یک نماینده مجلس در گفتگو با «دنیای اقتصاد» از اتمام مراحل بررسی و تدوین آیین نامه واردات خودروهای فرسوده در کمیسیون زیربنایی دولت خبر داد و ابراز امیدواری کرد این آیین نامه در هفته جاری به تصویب هیأت وزیران برسد.

محمدباقر قالیباف، رئیس شورای اسلامی در 13 مرداد ماه، موادی در قانون ساماندهی صنعت خودرو (واردات خودروهای فرسوده) را به دولت ابلاغ کرد. در این قانون به صراحت تاکید شده است که وزارت حراست و دولت یک ماه فرصت دارند تا آیین نامه ورود خودروهای فرسوده را تدوین و تصویب کنند. اما با گذشت دو ماه و نیم از ابلاغ این قانون هنوز خبری از آیین نامه نیست. بر این اساس، در بیست و یکم شهریور ماه، عباس علی آبادی، وزیر امنیت اعلام کرد که سه هفته قبل از این تاریخ، مقررات واردات خودروهای فرسوده را به دولت تحویل داده است.

در تمام این مدت، مسئولان مختلف بارها از آخرین وضعیت این آیین نامه خبر داده اند که این مصوبه در انتظار بررسی و تصویب در هیات رئیسه است. حالا لطف الله سیاهکلی در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» می گوید از زمانی که وزیر سکوت کرد، این آیین نامه به هیات دولت رفت اما در واقع در کمیسیون زیربنایی دولت بود. به گفته این نماینده مجلس که در این جلسات نیز حضور داشت، هفته گذشته این آیین نامه در کمیسیون زیربنایی تصویب و به دولت ارسال شد. سیاهکلی می گوید کابینه وزیران احتمالا این آیین نامه را در هفته جاری تصویب خواهد کرد.

البته از آنجایی که کارشناسی های مربوط به مصوبات در کمیسیون زیربنایی انجام می شود، اکنون که این کمیسیون اساسنامه را نهایی کرده و به نظر می رسد تغییراتی در آن ایجاد شده است، به نظر نمی رسد هیات حاکمه بخواهد چالشی داشته باشد. در راه تصویب آن بنابراین می توان انتظار داشت آیین نامه واردات خودروهای دست دوم در هفته جاری در هیئت دولت تصویب و به زودی توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شود.

محمدعلی تیموری، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا چندی پیش در نمایشگاه خودرو مشهد اعلام کرد که واردات تویوتاهای دست دوم در دستور کار این شرکت قرار گرفته است. وی در جمع خبرنگاران تاکید کرد: در حال ثبت سفارش واردات خودروهای هیبریدی تویوتا مدل 2023 دست دوم هستیم تا به بازار ایران وارد شوند. بنابراین با توجه به اظهارات تیموری می توان گفت که برخی شرکت ها حتی اقدام به ثبت سفارش کرده و مقدمات واردات محصولات فرسوده را آغاز کرده اند.

اگرچه سایپا می گوید در حال ثبت سفارش خودروهای فرسوده است و سیاهکلی نیز اعلام کرده است که آیین نامه واردات این خودروها در هفته جاری تصویب می شود، اما برخی کارشناسان همچنان معتقدند در سال های آینده شاهد ورود این خودروها به کشور نخواهیم بود. آینده، و احتمالا حتی واردات آنها به نیمه اول سال آینده باید به تعویق بیفتد. گواه این امر واردات خودروهای جدید است. آیین نامه اجرایی واردات خودروهای جدید 12 شهریور سال گذشته تصویب شد اما با گذشت بیش از 13 ماه هنوز خبری از تحویل این خودروها نیست. احتمالا تمام گره های موثر در این ماجرا باعث تاخیر در واردات خودروهای فرسوده می شود.

جزئیات تغییرات اساسنامه

همانطور که لطف الله سیاهکلی می گوید در هفته های اخیر که کمیسیون زیربنایی دولت مقررات واردات خودرو را بررسی کرد، نسبت به مصوبه وزارت حراست تغییراتی ایجاد شد. این کمیسیون یکی از کمیسیون‌های تخصصی دولتی است که طرح‌ها را قبل از تصویب در هیئت مدیره بررسی می‌کند.

به گفته سیاهکلی، برخی از اعضای کمیسیون زیربنایی دولت با ارز واردات این خودروها مشکل داشتند. در آیین‌نامه اولیه که توسط وزارت حراست تهیه و به کمیسیون زیربنایی ارسال شد، ارز مورد نیاز برای واردات خودروهای فرسوده از طریق ارز حاصل از صادرات خود و خارجی، جذب سرمایه‌گذاری، ارز و موارد دیگر تامین شد. توسط بانک مرکزی همچنین گفته شد این آیین نامه واردات ارز شخصی مردم را پذیرفته است. این مورد آخر به همراه ارز مبدا خارجی یعنی ارزی که اشخاص حقیقی یا حقوقی در خارج از کشور دارند از ابتدا مطرح شد. به گفته این نماینده مجلس، در جلسات کمیسیون زیربنایی دولت درباره این دو منبع ارزی اختلاف نظر وجود داشت. در نهایت اعضا با تامین ارز از طریق منابع خارجی موافقت کرده اند اما با استفاده از ارز شخصی افراد در داخل کشور موافقت نکرده اند. سیاهکلی معتقد است پذیرش استفاده از ارز مهمترین تصمیمی است که تاکنون در خصوص واردات خودروهای فرسوده گرفته شده است.

