اگر قرار باشد از نقش های کارگری سینمای ایران بنویسیم، بی شک به طیف عظیمی از کارگران خواهیم رسید و انتخاب از بین آنها بسیار سخت است. فیلم های زیادی در مورد زندگی سخت کارگران کارخانه های مختلف ساخته شده است و از طرفی فیلم هایی را در مورد کارگران معدن و مزرعه، شرکت های خدماتی و ساختمانی، کارگران فصلی و … می بینیم. بنابراین در این مورد به بهانه اکران فیلم «نگهبان شب» به کارگردانی رضا میرکریمی، تنها به سراغ نقش کارگر در فیلم های بزرگ رفته ایم. نقش هایی که در ذهن ما مانده است.
به گزارش پی ام آپ، به دلیل نقش پررنگ کارگران کارخانه، این صنف را فعلا کنار گذاشته ایم تا در موردی دیگر سراغشان برویم. اگر نه، کارگران زبردست «روسری آبی»، «زیر پوست شهر»، «خداحافظی طولانی»، «اینجا بدون من»، «سیشلیک» و… از ذهن ما بیرون نرفته اند.
باران مجید مجیدی بازیگر نقش کارگر: حسین عابدینی 1379
در فیلم «باران» لطیف یک کارگر ساختمانی عاشق است که در ساختمانی نیمه کاره دور از خانواده اش زحمت می کشد تا خرج زندگی اش را بپردازد. او مسئول تهیه غذا و چای برای مدیر مدرسه است و چون این کار به پسر دیگری سپرده شده است، باید مسئولیت سخت تری را بر عهده بگیرد. او عاشق پسر جدید می شود و تمام درد و دلش را به کار می گیرد تا او را از بین ببرد، اما در نهایت واقعیتی فراتر از آنچه در ذهن داشت می یابد و متوجه می شود که او اصلا پسر نیست، دختری به نام باران است. او عاشق باران می شود و کم کم متوجه سختی ها و زندگی افغان ها در ایران می شود و سعی می کند به آنها کمک کند اما این امکان را پیدا نمی کند. لطیف «باران» از ابتدا تا انتهای فیلم حرکتی از نوجوانی تا جوانی را تجربه می کند و در پایان به بلوغ فکری می رسد.
چهارشنبه اصغر فرهادی بازیگر نقش کارگر: ترانه علیدوستی 1384
روحانگیز در فیلم چارشنبسوری کارگر ساده ای است که در یک موسسه خدماتی کار می کند. او در شب عید به خانه زن و شوهری می رود که با هم دعوا می کنند و به طور اتفاقی درگیر اختلافات آنها می شود. در مدت کوتاهی که در این خانه کار می کند، از آرایشگاه روبروی خیابان اطلاعاتی در مورد رابطه مرد خانواده و زن پیدا می کند، اما با تمام سادگی خود در لحظات خاص وارد عمل می شود تا روحیه زن را آرام کند. . به شک های خود فکر کنید همیشه او را در حال تمیز کردن شیشه ها، جارو کردن و نظافت می بینیم، اما با وجود این او تنها شخصیت فیلم است که از زندگی خود راضی است و معنای زندگی را درک می کند.
یواش یواش مازیار میری | بازیگر نقش کارگر: محمدرضا فروتن ۱۳۸۵
محور اصلی فیلم «آهسته آهسته» درباره تردیدهای یک جوشکار راه آهن در مورد همسرش است. محمود به خاطر شغلش که جوشکاری راه آهن جنوب است مدت هاست از خانه و زندگی خود دور بوده و با یک تماس تلفنی متوجه می شود که همسرش خانه را ترک کرده است. او برمی گردد و به دنبال او می گردد، اما پشت سر همسرش با حرف هایی مواجه می شود که فکر می کند به او خیانت کرده و رفته است. میزان این تردید به قدری افزایش می یابد که او مرده بودن همسرش را به آنچه دیگران می گویند، ترجیح می دهد.
آهنگ گنجشک ها مجید مجیدی بازیگر نقش کارگر: رضا ناجی 1386
فیلم «آواز گنجشک ها» برگرفته از زندگی کارگری به نام کریم است. او در ابتدای فیلم کارگر یک مرکز پرورش شترمرغ در حومه تهران است. یک روز یکی از شترمرغ ها گم می شود و باید به نحوی آن را پیدا کند وگرنه باید جریمه بپردازد. او هر روز به صحرا می رود و لباس شترمرغ می پوشد تا به دنبال شترمرغ گمشده بگردد. اما موفق نمی شود و سرانجام از مزرعه اخراج می شود. او برای تامین مخارج زندگی و تحصیل فرزندانش و سمعک مفقود شده دخترش مجبور می شود برای یافتن کار و مسافرت به تهران برود. روی موتور سیکلتش با ورود به شهر و مواجهه با زندگی شهری، تغییراتی در زندگی و خلق و خوی کریم رخ می دهد.
