مهر: معاون فنی صداوسیما با اشاره به هزینه اخذ شده از نامزدهای بازتاب آنلاینات مجلس، اظهار داشت: این هزینه برای استفاده از زیرساخت ها و حضور در کانال های بازتاب آنلایناتی اخذ می شود.
بخش هایی از گفتگو با علیرضا شریفی، معاون توسعه و فناوری رسانه در صداوسیما را می خوانید:
*از آنجایی که این محتوا تولید و سپس منتشر می شود، پیگیری آسان تر به نظر می رسد، درست است؟
من فکر میکنم نظارت بر کانال باید بعد از عمل باشد زیرا ممکن است زمان آن نرسد که همه نامزدها ابتدا محتوای شما را ببینند. قرار است خود داوطلبان مسئول محتوای ارائه شده باشند. البته نظارت اولیه وجود دارد.
*یک چیزی که می شنوید این است که باید از کاندیداها هزینه دریافت کرد، درست است؟
با توجه به هزینه های زیرساختی که وجود دارد و همانطور که قبلا گفته شد، سازمان 250 میلیارد تومباس هزینه می کند. برای شرکت در این طرح و استفاده از این زیرساخت ها از داوطلبان هزینه دریافت می شود.
* این هزینه 250 میلیارد تومانی توسط دولت یا نهادی خارج از تلویزیون و صداوسیما حمایت می شود؟
خیر خود رئیس صداوسیما از منابع داخلی و بودجه خود هزینه کرده است اما امیدواریم دولت این پروژه را ببیند و به سازمان صداوسیما کمک کند زیرا صداوسیما آنقدر ثروت ندارد.
* و آیا نمایندگان هزینه های لازم را پرداخت می کنند؟
بله، پرداخت می کنند. گاهی می شنویم که شخصی خانه اش را چند میلیاردی برای تبلیغات می فروشد. هزینه ای که سازمان دریافت می کند بسیار کمتر از آن ارقام است. او همچنین شرط عادلانه ای می کند: اگر نماینده مجلس شوید، پولی که پرداخت کرده اید رایگان است و به شما برگردانده می شود. با این حال صداوسیما این شرط اساسی را برای دریافت حق الزحمه تعیین می کند تا شخص در مشارکت مردم سهیم باشد.
نکته دیگر اینکه مثلاً 100 نفر در یک رشته کاندید هستند که در بین آنها شاید یک نفر بر صندلی مجلس تکیه بزند، این پرداخت می تواند کاندیداها را بیشتر به فکر وادار کند و اینکه اگر آنها خوش شانس نباشند یا من نداشته باشم. برنامه های جدی برای ورود به این عرصه است. ما کسانی را که اعتماد به نفس دارند وارد می کنیم و مردم آنها را می پذیرند و کسانی که برای تفریح وارد کار شده اند، خودشان می روند.
*این عدد دقیقا چقدر است؟
50 یا 100 میلیون فرض کنیم. زیاد نیست اما این هزینه اخذ می شود تا فرد بتواند با پرداخت آن در هزینه های فنی سازمان سهیم باشد و مهم ترین دلیل آن این است که سازمان با دریافت این هزینه می تواند تعداد زیادی از داوطلبان را مدیریت کند. نرم افزاری تهیه می شود که هوشمند است و پس از احراز صلاحیت کاندیداها توسط ستاد بازتاب آنلایناتی، کد خود را در این نرم افزار وارد می کنند و سپس این نرم افزار فضایی را در اختیار آنها قرار می دهد که کاندیداها بتوانند فیلم های خود را آپلود کنند. گردانندگان یک بررسی اساسی از ویدیوهایی که از قوانین اساسی پیروی می کنند ارائه می دهند. همه فرمت ها باید یکسان باشد و اینطور نباشد که محتوا با پس زمینه مجلل، رنگ زیاد، درخشش و دکوراسیون خاص تولید شود و سایر ویدئوها محتوای ساده داشته باشند.
