یکی از مشکلات عدیده موجود در کشور کمبود آب است که این موضوع در استان هرمزگان، خوزستان و … بیشتر دیده می شود. حال مدیر عامل سازمان منطقه آزاد اعلام داشته است که شهر قشم در وضعیت اسفناکی قرار دارد. در ادامه بیشتر با جزئیات این موضوع آشنا خواهید شد.
عادل پیغامی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم افزود: مردم اینجا آب ندارند. در مورد آب ما در وضعیت اسفناکی هستیم که اصلا قابل تعریف نیست. هیچ توضیحی هم ندارند. مایه شرمساری است که نتوانستیم به مردم آب بدهیم. آنها به من گفتند که سیاه نمایی نکن. گفتم این سیاهی نمایی نیست، سیاه رونمایی است. من یک سیاهی موجود را آشکار می کنم. ما از مشکل آب دست نخواهیم کشید.
پی ام آپ نوشت: نشست مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم با اصحاب رسانه استان در روز گذشته 22 مرداد ماه به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد. در این جلسه پیرامون موضوعاتی از جمله ظرفیت های جزیره و برخی از چالش های پیش روی آن از جمله بحث آب در روستاهای قشم بحث و تبادل نظر شد.
عادل پیشامی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم که امسال فعالیت خود را از فرودین آغاز کرده است، در تشریح وضعیت آب این جزیره گفت: مردم به شدت نیازمند هستند، ما در شرایط بسیار متشنجی قرار داریم. خیلی بدتر از وضعیت سیستان که سر و صدا کردند و خیلی بدتر از خوزستان که دام هایشان آب نداشت. مردم اینجا آب ندارند. در ادامه شرح وضعیت آب جزیره و اتفاقاتی که در این نشست رخ داد را می خوانید.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه سال ها موضوع آب مورد غفلت قرار گرفته و سرمایه گذاری لازم صورت نگرفته، گفت: اما وضعیت اکنون به یک سکانس خالی تبدیل شده است. جلسه ای در مورد آب برگزار کردیم و عده ای ناراحت شدند. برخی گفتند که دولت گفته است که چنین گفت وگویی نباید در رسانه ها انجام شود. من پاسخ دادم که من نماینده دولت هستم و به عنوان نماینده دولت پاسخگو هستم.
وی با بیان اینکه بخش خصوصی کار خوبی انجام داده و ظرفیت تولید آب را افزایش داده است، گفت: اگر بخواهیم از تنش آبی فرار کنیم، این جزیره روزانه 60 هزار مترمکعب آب نیاز دارد، اما در حال حاضر 32 هزار مترمکعب آب تولیدی دارد که حدود 10 هزار مترمکعب آن به تازگی اضافه شده است. منطقه آزاد در هفت ماه آینده این ظرفیت را 10 هزار مترمکعب افزایش خواهد داد. البته هنوز با 60 هزار متر مکعب فاصله داریم.»
وی با اشاره به اینکه قشم مشکل تولید آب ندارد و مشکل اصلی آن نبود خریدار و برداشت تضمینی است، افزود: منطقه آزاد یک بنگاه درآمد – هزینه است. اگر یک لیتر آب تولید می شود از اعتبار این سازمان است نه از ردیف بودجه دولت. از طرفی در خارج از شهر قشم کنتور آب آبفا را نشان می دهد و آبفا پول آب مردم و بودجه دولتی را دریافت می کند. بنابراین باید آب جزیره را تامین کند. متأسفانه آبفا به دلیل عدم پیگیری مناسب بودجه مناسبی در اختیار آبفا قرار نگرفته و از سوی دیگر از بخش خصوصی تولید کننده آب نیز آب خریداری نمی کند. در منطقه آزاد خرید نمی کند چون قانون منع کرده است. اکنون طی نامه ای از سازمان برنامه و بودجه کشور خواستار رفع این مشکل شده ایم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با تاکید بر اینکه اولین مشکل خرید تضمینی است، افزود: وزارت نیرو باید پاسخ دهد چرا برای خرید آب اعتباری اختصاص نمی دهد باید با هم این تقاضا را تامین کنیم. من هر ماه نامه ای درباره آب به رئیس جمهور می فرستادم.
