که به آمادگی شهر تهران در برابر زلزله احتمالی پرداخته است. اکنون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران استان تهران در این باره اظهاراتی کرده است.
متن کامل واکنش سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در ادامه آمده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، علی نصیری با تاکید بر اینکه مدیریت بحران محل تسویه حساب های سیاسی نیست، گفت: در تهیه خبر به برخی نکات مطرح شده در مصاحبه اولیه توجه کافی نشده است. «این کار را برای مخاطبان محترم سخت کرد. نباید فراموش کرد که در سه روز اول پس از وقوع حوادث و بحران ها، مردم از سوی دولت و مسئولان تنها می مانند که به هیچ وجه صحت ندارد و لازم است برای شفاف سازی مطالب زیر بیان شود. افکار عمومی:
1- بارها تاکید شده است که مدیریت بحران یک امر سیاسی نیست و یک امر بشردوستانه تلقی می شود که هدف آن حفظ جان انسان هاست، بنابراین هرگونه مداخله غیر تخصصی و غیر علمی می تواند به جان انسان ها آسیب برساند. اغراق در ارائه ارقام مدیریت بحران موجب وحشت عمومی می شود.
2- اگرچه در این گزارش آماری از سخنان مدیران سابق شهری نقل شده است، اما باید گفت که این آمار برگرفته از مطالعاتی است که ژاپن در دهه 70 انجام داده و پس از گذشت حدود 30 سال دیگر قابل استناد نیست. با برخی آمار از تاثیر زلزله احتمالی تهران که گاها توسط برخی دانشمندان منتشر می شود، باید توجه داشت که هدف از ذکر این آمارهای غیرمستند جلب افکار عمومی نیست، بلکه حداقل ترس و وحشت در جامعه چیزی را برمی انگیزد. مطابق با منویات مقام معظم رهبری است. در مورد سوال امید متناقض است. بر این اساس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تشکیل حدود 20 کمیته تخصصی اتاق فکر متشکل از 382 استاد برجسته دانشگاهی و سازمان های مرتبط به طور مستمر به بررسی و ارزیابی شواهد و آمارهای علمی پرداخته است تا دستگاه های اجرایی بتوانند از دانش، نحوه برنامه ریزی بهره مند شوند. و اقدامات ویژه ای را برای کاهش خطرات و خسارات ناشی از بحران های احتمالی اجرا کند. وقتی گفته می شود سه چهارم شهر تهران در زلزله احتمالی ویران می شود، هیچ یک از مطالعاتی که سازمان مدیریت بحران شهر تهران در اختیار دارد این آمار را تایید نکرده است و نتایج ارزیابی سامانه برآورد خسارت دقیقا برعکس این ارقام است. و محرمانه خاصی وجود ندارد. آمار و اطلاعات مدیریت بحران در اختیار نهادهای تخصصی و مسئول است.
3- در حوزه مدیریت بحران آمارهای علمی متعددی وجود دارد و هر یک از این آمارها نیازمند تحلیل فنی است. بنابراین انتشار آنها کمکی به مردم نمی کند و تنها باعث ایجاد سردرگمی در افکار عمومی می شود. بر این اساس، آمار موجود موسسات علمی است. نهادهای علمی و مسئول حاضرند به طور مستمر ارزیابی و ارائه راهکار کنند و با برنامه ریزی دقیق کشور را به وضعیت ایده آل در مدیریت بحران و کاهش ریسک سوق دهند.. عملکرد مدیریت بحران مدیریت شهری در دو سال گذشته منحصر به فرد بوده است، اما ما با ایده آل فاصله داریم.
4- امروز نمی توان گفت که وضعیت آمادگی شهر در برابر بحران ها ایده آل است، حتی اگر روند فعلی رو به بهبود باشد. مطمئناً وضعیت کشور در زمینه پیشگیری و مدیریت بحران طی دو دهه گذشته تغییرات قابل توجهی داشته است و از دیدگاه کارشناسان، روند آمادگی و امنیت شهرها رو به بهبود است. بررسی های شاخص محور و بی طرفانه نشان می دهد که عملکرد مدیریت شهری در دو سال اخیر از نظر کمی و کیفی نسبت به سال های اخیر ضعیف بوده است. آغاز ارزیابی امنیتی 16000 ساختمان مهم و سطح بالا که تا کنون از 2200 ساختمان بازدید و وضعیت امنیتی 900 ساختمان مشخص شده است، استقرار ایستگاه امنیتی فیزیکی که منجر به تشکیل آن شده است. اقدامات ویژه در این زمینه از جمله ایمن سازی چند گودال پر شده است. خطراتی مانند گودال برج میلاد و گودال فرهنگ، ایمن سازی مجتمع تجارت جهانی فردوسی و مواردی از این دست در این مدت بدون سروصدا و بدون ایجاد نگرانی برای مردم انجام شد و این اقدام با قوت و جدیت پیگیری خواهد شد. علاوه بر این، در این دوره نه چندان طولانی دو ساله، مدیریت شهری دارای سیستم هشدار سریع است زلزله به اندازه تمام دوره های گذشته پیشرفت (نرم افزاری و سخت افزاری) داشته است و به سرعت در شهر به اندازه تمام دوره های مدیریت شهری رشد کرده است و اکنون شهر تهران در آستانه افتتاح سامانه هشدار اولیه زلزله قرار دارد. همچنین در این مدت هفت پایگاه جدید مدیریت بحران برای شهرستان افتتاح شد و تا پایان سال چهار پایگاه دیگر در شهرستان اضافه خواهد شد. علاوه بر این، در این مدت تعداد اعضای گروه دوام به عنوان پاسخگوی اورژانس مردمی داوطلب از بیش از 14000 به بیش از 28000 افزایش یافته است.
اراده مردم نقش دولت ها را نافی نمی کند/مردم نگران نباشند ما با تمام توان تلاش می کنیم
5- عنوان ارائه شده حاوی این مفهوم بود که مردم در مواقع بحران تنها می مانند و باید از عهده خود برآیند، با در نظر گرفتن چند سوال در رابطه با نقش و وظایف دولت و مردم در مواقع بحران:
1) در تمام دنیا بحران های بزرگ بدون مشارکت و نقش شهروندان قابل مدیریت نیست. مفهومی به نام مدیریت ریسک بحران مبتنی بر جامعه.CBDRM) تاسیس شد که در آن مطالب علمی زیادی وجود دارد و در سازمان ملل یا سایر مجامع بین المللی مورد بحث قرار می گیرد.
2) نکته مهم این بیانیه این است که آمادگی مردم نافی نقش دولت و حاکمیت در مدیریت بحران نیست و به معنای رها شدن و فراموشی مردم در این دوران توسط دولت نیست، بلکه این امر همچنین در این مصاحبه تاکید شد که مسئولان به وظایف خود عمل کنند. این کاری است که آنها انجام می دهند. اراده مردم جای اراده دولت را نمی گیرد، بلکه هر دو باید با هم آماده شوند تا بتوانیم با موفقیت از بحران ها عبور کنیم. یکی از وظایف دولت ها در مدیریت بحران، اطلاع رسانی و توانمندسازی مردم در مورد شرایط بحرانی است. علاوه بر اینکه ساخت پایگاههای مدیریت بحران، خرید و تجهیز کانکسهای بادوام توسط سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران انجام شده است و چادرهای سرپناه اضطراری و بستههای غذایی برای ساعات اولیه آمادهسازی و نگهداری میشود. انبارهای جمعیت هلال احمر چنین اقداماتی ادامه دارد. سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در حال حاضر با سه برابر ظرفیت اداری به صورت شبانه روزی تلاش می کند تا قبل از وقوع زلزله احتمالی، همه چیز را در اختیار مردم قرار دهد و در این راه از هیچ تلاشی دریغ نمی کند.
3) بر اساس استانداردهای پذیرفته شده جهانی (به عنوان مثال منابع منتشر شده توسط آژانس های مختلف سازمان ملل، آژانس مدیریت فوریت های فدرال ایالات متحده، فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر، پروژه کره و غیره) افراد پس از حوادث و بحران ها، تا اورژانسها میرسند، باید آماده باشند تا ۷۲ ساعت اول از خودشان مراقبت کنند و این مشکل تنها دامنگیر ایران نمیشود، بلکه این توصیهها در کشورهایی مانند سوئیس، ژاپن، استرالیا و سوئد نیز وجود دارد. لازم به ذکر است که این بار مردم در ایالات متحده 96 ساعت فرصت دارند تا برای ورود امدادگران اورژانس آماده شوند. رسانه های متخاصم به دنبال اهداف خود هستند، نه اینکه اخبار ناامید کننده را به آنها تغذیه کنند.
6- رسانههای متخاصم و بیگانه که اکنون این خبر را ابزاری برای مانور رسانهای خود میبینند، دولتهایی هستند که با اعمال تحریمهای ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی که بر اساس سازمان ملل متحد نیست، سعی در سرکوب مشکلات انسانی دارند. مثل مدیریت بحران. البته دولت های خارجی با ابزار رسانه ای خود مانند بی بی سی، صدای آمریکا، ایران اینترنشنال و سی ان ان می خواهند کار را برای مسئولان سخت کنند. آنها هرگز نسبت به مردم ایران دلسوزی نداشته اند و نیستند و نخواهند بود. این دولت ها هرگز نمی توانند درباره انسانیت و مردم ما صحبت کنند و اتفاقاتی که امروز در فلسطین شاهد آن هستیم و تلاش این رسانه برای سرپوش گذاشتن بر جنایات وحشتناک اسرائیل گواه این امر است.
7- نکته پایانی اینکه اگر عده ای بخواهند با گشت و گذار در قسمت های قطع شده یک مصاحبه علمی و تخصصی افکار عمومی را نگران کنند، بستر لازم را برای انحراف افکار عمومی توسط رسانه های متخاصم ایجاد کرده اند و این مشکل این کار را انجام می دهد. مطمئناً به بهبود امنیت کمک خواهد کرد. از جان شهروندان محافظت نمی کند و یک اقدام بشردوستانه محسوب نمی شود. نمايندگان محترم رسانه ها مراقب باشند تا فضاي حوادث و مديريت بحران را از فضاي جنجال سازي دور نگه دارند تا به عنوان ابزار سياستمداران ديده شوند، چرا كه اين موضوع مي تواند به جان مردم آسيب بزند و با احساس ناامني، نگران كننده است. افکار عمومی. اگرچه زلزله های شدید و بزرگ تهران بیش از یک قرن و نیم دوره تکراری دارد، اما نمی توان از آن چشم پوشی کرد و باید برای آمادگی همه جانبه در برابر آن تلاش کرد. حتی اگر دشمنان بخواهند با فضاسازی ها ما را از هدفمان دور کنند، ما از هدف خود منحرف نخواهیم شد و به تلاش خود برای خدمت به مردم شریف تهران و ایران ادامه می دهیم. فرآیند مدیریت بحران یک اقدام جمعی است که نیازمند حمایت مردم، مسئولان و رسانه ها است و امید است با هم افزایی و ظرفیت سازی مناسب، اقدامی موثر در جهت اطلاع رسانی و آموزش شهروندان در حوزه مدیریت بحران از طریق رسانه های جمعی
۲۳۳۲۳۳