چیزی را گزارش کنید جمعیت حجت الاسلام سجاد منصوری رازی در نامه ای با عنوان «حضرت امام کاظم علیه السلام» که به مناسبت شهادت آن حضرت تقدیم این مبلّغ کرد، بخشی از زندگی امام هفتم شیعیان را ذکر کرده است. امام موسی کاظم.:

امام کاظم علیه السلام هفتمین جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله و هفتمین امام شیعیان ما در سالهای پایانی حکومت امویان به دنیا آمد. در روزگاری که شیعیان از نظر اقتصادی در وضعیت بسیار سختی قرار داشتند، به طوری که بر اساس روایت های تاریخی، حتی برخی از شیعیان کوفه لباس مناسبی برای پوشاندن و حضور در مسجد نداشتند.[۱].

نخستین سال‌های زندگی آن حضرت در زمان پدرش امام صادق (علیه‌السلام) همزمان با سلطنت سفاح، نخستین حاکم عباسی، که به گفته سیوطی در تاریخ خلفا، سفاح، سخاوتمند بود. انسان و کشتن مردم آسان است![۲]

آغاز امامت او در زمان منصور دوانیقی دومین حاکم عباسی بود که برای تثبیت حکومت خود افراد زیادی را کشت! و بر خلاف حاکم قبلی بسیار بخیل و حریص بود[۳] و اولین کاری که بعد از به دست گرفتن حکومت انجام داد کشتن ابومسلم خراسانی رهبر معنوی حکومت عباسی بود![۴]

حاکمان بعدی به نام مبارزه با بدعت گذاران و بی دینان[۵]آنها گروه های مختلف شیعه را شکنجه و کشتند[۶] حتی با متهم کردن آنها به این چیزها، آنها را بدون تحقیق و محاکمه کشتند![۷]

امام کاظم (علیه السلام) در چنین زمانی راه حلی در جامعه اسلامی یافت که برای همیشه بهترین راه حل بخشی از مشکلات اقتصادی مسلمانان است.

یکی یکی از شیعیان در روز عید قربان امام کاظم (علیه السلام) را در مکه زیارت کرد. حضرت به او می فرمود: روز عرفات از اولین لحظه ورودم به عرفات تا آخرین اقامتم در آنجا فقط یک نفر را به یاد آوردم و همیشه به فکر او بودم و برایش دعا می کردم![۸]شخص دیگری می گوید: امام کاظم (علیه السلام) را در هنگام سعی بین صفا و مروه در کوه صفا دیدم که شخصی را به نام صدا می کند و برای او دعا می کند و می فرماید: «خدایا به او فضل خود را بیشتر عطا کن». جایگاه شریفی در بهشت.»[۹]».

او که بود؟ چه کرده بود که امام معصوم و حجت خدا او را اینقدر محبوب و محبوب کرد؟ یکی از مهم ترین جاها فقط یادش می کردند و برایش دعا می کردند؟

کیست که امام کاظم علیه السلام درباره او فرمود: «اگر بخواهی». یکی به یاران واقعی رسول خدا صلی الله علیه و آله بنگرید[۱۰]». و امام رضا علیه السلام پس از گذشت سالها از رحلت آن حضرت فرمود: در حالى از دنیا رفت که امامش از او راضی بود.[۱۱]».

آیا ما می توانیم اینگونه زندگی کنیم؟ مانند یاران واقعی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم باشیم و حجت خدا و امام زمان از ما راضی باشد؟

پاسخ قطعا بله است.

او علی بن یقطین از شیعیان بود که به سخنان امام کاظم (علیه السلام) اعتماد داشت و از تمام توان خود برای کمک به شیعیان استفاده می کرد. امام کاظم (علیه السلام) به علی بن یقطین فرمود: «اگر به یک چیز رضایت دادی، ضمانت می کنم که هرگز سه مشکل نخواهی داشت. قول بده که هر شیعه ای که نزد تو می آید مورد احترام و حمایت باشد. من هم قول می دهم که فقیر نباشم، زندانی نشوم و با شمشیر ظالم کشته نشم.[۱۲]علی بن یقطین پذیرفت.

از آن روز به قدری به عهد خود پایبند بود که اگر امام کاظم (علیه السلام) یک شیعه نیازمند را به او معرفی می کرد، نه تنها به زندگی او رسیدگی می کرد، بلکه به همه فرزندان، بستگان و… نیز رسیدگی می کرد. از همسایه ها مراقبت می کرد تا نیازمند باشند. و به کسی نیاز نداشته باش[۱۳].

با حمایت مالی علی بن یقطین، سالانه ده ها نفر از شیعیان از کوفه به حج سفر می کردند.[۱۴]. گرچه در آن زمان سفر حج گران بود و همه توانایی انجام حج را نداشتند[۱۵].

امام کاظم (علیه السلام) می فرماید: «چون علی بن یقطین تمام محبت و مال خود را در راه تقویت شیعیان صرف کرد، شایسته توجه و عنایت ماست».[۱۶]».

اختلاف مالی مردم حتی در جامعه ای که همه زحمتکش هستند یکی از امتحانات و سنت های الهی است که در قرآن هم به آن اشاره شده است.[۱۷]. از نظر قرآن، اثبات ایمان مساوی است با امتحان[۱۸]. مؤمنان باید ایمان خود را به اعمال نشان دهند و اختلاف مالی برای مؤمنان امتحان سختی است.

حتي در زماني كه پيامبر خدا صلي الله عليه و آله و سلم حاكم جامعه اسلامي بود، در مدينه افراد فقير و نيازمندي بودند و مسلمانان از طريق صدقه واجب و مستحب، مسئول برآوردن نيازهاي آنان بودند. و آیات زکات و صدقه بهترین دلیل بر این مطلب است. صرف نظر از اسلامی بودن یا نبودن حکومت، این چیزی از مسئولیت مردم در قبال نیازمندان جامعه نمی کاهد. و البته دولت وظایف خاص خود را دارد، اما خداوند معاش مادی نیازمندان را در اختیار ثروتمندان قرار داده است تا هم فقرا صبر خود را بیازمایند و هم ثروتمندان سخاوت خود را بیازمایند.[۱۹].

امام کاظم (علیه السلام) به شیعیان می‌آموزد که هر کس بیشتر به دیگران کمک کند مورد لطف امام زمان خود قرار می‌گیرد و به جایی می‌رسد که در روز عرفات و پس از آن درخواست امام و حجت خدا تکلیف می‌شود. برای او صحرای عرفات شود. اگرچه همه باید برای بهتر کردن زندگی تلاش کنند، اما خداوند مردم را با هم آزمایش می کند[۲۰] و در امتحان انفاق بعضی از ثروتمندان می گویند: اگر خدا می خواست به آنها مال می داد[۲۱]یا به وظایف حکومتی بی اعتنایی می کنند و وقت خود را برای نماز خاص امام محروم می کنند.

امام زمان ما نیز هر سال مشرف به حج می شود[۲۲] و مسلماً عده ای در عرفات و مسجد الحرام دعا می کنند و دعای امام قطعاً مستجاب است. کاش ما هم یکی از آنها بودیم.

منابع:

[۱]. اختیار معرفت الرجال، ص ۲۵۱، شماره ۴۶۸.

[۲]. تاریخ الخلفا، ص ۲۵۹.

[۳] تاریخ الخلفا، ص ۲۵۹.

[۴]. تاریخ الخلفا، ص ۲۶۰.

[۵]. تاریخ الخلفا، ص ۲۷۳.

[۶]. اختیار معرفت الرجال، ص 245-246، شماره 479.

[۷]. تاریخ الخلفا، ص ۲۷۳.

[۸]. اختیار معرفت الرجال، ص ۴۳۲، شماره ۸۱۳.

[۹]. اختیار معرفت الرجال، ص ۴۳۷، شماره ۸۲۳.

[۱۰]. اختیار معرفت الرجال، ص ۴۳۱، شماره ۸۱۰.

[۱۱]. اختیار معرفت الرجال، ص 431، شماره 809.

[۱۲]. اختیار معرفت الرجال، ص ۴۳۳، شماره ۸۱۸.

[۱۳]. تصمیم شناخت مردان، ص 435.

[۱۴]. تهذیب الاحکام ج 5 ص 461 ح 249 .

[۱۵]. اختیار معرفت الرجال، ص ۱۶۹، شماره ۲۸۵.

[۱۶]. اختیار معرفت الرجال، ص ۴۳۴، شماره ۸۱۹.

[۱۷]. سوره زخرف، آیه 32 و سوره رعد، آیه 26 و سوره اسراء، آیه 30 و سوره عنکبوت، آیه 62 و سوره روم، آیه 37 و سوره صبا، آیه 36 و…

[۱۸]. سوره عنکبوت، آیه 2.

[۱۹]. ایلال الشرائع، ص 368-369.

[۲۰]. سوره فرقان، آیه 20.

[۲۱]. سوره بلی، آیه 47.

[۲۲]. وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۱۳۵.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *