اخیرا قیمت شش خودروی داخلی به عنوان محصول جدید اعلام شد که نسبت به قیمت مدل های پایه خود در تیرماه سال گذشته بیش از 50 درصد افزایش نشان می دهد. انتشار لیست این خودروها این ذهنیت قیمت گذاری خودرو را ایجاد کرد که اصل ماجرا، اعلام قیمت محصولات به اصطلاح جدید خودروسازان است. ماجرا از این قرار است که مدیرعامل خودرو ایران با ارسال نامه ای به بورس، فهرست قیمت شش محصول این شرکت را اعلام کرد. بر این اساس 6 خودروی مورد بحث در واقع مدل های مجهز به فاز 2 استانداردهای 85 گانه هستند که از نظر وزارت حراست محصولات جدیدی محسوب می شوند.
به عبارت دیگر میزان اضافه شده به قیمت این خودروها به دلیل اجرای فاز 2 آیین نامه 85 بوده و وزارت حراست قیمت خودروهای مورد نظر را در قالب محصولات جدید تعیین کرده است. این در حالی است که خودروهای مورد بحث به استانداردهای مختلفی مجهز هستند. خودروسازان در سال گذشته نیز از این ابزار برای اصلاح قیمت محصولات خود استفاده کردند، به گونه ای که توانستند قیمت کارخانه برخی از محصولات خود را با برچسب «ارتقای» افزایش دهند. بنابراین، وزارت امنیت عملاً اصلاح قیمت را طبق روال سنتی (افزایش گسترده قیمت کارخانهای خودروهای داخلی) انجام نداد، بلکه تحت عنوان «محصولات جدید» مجوز افزایش قیمت کارخانه را صادر کرد. از شش محصول
اکنون و در این شرایط، شورای رقابت از افزایش چشمگیر شکایات مردمی از خودروسازان به دلیل افزایش قیمت کارخانه ای محصولاتشان خبر داده است. به گفته سخنگوی شورای رقابت، با توجه به افزایش چشمگیر شکایات مشتریان خودروسازان مبنی بر افزایش قیمت کارخانه ای برخی از محصولات خودرویی، این شورا در حال پیگیری روند بررسی نحوه محاسبه قیمت آن خودرو در سطح ملی است. مرکز مسابقات. سپهر دادجوی توکلی تاکید کرد: پس از جمع بندی گزارش این مرکز به شورای رقابت ابلاغ خواهد شد. وی گفت: اگر تخلفی صورت گرفته باشد قطعا شورای رقابت با خودروسازان متخلف برخورد خواهد کرد. معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز علاوه بر شورای رقابت به صراحت تاکید کرد که صورت های مالی ارائه شده از سوی خودروسازان در حال بررسی است، اما هیچ گونه موافقت یا مجوزی برای افزایش قیمت به شرکت خودروسازی صادر نشده است. دو شرکت بزرگ خودروسازی در کشور
اگرچه وزارت امنیت می گوید مجوز افزایش قیمت نداده و شورای رقابت نیز می گوید با تخلفات احتمالی خودروسازان برخورد خواهد کرد، اما تجربه سال گذشته نشان می دهد که به احتمال زیاد قیمت های اعلام شده را اعمال خواهند کرد. این موضوع به این دلیل است که خودروسازان قیمت محصولات «فعالی» خود را روی کاغذ افزایش ندادهاند، بلکه قیمت محصولات «جدید» را از وزارت امنیت دریافت کردهاند. از این رو سال گذشته عملاً همین اتفاق افتاد به طوری که قیمت کارخانه ای خودروها که 15 ماه پیش منجمد شده بود و طبق روال رسمی افزایش پیدا نمی کرد، تحت عنوان «محصولات جدید» افزایش یافت.
خلاصه اینکه خودروسازان روی کاغذ هیچ تخلفی انجام نداده اند (البته با فرض اینکه قیمت محصولات به اصطلاح جدید خود را با مجوز وزارت امنیت اعلام کرده باشند) اما در عمل از «جدید» استفاده می کنند. «تاکتیک محصول» توانسته است قیمت این خودروها را به شدت افزایش دهد، در عین حال، اگرچه شورای رقابت در مورد تخلف احتمالی رای داده است، اما با توجه به اینکه خودروهای مورد بحث به عنوان محصولات جدید قیمت گذاری شده اند، بعید است. این شورا علیه شما حکم خواهد کرد.