این داستانی است که در روزهای اخیر با محوریت سخنگوی دولت علیه یک خودروساز بخش خصوصی مطرح شده است. ماموریت اجرای این سناریو که شامل سرقت از جیب بخش خصوصی است به سازمان تعزیرات حکومتی سپرده شده است. سازمانی که در درون خود مجموعه ای از کارشناسان و قضات دقیق دارد و زیر بار فشارهای قبلی نبوده است، اما این بار دست خالی دولت و فشارهای قوی تری برای نفوذ در آن آماده شده است.
در پایان سال 1401، حادثه تجاوز به عنف 14 چهار میلیاردی بهمن موتور به یکباره از رسانه ملی محو شد. تخلفی که هنوز در مرحله اولیه بود و قبل از علنی شدن باید به آن رسیدگی می شد، اما سازندگان سناریو به رهبری وزیر معزول با سمتی نامعلوم منتظر رقم سنگینی که انتظار داشتند نماندند و رسانه ای شد. …
در عمل به ضرر آنها تمام شد زیرا این سوال در افکار عمومی مطرح شد که چگونه یک شرکت باید مازاد بر سرمایه خود جریمه شود و اساساً جریمه برای جبران تخلف احتمالی و اصلاح روش کار نیست. . یا داستان دیگری وجود دارد؟
جریمه آنقدر زیاد بود که حتی احتمال بسته شدن هم وجود داشت بهمن خروج موتور از بازار و بیکاری چند هزار نفری و عقب نشینی برخی خودروهای پرطرفدار که همچنان با استقبال خوب مردم در سیستم صنعت خودرو مواجه می شود. اینجا بود که سابقه این جریمه زیر سوال رفت و مشخص شد که اساسا این جریمه شامل این خودروساز نمی شود.
دستور صریح رهبری مبنی بر حمایت از بخش خصوصی را نادیده گرفتند
سخنان رهبری همچنان طنین انداز است بهمن 1401 شنیده شد که ظلم به بخش خصوصی است و در اوایل انقلاب ابتکار عمل را برای تعطیلی آن به دست گرفت و با این تعبیر غلط که پشت درهای بسته ابتدا 900 میلیارد تومبه را تخلف ساختگی برای یک گروه فعال بخش خصوصی اعلام کردند. و سپس در 3 اعلام شد و متعاقباً در 5 ضرب شد و به جریمه فوق العاده 14 هزار میلیارد تومب رسید.
این در حالی است که طبق مصوبه 442 شورای رقابت سال 2019، محصولات این شرکت بهمن آنها رقابتی و از تثبیت قیمت معاف بودند. از سوی دیگر، طبق ماده 2 قانون مجازات 67، اخاذی عبارت است از عرضه کالا یا خدمات به قیمتی بالاتر از نرخ های تعیین شده توسط مقامات رسمی علی الحساب یا ثابت و عدم رعایت ضوابط و مقررات. تعیین قیمت و هر اقدام دیگری که منجر به افزایش قیمت کالا یا خدمات برای خریدار شود.
اما در 11 بهمن 1401 بر اساس مصوبه 543 شورای رقابت به رسمیت شناخته شده و مشمول قیمت گذاری ملی، انحصاری و موضوع قیمت می باشد. بنابراین، تخلف ادعایی مربوط به سال 1400 است که خودروها بهمن موتور رقابتی در نظر گرفته می شود و شامل قیمت اجباری نمی شود. همچنین روشن است که این مصوبه نباید عطف به ماسبق باشد.
یعنی بر اساس این مصوبات در آن تاریخ گرانفروشی مشمول جریمه نبوده است.
دولت با سلاخی خودروسازان خصوصی به دنبال چیست؟
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود در جمع فعالان و بازرگانان بخش خصوصی به صراحت به دولت دستور دادند که از دخالت در کار بخش خصوصی و تخریب شرکت هایی که سال ها در دست آن بوده و هیچ کمکی نکرده اند، خودداری کند. اما این یک ضرر برای کشور است. بزار به عهده من.
در راس این شرکت ها دو خودروساز دولتی ایران خودرو و سایپا هستند که بخش زیادی از سهام خود را به مردم واگذار کرده اند اما بخش خصوصی نقش خاصی در مدیریت آنها ندارد.
به نظر می رسد روی کار آمدن جدید دولت در کنار آسیب رساندن به بخش خصوصی، هدف دیگری نیز دارد و آن جلوگیری از تصاحب خودروسازان توسط بخش خصوصی قدرتمند به هزینه دولت است.
در حالی که بخشی از دولت به دنبال واگذاری ایران خودرو به شرکت های ذیصلاح بخش خصوصی است، بخشی دیگر به دنبال اعمال جریمه های ناعادلانه برای ازکارافتادگی است. یکی از خودروسازانی که می توانند مسئولیت را بر عهده بگیرند یکی این از دست دادن ده شرکت خودروسازی است که در یک تیر اگر دو علامت داده شود این رقیب هم حذف می شود و ایران خودرو به عنوان حیاط خلوت برخی مدیران دولتی باقی می ماند.