بیست عبدالرضا کاهانی بازیگر نقش کارگر: مهتاب کرامتی 1387
یکی از متفاوت ترین نقش های دوران بازیگری مهتاب کرامتی را به عنوان کارگر در فیلم «بیست» به یاد داریم. او برای جا افتادن نقش یک کارگر بیمار فقیر ریسک زیادی کرد و اجازه داد چهره اش را آرایش کنند. فیروزه زنی رنج کشیده است که حاضر است برای نجات جان پسرش دست به هر کاری بزند. او در سالنی که مخصوص مراسم عروسی و عزا است کار می کند و شب ها جایی برای خوابیدن ندارد. خود کرامتی در نشست خبری فیلم گفت که هرگز فکر نمی کردم بتواند در چنین نقشی موفق باشد و عبدالرضا کاهانی به او اعتماد دارد. کرامتی برای ایفای این نقش متفاوت، سیمرغ بلورین نقش مکمل زن را بر عهده گرفت.
آقای یوسف علی رفیعی بازیگر نقش کارگر: مهدی هاشمی 1389
آقای آقایوسف کارمند محترمی است که پس از بازنشستگی در منازل طبقه اعیان کار می کند تا مخارج زندگی دختر و عروسش را تامین کند. او هر روز با کیف اداری خود از خانه خارج می شود و کیف خود را با یک کیف نظافتی در کافه تریا عوض می کند و به خانه های مردم می رود. او هر کاری می کند تا دخترش بویی از کیف کارش نگیرد. او با وجود کهولت سن، مدام ظرف ها را می شست، شیشه ها را تمیز می کند و آپارتمان را برای تامین مخارجش روشن می کند. صاحبخانه ها او را بسیار قبول دارند و حتی با او احساس دوستی و صمیمیت می کنند. تا اینکه در یکی از این خانه ها با ماجرای دخترش مواجه می شود و زندگی اش از هم می پاشد.
به کارگر ساده منوچهر هادی نیازمندیم | بازیگر نقش کارگر: بهرام افشاری 1393
فیلم درباره کارگری ساده به نام قدم است. جوان ساده شهرستانی که در فلافل فروشی رحمت کار می کند. او به دختر رحمت علاقه مند است اما وقتی رحمت متوجه این موضوع می شود او را اخراج می کند. پس از مرگ رحمت، مردی به نام جهان در ازای درخواست خانواده رحمت، از دختر رحمت خواستگاری می کند. اینجاست که زندگی این کارگر ساده وارد مرحله پیچیده ای می شود. بهرام افشاری اولین بار با بازی در این فیلم مورد توجه قرار گرفت. هر چند بعدها با بازی در «پایتخت» به شهرت رسید. این فیلم به اندازه کمدی های منوچهر هادی فروش نداشت.
بدون تاریخ بدون امضا | وحید جلیلوند بازیگر نقش کارگر: نوید محمدزاده 1394
این فیلم درباره مرگ یک کودک است. موسی، پدر پسر که در یک مزرعه مرغ کار می کند، فکر می کند مرگ پسرش به دلیل خوردن جوجه های مرده مسموم شده ای است که او با قیمت ارزان از محل کارش خریده و سر سفره خانواده آورده است. او عذاب وجدان می کند و مزرعه مرغ را ویران می کند، اما در نهایت ماجرا به جایی می رسد که متوجه می شود علت مرگ ضربه ای است که شب قبل در تصادف موتورسیکلت از پسرش به سرش خورده و اجازه نداده است. بیمارستان برای درمان سریع او گرچه موضوع اصلی داستان درگیری های درونی دکتری است که با این خانواده تصادف کرده، اما نقش کارگر نیز در این فیلم بسیار پررنگ است.
جنگ جهانی سوم هومان سیدی بازیگر نقش کارگر: محسن تنابنده 1400
شکیب، شخصیت اصلی فیلم «جنگ جهانی سوم» به عنوان یک کارگر روزمزد معرفی می شود. کارگری که زن و فرزندش را در زلزله از دست داده و حالا با دستمزد ناچیز ساعت ها در سرما و باران زحمت می کشد. شکیب با روزی 300 هزار تومان باید در مکانی تنگ و تاریک بخوابد و همراه با دیگر کارگران روزمزد لباس هایش را در بیاورد و بدون کوچکترین اعتراضی حاضر شود هر نقشی را ایفا کند. شکیب مجبور می شود برخلاف میل خود نقش هیتلر را بازی کند و به دلیل اتفاقاتی که می گذرد آرام آرام بخشی از هیتلر می شود. هومن سیدی در «جنگ جهانی سوم» در واقع قصد داشت زندگی یک کارگر روزمزد و نادیده گرفتن حقوق شهروندی او را با زندگی زندانیان یهودی مقایسه کند.
پاسدار شب رضا میرکریمی | بازیگر نقش یک کارگر: تورج الوند | 1400
داستان فیلم «نگهبان شب» درباره یک کارگر شهرستانی 25 ساله ساده است که برای کار و کسب درآمد به تهران آمده است. پیمانکار یک پروژه ساختمانی بزرگ از او می خواهد که نگهبان شب باشد و همه چیز را زیر نظر داشته باشد. زندگی ملاقات با افراد مختلف و اتفاقاتی که او می گذراند باعث می شود که زندگی او کم کم وارد مراحل جدیدی شود و در نهایت به بلوغ فکری برسد. تورج الوند در نقش یک کارگر ساختمانی نمایشی درجه یک ارائه می دهد و باعث می شود او را به عنوان یک کارگر ساده ساختمانی و نگهبانی که همه می توانند از آن بهره برداری کنند، کاملا بپذیریم.