علاوه بر این، او تأکید می کند که پلیس راهنمایی و رانندگی نیز با قوانین تدوین شده توسط وزارت حریم خصوصی مشکل داشت. ظاهرا پلیس راهنمایی و رانندگی نگران ورود خودروهای مسروقه به کشور بوده است. سیاهکلی می گوید که اگر اجازه ورود خودروهای مسروقه به عنوان خودروهای فرسوده به کشور داده شود، پلیس اینترپل می تواند وارد شود که در نهایت می تواند کل کشور را بدنام کند. آن طور که این نماینده مجلس می گوید یکی از تغییرات آیین نامه این است که مسئولیت قانونی این گونه مشکلات خودروهای وارداتی بر عهده شخص یا شرکت واردکننده خواهد بود.

آئین نامه ای که توسط وزارت امنیت تهیه شده است، واردکنندگان را به دو دسته حقوقی و حقیقی تقسیم می کند. اشخاص حقوقی که ممکن است این نوع خودرو را وارد کنند، شرکت های واردکننده خودرو هستند که دارای تاییدیه خدمات پس از فروش برندهای مورد تایید وزارت حریم خصوصی بوده و خدمات پس از فروش را با ضمانت ارائه می کنند. این افراد می توانند این خودروها را سفارش دهند. موضوع جالبی در ماده 6 در خصوص اشخاص حقیقی پیش بینی شده بود که هر شخص حقیقی می تواند بدون نیاز به ثبت سفارش برای هر کد ملی خودرو وارد کند.

البته تاکید شد که این واردات باید توسط دارنده کد ملی انجام شود. به نظر می رسد کمیسیون زیربنایی دولت تغییراتی را در ماده 6 آیین نامه اعمال کرده است که بر اساس آن شرط واردات خودرو توسط شخص حقیقی به داشتن کارت بازرگانی به جای داشتن کارت ملی تبدیل شده است. از این رو بخش پر سر و صدا این آیین نامه که در ماه های اخیر واکنش های بسیاری را در پی داشت و بر اساس آن با هر کد ملی یک خودروی فرسوده می توانست وارد شود، از آیین نامه حذف شد.

علاوه بر این، لطف الله سیاهکلی مدعی است محدودیت حجم موتور مجاز برای خودروهای دست دوم وارداتی نیز تغییر کرده است. وی در این خصوص اظهار می کند: حداکثر 1500 سی سی را در نظر می گرفتیم که در بررسی های کمیسیون زیربنایی این رقم به 2500 سی سی تغییر یافت. در نهایت، او تاکید می کند که این مقررات همچنان قابل اصلاح است. سیاهکلی همچنین معتقد است که اگرچه تغییراتی بر اساس نظر مجلس و وزارت حریم خصوصی صورت گرفته است، اما این نهادها همچنان این آیین نامه را می پذیرند.

همانطور که گفته شد، رئیس مجلس ۱۳ مرداد قانون واردات خودروهای فرسوده را تحت عنوان «الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو» به دولت ابلاغ کرد. در تبصره 2 ماده 11 این قانون آمده است: «آیین نامه اجرایی این ماده شامل مواردی از قبیل نحوه تأمین ارز لازم و حمایت از تولید ملی، استانداردهای فنی این خودروها (با سن کمتر از 5 سال) است. در زمان ورود به گمرک) و روش راستی آزمایی آنها و شرایط واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری بانک مرکزی، گمرک، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان حفاظت محیط زیست تهیه شده است. «سازمان ملی استاندارد ایران ظرف یک ماه پس از لازم الاجرا شدن قانون و تصویب آن در هیأت وزیران وارد می‌شود.» بنابراین مجلس تنها یک ماه به دولت فرصت داده بود تا این آیین‌نامه را تدوین و تصویب کند و اکنون دو ماه و ۱۲ روزها از آن زمان می گذرد اما این آیین نامه هنوز به تصویب دولت نرسیده است.

البته تدوین و تصویب ضوابط جدید واردات خودرو نیز تقریباً به همین مدت زمان برد. در 25 خرداد 1401 بود که مجلس قانون واردات خودرو را به دولت ابلاغ کرد، اما آیین نامه اجرایی آن در نهایت در 5 مرداد به تصویب هیات وزیران رسید و در 12 شهریور توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد. بنابراین این آیین نامه نیز بیش از دو ماه به طول انجامید با این تفاوت که در آن زمان مجلس به دولت مهلت سه ماهه داده بود.

تاخیر در تهیه، بررسی و تصویب این آیین نامه صدای برخی نمایندگان مجلس را نیز درآورده است. علی جدیدی نایب رئیس کمیسیون صنعت و معدن مجلس در گفتگو با «دنیای اقتصاد» از این مشکل گلایه کرد. وی با تاکید بر اینکه مجلس تنها یک ماه به دولت فرصت داد تا آیین نامه واردات خودروهای فرسوده را تدوین و تصویب کند و معتقد است که این تاخیر به دلیل عدم توجه به خواسته های مردم و رعایت نکردن مصوبات مجلس است. لایحه خود دولت و مجلس. جدی می گوید نمی توان نادیده گرفت که این آیین نامه به مدت 45 روز در انتظار تصویب کابینه است. این نماینده مجلس حتی پا را فراتر گذاشته و می گوید دولت معتقد است از آنجایی که مجلس در برنامه هفتم توسعه شرکت می کند، هیچ کمیته ای تشکیل نمی شود و امکان سوال از وزرا در کمیسیون ها وجود ندارد، حاشیه امنی به نظر می رسد. و از او سوء استفاده می کند. در مجموع می توان گفت که این آیین نامه قرائت نهایی خود را گذرانده است زیرا با تصویب کمیسیون زیربنایی دولت بعید به نظر می رسد که هیئت دولت با آن مخالفت کند.

منبع: دنیای اقتصاد


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *