جزئیات دقیق وام یارانه ۱۰ میلیونی را از اینجا بخوانید.
به گزارش پی ام آپ، در سال ۱۳۹۶، بانک مرکزی بخشنامهای را منتشر کرد که در آن پرداخت وام با یارانه را تعریف میکرد. طبق این بخشنامه، بانک مرکزی تصمیم گرفت تا برای دسترسی به تسهیلات و خدمات اعتباری نظام بانکی، به ویژه برای افراد کم برخوردار، یک کارت اعتباری به نام “یارا کارت اعتباری” تعریف کند. این کارت به عنوان پشتوانه پرداخت وام یارانه عمل میکند و یارانه به حساب خانوارها واریز میشود.
طبق بخشنامه بانک مرکزی، تمام سرپرستان خانوار مشمول دریافت یارانه میتوانند با ارائه درخواست برای دریافت یارا کارت اعتباری به بانکها مراجعه کنند. این کارتهای اعتباری به صورت قرارداد مرابحه صادر میشوند و وام یارانه به صورت اقساط به افراد اعطا میشود. بازپرداخت اقساط نیز مستقیماً از حساب یارانه افراد انجام میشود.
بر اساس بند 16 این بخشنامه، بانکها میتوانند برای پوشش خطر قطع یارانه خانوار، سفته یا سایر ضمانتهای متعارف وام گیرندگان را بپذیرند.
در واقع آن طور که سایت سمانه گزارش می دهد، بحث وام 5 میلیونی یارانه ای اولین بار در دولت دوازدهم مطرح شد. مقرر شد وام 5 میلیون تومانی با ضمانت حساب بلاعوض به یارانه بگیران پرداخت شود. نرخ سود وام یارانه ای 18 درصد و به مدت 5 سال بود. با این طرح همه سرپرستان خانوار می توانستند با تضمین حساب کارت یارانه خود ۵ میلیون تومان وام دریافت کنند.
پرداخت وام های یارانه ای دوباره در سال 1400 و در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت. بر اساس گزارشی که تجارت نیوز در سال گذشته منتشر کرد، دولت وقت قول داده بود که تا سقف 100 میلیون تومان به کارکنان دولت وام بدهد. همچنین مقرر شد این وام بدون پشت نویسی و با تایید متقاضیان پرداخت شود. مشتریان برای دریافت این وام فوری 100 میلیون تومانی تنها کافیست کارت یارانه خود را گرو بگذارند.
احسان خاندوزی وزیر اقتصاد از پرداخت این وام از طریق بانک های زیرمجموعه وزارت اقتصاد خبر داد. این 12 بانک شامل بانک های مسکن، سپه، رفاه کارگران، کشاورزی، ملی ایران، پست بانک، توسعه صادرات، صنعت و معدن، قرض الحسنه است. مهر ایران صادرات، ملت و تجارت بود.
وام یارانه ای پرداخت شد؟
بحث بازپرداخت وام یارانه ای در سال های اخیر هرگز به درستی اجرا نشده است. بانکها اعلام کردند منابع مالی لازم برای بازپرداخت وامهای یارانهای به مشمولان را ندارند. البته طبق بخشنامه سال 1395 بانک مرکزی، پرداخت این وام اجباری نبوده و بر عهده شبکه بانکی نبوده است.
شبکه بانکی در دولت سیزدهم توجه چندانی به تصمیمات دولت نداشت. حتی بانک ها هم گفتند تا چند ماه پس از ابلاغ بخشنامه دولت، موضوع به آنها گفته نشده است. در واقع به نظر می رسد دولت ها تصمیماتی می گیرند که شبکه بانکی قادر به اجرای آن نیست و به فکر منابع مالی بانک ها نیست.
در سال ۱۳۹۶، بانک مرکزی یک بخشنامه منتشر کرد که تعریف پرداخت وام با یارانه را در آن شرح میدهد. طبق این بخشنامه، بانک مرکزی تصمیم گرفت برای دسترسی به تسهیلات و خدمات اعتباری نظام بانکی، به ویژه برای افراد کم برخوردار، یک کارت اعتباری به نام “یارا کارت اعتباری” را تعریف کند. این کارت به عنوان پشتوانه پرداخت وام یارانه عمل میکند و یارانه به حساب خانوارها واریز میشود.
با توجه به بخشنامه بانک مرکزی، تمام سرپرستان خانوار مشمول دریافت یارانه میتوانند با ارائه درخواست برای دریافت یارا کارت اعتباری به بانکها مراجعه کنند. این کارتهای اعتباری به صورت قرارداد مرابحه صادر میشوند و وام یارانه به صورت اقساط به افراد اعطا میشود. بازپرداخت اقساط نیز مستقیماً از حساب یارانه افراد انجام میشود.
در این شرایط، نمایندگان مجلس در سال گذشته در جریان بررسی بودجه بندی، تصویب کردند که متقاضیان تسهیلات ازدواج و فرزندآوری بتوانند از حساب یارانه یا سهام عدالت خود به عنوان تضمین پرداخت این تسهیلات استفاده کنند.
در حین این موضوع، در برخی رسانهها، مسئله پرداخت وام یارانه ۱۰ میلیونی مطرح شد؛ این وام که پلیس فتا آن را تکذیب کرد، اما بعدها یک موسسه قرضالحسنه مدعی شد که آن را پرداخت میکند.
پیگیریهای تجارتنیوز از دولت نشان داد که سازمان هدفمندی یارانهها و وزارت کار، قصد پرداخت وام یارانه ۱۰ میلیونی را نداشتند و این موضوع از ابتدا غلط بود.
اما پیگیریها نشان داد که یک موسسه قرضالحسنه در تهران، مدعی بود که وام ۱۰ میلیونی یارانه را به متقاضیان پرداخت میکند و همه خانوارهایی که یارانه دریافت میکردند، میتوانستند از این وام استفاده کنند. با این حال، نکته مهمی درباره این موسسه وجود داشت که آن این بود که این موسسه هیچگونه مجوزی از بانک مرکزی نداشت و تنها با سه شعبه در تهران فعال بود. بررسیهای تجارتنیوز نشان داد که این موسسه مالی و اعتباری تازه تاسیس شده و حتی مجوز بانک مرکزی نداشت.