به گزارش پی ام آپ، ابوذر سروش، معاون نظارت بانک مرکزی، با تأکید بر ضرورت اصلاح مدل کسب و کار بانکها، اعلام کرد که براساس مدل کملز، بیش از 40 شاخص برای رتبهبندی بانکها استفاده میشود. در سال جاری، این مدل به کمالز پلاس ارتقا یافته و میزان رعایت مقررات نیز به مدل قبلی اضافه شده است.
وی در سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی و در “نشست سیاستی؛ اصلاح نظام بانکی و تثبیت اقتصادی” اظهار کرد که مدل کسب و کار بانکها باید متناسب با نوع آنها، یا کارمزدمحور باشد، یا به سمت کاهش شکاف میان نرخ سود سپرده و تسهیلات حرکت کند، یا یک ترکیب بهینه از این دو موضوع باشد. لذا، اگر قصد داریم شکاف میان نرخ سود تسهیلات و سپرده را کاهش دهیم، باید به کارمزد شبکه بانکی اجازه داده شود که تنظیم شود. در حال حاضر، بانکها تقریباً مجاز به دریافت پول بیشتر از هزینه خدمات ارائه شده نیستند، طبق قوانین موجود.
این مقام با تأکید بر شفافیت تعریف اصلاح نظام بانکی، بیان کرد که باید یک تعریف مشخص و دقیق از اصلاح نظام بانکی داشته باشیم. برای این منظور، علاوه بر بازنگری و تعریف مجدد نقش شبکه بانکی در تأمین مالی اقتصاد، باید اقداماتی صورت گیرد تا بانکها زمینهای برای تعیین تکلیف خود با کیفیت داراییهای پایین داشته باشند.
معاون نظارتی بانک مرکزی با بیان اینکه مشکلات اقتصاد در مشکلات شبکه بانکی نیز منعکس می شود، افزود: به این ترتیب وقتی تکالیف قانونی بر شبکه بانکی تحمیل شود این مشکلات به شبکه بانکی می انجامد. و با بانک ها همکاری خواهیم کرد. از سوی دیگر اینکه بانک پایه اقتصاد کشور است نیز خود مشکل ساز است و این گونه است که کوچکترین تغییر در رشد نقدینگی یا کنترل نقدینگی در تامین مالی شرکت خود را نشان می دهد.
دکتر سروش با اشاره به اینکه اهداف و انتظارات بانک ها باید در مسیر مشخص و روشنی قرار گیرد، تصریح کرد: این بدان معناست که اگر بخواهیم رشد نقدینگی را با کنترل مقدار مشخصی از ترازنامه بانک ها کنترل کنیم، نشان دهنده این است که بانک مانند سال گذشته گذشته نمی تواند تسهیلات پرداخت کند و از سوی دیگر فشار زیادی برای ورود بانک ها به طرح ها و پروژه های مختلف تامین مالی وجود دارد. بنابراین یکی از کارهایی که در بانک مرکزی انجام دادیم برآورد ظرفیت وام دهی شبکه بانکی است.
این مقام مسئول بانک مرکزی با تشریح طبقه بندی و طبقه بندی بانک ها از دیدگاه بانک مرکزی خاطرنشان کرد: بر اساس مدل کارملز، بانک ها را بر اساس بیش از 40 شاخص طبقه بندی می کنیم و امسال این مدل به کارملز و ارتقاء یافت. همچنین سطح انطباق مقررات با مدل کارملز را افزایش داد. بنابراین ما طبقه بندی مشخصی از بانک ها داریم و این طبقه بندی فقط برای استفاده بانک مرکزی است و از آن برای تعیین رشد مجاز بانک ها استفاده می کنیم.
درباره تغییر نگرش نظارتی بر عملکرد بانکها، این مقام با اشاره به اقدامات اخیر بانک مرکزی، اظهار کرد که در حال حرکت از شخص محور به سامانه محور هستیم. گرچه قبل از این نیز اقداماتی انجام شده است، اما به دلیل اهمیت موضوع، تعامل جدید و مناسبی بین حوزه نظارت و فناوریهای نوین بانک مرکزی شکل گرفته است. البته آثار این اقدام به تدریج و به مرور زمان خود را نشان خواهد داد.
همچنین در این جلسه دکتر فرشاد محمدپور با اشاره به نقش نهادی و ساختاری بانک مرکزی در ثبات اقتصادی گفت: اولین نکته شکاف بین واقعیت فعلی و موجود بانک مرکزی با انتظاراتی است که از بانک مرکزی وجود دارد. این نهاد در جامعه در سال های اخیر این شکاف افزایش یافته و ساختار و قدرت بانک مرکزی به عنوان نهاد نظارتی تغییر کرده و در عین حال اختیارات بانک ها تحت سیاست بانک مرکزی است که در این بازه زمانی، زمانی که اختیارات بانک مرکزی محدودتر شد، فضای بازی برای آنها بزرگتر شد و این فضا برای فعالیت بانک ها گسترده تر شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع بانک مرکزی، به اهمیت حفظ ثبات اقتصادی تاکید کرده و در این راستا، نگرشی به مبحث سرمایه بانکها داشته است. ایشان بیان کردند که سرمایه بانکها با توجه به کمیت و کیفیتشان، توانایی پاسخگویی به شرایط و انتظارات قرارگیری هایی که از بانکها میدهند را دارا نیستند. بر این اساس، باید به بهبود سرمایه بانکها توجه شود. در این راستا، سرمایه بانکها در 10-12 سال گذشته از محل تجدید سرمایه داراییهای اسمی تامین شده است؛ اما محتوای آن تغییری نکرده و بهبودی در سرمایه بانکها منعکس نشده است.
این مقام مسئول بانک مرکزی، هوشمندسازی سیستم ها را نکته مهم دیگر خواند و تصریح کرد: بانک ها در سال های اخیر در حوزه فناوری رشد سریعی داشته اند که قابل مقایسه با بانک مرکزی نیست و فاصله زیادی دارد و شبکه بانکی در این زمینه پیشتاز است.