شانزده دقیقه قبل از ساعت 22 دی در ماه 1401 دقیقاً یک سال پیش در آن شب شهر خوی در استان آذربایجان غربی با زلزله ای به بزرگی 5.9 ریشتر لرزید. زلزله آن شب خسارات زیادی به بار آورد. اما خویی و مردمش با وجود ترکخوردگی دیوارهای خانههایشان هرگز تنها نبودند. چرا که از فردای آن روز عده ای از فعالان اجتماعی، تعدادی از شرکت ها و افراد زیادی برای گرفتن دست هموطنان به میدان آمدند.
پس از این زلزله شدید دیوار و 16 هزار نفر از کاربران آن دست یاری خود را به سوی مردم خوی دراز کردند تا هر چه بیشتر بار را از روی دوش خود بردارند.
شب بود، زمستان بود
از آنجایی که زلزله در فصل سرد زمستان رخ داد، ساکنان شهر آسیب دیده در درجه اول به تجهیزات گرمایشی نیاز داشتند. به همین دلیل دیوار دو روز پس از زلزله با ارسال 100 بخاری برقی و 100 تخته پتو در تاریخ 10 مرمت شد. بهمن 1401 تلاش کرد تا بخشی از این نیاز را برطرف کند.
طعم زندگی
گام دوم تصمیم گیری برای بازگرداندن جریان عادی زندگی در شهر بود. دیوار در این زمینه و با هدف کمک به کسب و کار کاربران خوی، تمامی آگهی های منتشر شده خود و هزینه نردبان و آگهی های غیر رایگان برای ساکنین خوی را از 10 افزایش داد. بهمن تا 20 اسفند 1401 50 درصد کاهش یافت.
نردبانی برای خلق و خو
با این حال، در گام سوم، باید تصمیمی با چشمانداز بلندمدت و تأثیر ماندگارتر گرفته میشد. بر اساس آمار رسمی منتشر شده، پیش از وقوع زلزله 5500 کارخانه قالی بافی در شهرستان خوی فعالیت می کردند. کارگاه هایی که بیش از 60000 متر مربع فرش با نقش و نگار جذاب ماهی ریز، نقش پرطرفدار در صنعت فرش و دستبافت های چشم نواز خود تولید کردند، در سراسر ایران و جهان طرفدارانی دارند.
تعدادی از این کارخانههای قالیبافی فعال در شهرستان خوی در اثر زلزله آسیب دیدند و قابل پیشبینی بود که تأثیر مخرب این حادثه میتواند بر تداوم فعالیت آنها تأثیر منفی بگذارد.
اینجاست که مرحله سوم انجام شد. زیرا بسته به نوع کسب و کار، دیوار همیشه به افراد کمک می کند تا مهارت ها را بیاموزند یکی او به مسئولیت اجتماعی خود واقف است. بر این اساس دیوار بعد از زلزله خوی تصمیم گرفت با ارائه طرح های نخ و قالی بافی و آموزش روش های انتخاب طرح و همچنین روش های خودکفایی و جذب خریداران در صنعت فرش از قالیبافان آسیب دیده حمایت کند.
در این مرحله و بنا به درخواست و تمایل به همراهی هموطنان برای کمک به مردم خوی، دیوار از 2 به 4 ارتقاء یافت. اسفند، عواید حاصل از تبلیغات «به یادت هستیم» را بین زلزله زدگان توزیع کرد. به این ترتیب 420 میلیون تومان با مشارکت بیش از 16 هزار تبلیغ کننده جمع آوری شد.
دیوار با این مبلغ مواد اولیه و مایحتاج بیش از 60 بافنده قالی خویی را که کسب و کارشان در زلزله آسیب دیده بود تامین کرد. دیوار به منظور ارتقای کیفیت کار خود دوره های آموزشی لازم را توسط چهار صنعتگر مجرب در بهار و تابستان 1402 برگزار کرد. نتیجه این است که این قالیبافان خویی اکنون با کمک استفاده کنندگان از دیوار، هنر و تجارت خود را ارتقا داده اند و با انرژی و اشتیاق مضاعف مشغول به کار هستند.
در این طرح موسسه خیریه آگاپه وظیفه شناسایی و آموزش قالیبافان آسیب دیده و توزیع مواد بافندگی را بر عهده داشت.