وی با بیان اینکه مردم همچنان تشنه هستند و مشکل حل نشده است، تصریح کرد: در تابستان امسال مردم واقعا در شرایطی قرار گرفته اند که برای من مایه شرمساری است.
وی با بیان اینکه دومین مشکل پس از خرید تضمینی آب مشکل توزیع است، گفت: کل جزیره دارای 6 پهنه است و پهنه ها به دلیل خرابی شبکه توزیع نمی توانند آب یکدیگر را تامین کنند.کار ناتمام 10 سال گذشته آنقدر انباشته شده که ما را در موقعیت بدی قرار داده است.
خبرهای خوبی از استان مبنی بر خرید تضمینی 5000 مترمکعب آب به گوش می رسد. این مقدار آب را باید 16 کیلومتر به درغان برسانیم. بر اساس این تفاهم نامه مقرر شد یک سوم بخش خصوصی، یک سوم استانداری و یک سوم منطقه آزاد قشم هزینه این امر را بپردازند. منطقه آزاد از نظر قوانین و مقررات هیچ مسئولیتی در قبال آب ندارد، بلکه باید بر اساس وظایف انسانی انجام شود. مسئولیت همه این موارد بر عهده آبفا بود. حدود سه ماه تلاش کردیم که هزینه شروع پروژه را بگیریم، اما تاکنون مبلغی از سوی دیگران پرداخت نشده است. حجم لوله به تنهایی 56 میلیارد تومان نیاز دارد.
او گفت: «مردم واقعاً رنج میبرند. خانه ای که من در یکی از روستاهای قشم زندگی می کنم هر 60 روز یک بار به آب وصل می شود. ما در شرایط بسیار پرتنشی هستیم. خیلی بدتر از سیستان که سر و صدا می کرد و خیلی بدتر از خوزستان که دام هایش آب نداشت. مردم اینجا آب ندارند. در مورد آب ما در وضعیت اسفناکی هستیم که اصلا قابل تعریف نیست. هیچ توضیحی وجود ندارد. مایه شرمساری است که نتوانستیم به مردم آب بدهیم. آنها به من گفتند که سیاه نمایی نکن. گفتم این سیاه نمایی نیست، سیاه رونمایی است. من یک سیاهی موجود را آشکار می کنم. ما از مشکل آب دست نخواهیم کشید.»
پیشامی گفت: در ابتدای تابستان تصمیم گرفتم آب تولید شده در جزیره را بخرم و به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهم. با تمام تانکرهای استان تماس گرفتم. از خراسان یک تانکر آوردم، همه جا زنگ زدیم، اما کل نفتکش ها به 10 عدد هم نمی رسید.»
وی تصریح کرد: 42 روستای این جزیره دچار کم آبی شدید هستند، به گفته آبفا بودجه محدودی دارم و قشم تنها مشکل استان هرمزگان نیست. از آبفا خواسته ایم که موضوع آب جزیره را به منطقه آزاد قشم بسپارد. پیشنهاد ما این است؛ آبفا باید با بودجه اندک مشکل سایر نقاط استان را حل کند و با سرانه هایی که دولت به قشم می دهد کل مشکل آب قشم را به منطقه آزاد واگذار کند. ما مشکل آب را حل می کنیم. اکنون آبفا باید تکلیف را مشخص کند. اگر این کار را نکرد، با دادستانی رئیس جمهور تماس خواهم گرفت. من این را به وضوح بیان می کنم.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: حکمت نظری و حکمت عملی دو نوع معرفت هستند و طبق تعریف، حکمت نظری تنها محدود به اطلاع رسانی و ارائه پیشنهادات است. اخبار در مورد مسائل موجود، اما حکمت عملی واقعیت موجود را ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم کار خبر را آسیب شناسی کنیم باید بپذیریم که برخی فقط حکمت نظری دارند، افزود: یکی از دغدغه های من این است که قشم در ذهن نخبگان استان چگونه تعریف می شود. مقامات ارشد کشور، پس وقتی می گوییم قشم، آن چیزی که قرار است در ذهنشان باشد، اتفاق نمی افتد.
