ترکیب هیئت داوران امسال به گونه ای بود که دو غیبت اصلی داشت. برخلاف اخبار معمول یک بازیگر و منتقد در بین داوران. نبود. در واقع پوران درخشنده، محمدحسین لطیفی، مهدی فخیم زاده و محمدهادی کریمی به عنوان کارگردان، عبدالحمید قدیریان به عنوان طراح صحنه و لباس و شهاب اسفندیاری به عنوان مدیر فرهنگی داوری جشنواره را بر عهده داشتند. نکته مهم اینجاست که تعداد قابل توجهی از آنها سال هاست در سینما بازی نکرده اند و هیچ فیلمی نساخته اند. به بهانه انتخاب آنها در هیات داوران جشنواره چهل و دوم، آخرین حضور هر یک از آنها در سینما را مرور می کنیم.
به گزارش بازتاب آنلاین، نبود یک بازیگر و یک منتقد سینما در این هیئت داوران کاملا مشهود بود و شاید اگر در این ترکیب از بازیگران و کارگردانانی با فعالیت های مدرن تری استفاده می شد، وضعیت داوران تغییر می کرد و چنین وضعیتی پیش نمی آمد.
پوران روشن | آخرین فعالیت پوران درخشنده در مقام کارگردان به ساخت فیلم زیر سقف دودی در سال 1394 برمی گردد. فیلمی که با آثار قبلی اش تفاوت زیادی داشت و دیدگاه های متفاوتی نسبت به آن داشت. اما در سی و پنجمین جشنواره فیلم، نامزدی سیمرغ در چندین رشته شد و سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین گریم را دریافت کرد. درخشنده این فیلم را هفت سال پیش ساخت و پس از آن تصمیم گرفت فیلم «پسرانش جیغ نمی زنند» را بسازد که تقریباً دو سه بار فیلمبرداری شد اما به پایان نرسید. آذر امسال پروانه ساخت فیلمی به نام «عشق» گرفته شد.
مهدی فخیم زاده | مهدی فخیم زاده آخرین فیلمش «مشت آخر» را در سال ۱۳۹۷ ساخت. یعنی چهار سال پیش. فیلمی که برخلاف آثار فخیم زاده چندان موفق نبود و در اکران هم موفق بود. نبود. پس از این فیلم، فخیم زاده بازی در سریال «سلمان فارسی» به کارگردانی داوود میرباقری را آغاز کرد. آخرین فعالیت او به عنوان کارگردان تلویزیون به سال 1392 و سریال «فوق سری» برمی گردد. او امسال از وضعیت ساترا در ساخت سریال انتقاد کرد و گفت که برنامه هایی دارد و منتظر است تا شرایط برای تکمیل آن فراهم شود. البته فخیم زاده در این سال ها در عرصه بازیگری فعالیت داشته و آخرین کار او حضور در سریال امنیتی «بازپرس» بوده است. البته از آنجایی که فخیم زاده را به عنوان بازیگر هم می شناسند، می توان او را به عنوان نماینده بازیگران هیئت داوران برشمرد، اما واقعیت این است که او را بیشتر به عنوان کارگردان و نویسنده می شناسند تا بازیگر.
محمدحسین لطیفی | در بین داوران، محمدحسین لطیفی بیش از بقیه فعال است. او سال گذشته با فیلم «غریب» در جشنواره چهلم شرکت کرد. این فیلم با استقبال خوبی روبرو شد. سریال سنجرخان به کارگردانی لطیفی از امشب سه شنبه 24 آغاز می شود بهمن پخش می شود و به همین دلیل است که می توانیم آن را ببینیم. یکی او یکی از فعال ترین داوران جشنواره است.
عبدالحمید قدیریان | عبدالحمید قدیریان یکی او یکی دیگر از اعضای هیئت داوران چهل و دومین جشنواره فیلم فجر بود. او سال ها به عنوان طراح لباس کار کرد. آخرین حضور او به عنوان طراح صحنه و لباس به سال ۱۳۸۳ و در فیلم «جنگ بچه ها» برمی گردد. پس از این فیلم به عنوان مشاور هنری فیلم در پروژه ها ظاهر شد. آخرین فعالیت او به حضور در فیلم «نامیرا» به کارگردانی شهریار بحرانی برمی گردد که امسال اکران شد اما با تغییر کارگردان تولید آن متوقف شد و قرار است با حضور محمد به پایان برسد. حسین. لطیفی.
بهرام عظیمی | بهرام عظیمی سال هاست که به عنوان کارگردان فیلم های انیمیشن شناخته می شود، اما اخیراً بیشتر به ساخت انیمیشن های کوتاه برای مناسبت ها و برنامه های مختلف مشغول است. آخرین ساخته بهرام عظیمی «تهران 1500» محصول سال 1386 است که این مجری در سال 1396 در نمایش عروسکی «سرحال» که از شبکه نسیم پخش شد به عنوان بازیگر حضور داشت.
محمدهادی کریمی | محمدهادی کریمی به عنوان نویسنده و کارگردان شناخته می شود و احتمالا به عنوان نماینده هر دو بخش انتخاب شده است. آخرین حضور سینمایی کریمی به سال 1397 و ساخت فیلم «بچگی» برمی گردد. فیلمی که در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر موفق نشد. چهار سال است که در سینما بازی نکرده است.
شهاب اسفندیاری | در بین این داوران شهاب اسفندیاری به عنوان مدیر فرهنگی حضور داشت. وی از سال 1393 تا 1395 رئیس گروه فیلم دانشگاه هنر بود و پس از آن با انتشار چندین کتاب و تحقیق مورد توجه قرار گرفت. او برنده جایزه «پژوهش سال» و نامزد دریافت جایزه «کتاب فیلم سال» شد و کتابهایی چون «سینمای مقاومت»، «دولتها چگونه به سینما کمک میکنند» و… را منتشر کرد. دانشگاه صدا و سیما.