پیغامی گفت: برخی قشم را حومه شهر می دانند. منطقه ای پیرامونی در استان هرمزگان; یک داستان می گوید قشم دارای مراکز تجاری گسترده است، اما در داستان دیگر می گوییم قشم یک ثروت و فرصت مغفول مانده در هرمزگان است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با تاکید بر اینکه اگر نخبگان قشم و فرصت های ثروت آفرین آن را می شناختند، وضعیت کنونی بهتر بود، افزود: قشم را به عنوان یک مکان ویژه در استان هرمزگان بشناسید، متأسفانه به این موضوع پی برده ایم. جلسات و استعلام مدیران کل استان ها مبنی بر اینکه قشم در اولویت نیست. گاهی حتی در سطح شهرستان برایشان مهم و اولویت نیست. این مشکل به کل جمعیت استان آسیب رسانده است.»
وی با بیان اینکه قشم می تواند لوکوموتیو پیشرفت استان باشد، اظهار داشت: رقابت کاذب و سپس بی توجهی باعث ایجاد شرایط فعلی شد. در این زمینه می توانم نمونه ای از بندر کاوه قشم را مثال بزنم. در سطح کلان کشور وقتی صحبت از اقتصاد لجستیکی می شود، هیچکس بندر کاوه را نمی شناسد. ضمناً کاوه نسبت به بندر شهید رجایی آبگیری بیشتری دارد، نه نیاز به لایروبی دارد و نه به استراحتگاه.
به گفته کارشناسان سالانه 1.5 میلیارد دلار فقط هزینه لایروبی شهید رجایی است. حتی اگر نصف یا یک سوم آن عدد صحیح باشد، عددی عجیب است. بندر کاوه مرکز کل استان است و فقط قشم نیست. در پیامی آمده است: بیایید دست به دست هم دهیم و دریچه های شکوفایی را در استان فعال کنیم. به گفته پیغامی شاید من اولین مدیرعامل قشموند باشم و از شش سال پیش در یکی از روستاهای قشم زندگی می کردم. من با تحصیل در رشته اقتصاد از نخبگان می خواهم و از آنها دعوت می کنم که تولید ثروت استانی را تقویت کنند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه برای من مهمترین اقتصاد برای تولید ثروت، اقتصاد فراساحلی است، گفت: برای اقتصاد فراساحلی 23 شرکت را می توان نام برد که در نوع خود بی نظیر هستند، پالایشگاه و صنعت می تواند در هر جایی ساخته شود، اما توسعه اقتصادی فراساحلی مختص همه مناطق نیست.
پشمی با تاکید بر اینکه قشم را به عنوان قطب اقتصاد ساحلی در تمامی گردهمایی ها معرفی خواهم کرد، گفت: توسعه و آینده اقتصاد ساحلی از اقتصادهای دیگر مهمتر است. کشتی های بانکی در سایر کشورها به تنهایی حدود 20 میلیارد دلار درآمد سالانه دارند.
وی با بیان اینکه بانکرینگ سلخ مورد غفلت است، گفت: بخشی از این مشکل مربوط به تحریم های خارجی است که عمدتاً ناشی از تحریم های داخلی است و در اسناد بالادستی می توان بانکداری را به عنوان منبع انباشت ثروت معرفی کرد. از سوی دیگر مطالباتی که باید از سوی رسانه ها مطرح می شد مطرح نشد. لازم است رسانه ها به این موضوع بپردازند. برای جزیره قشم که جزیره ای فراملی است نیاز به تعامل بیشتر با رسانه ها داریم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در پاسخ به سوال خبرنگار صباح ساحل درباره تعیین عمارت های موسوم به ریاست جمهوری گفت: بهتر است از واژه «عمارت های منتسب به ریاست جمهوری» استفاده نشود. این 5 ویلا در زمان مدیران قبلی برای اسکان مدیران بین المللی ساخته شده است. تا الان دوبار تماس گرفت اما کسی جواب نداد. البته یکی از 5 ویلا به دلیل فاصله کمتر از 60 متر با دریا قابل فروش نیست.