* آیا این مدل برنامه نویسی می تواند متنوع باشد؟
تنوع در سوالات و قضاوتی است که افراد ممکن است پشت پاسخ هر نامزد به سوالات خاص داشته باشند. مخاطبان همچنین کارگردان و نمایندگانی را که بیشتر دوست دارند بررسی می کنند که موضوع سوال شما همین است.
* در مورد تهران که تعداد کاندیداها بیشتر است، چطور این اتفاق می افتد؟
در تهران ما با چالش سختی روبرو هستیم زیرا چندین هزار کاندیدا و حدود 10 حوزه داریم و زمان اختصاص داده شده به هر کاندیدا چند دقیقه است که عملا نمی تواند توضیحی بدهد. برای تهران، نقش تلبیون بهتر است جسورانه باشد. ما 7 روز داریم که در 24 ساعت شبانه روز حدود 60 هزار دقیقه تبلیغات داریم و سعی می کنیم در این مدت به همه کاندیداهای شرکت کننده دسترسی داشته باشیم، اما در نهایت همچنان در خود تهران یک چالش است. با این حال، با افزایش تعداد، زمان صرف شده برای یک نامزد کمتر خواهد شد و بالعکس.
* حالا نتیجه نهایی این است که آیا تهران برای هر منطقه کانال خود را دارد یا خیر؟
پیش بینی ریاست محترم ستاد بازتاب آنلایناتی سازمان این است که صورتجلسه های تعیین شده برای هر کاندیدا کمتر ولی در نهایت محقق می شود.
اما این طرح در سراسر کشور اجرا می شود و ممکن است تنها حدود 20 درصد کشور را پوشش ندهد. نکته دیگر فشرده بودن بیش از حد آن است که مربوط به پهنای باند است و در بعضی جاها 16 ناحیه داریم که اگر فشرده سازی کانال ها از حد خاصی فراتر رود ممکن است تصویر یخ بزند یا شبکه ای به نظر برسد. اما مدیر صداوسیما کمک کرد و اگر در آن روزها با چنین مشکلاتی مواجه شدیم، فقط در آن روزها یکی دو شبکه را حذف می کنیم تا فضا بازتر شود.
*و راه حل دیگری جز حذف کانال اصلی وجود ندارد؟
به هر حال فضا یکسان است. فرض کنید اتوبوسی با ظرفیت 30 نفر داریم و حالا می خواهیم افراد بیشتری وارد شوند، در نتیجه یک قسمت یا پشت ماشین می تواند تعداد بیشتری را در خود جای دهد یا صندلی های بیشتری اضافه کند، اما ظرفیت اولیه اتوبوس اینطور نیست. تغییر دادن. پس الان در چنین شرایطی اگر فشردگی بیش از حد کانال ها آزاردهنده بود باید همان هفت روز چند شبکه اصلی تلویزیون را حذف کنیم که البته برای جایی است که چندین منطقه دارد و باید سیگنال بدهیم. به چندین مکان از یک فرستنده واحد. ما هنوز تست کیفی انجام ندادیم ولی اگر نشد مثلا شبکه تماشا چند روزی در آن نقطه که مشکل داریم قطع می شود. در سرتاسر ایران این اتفاق نمی افتد، بلکه در یک مکان اتفاق می افتد.
*با توجه به سمت شما در معاونت فنی سازمان درباره ح دی به من بگویید چرا شبکه ها ادامه پیدا نکردند؟
فقط چهار شبکه باقی مانده بود که اچ دی کار نکرد، شبکه آموزش، بهداشت، تهران و چهار و این سیاست توسط رئیس صداوسیما هدایت شد. معاونت نقشی ندارد، رئیس سازمان است که دستور می دهد کاری انجام شود یا نشود. رویکرد آقای جبلی نیز ح دی در حال انجام نبود. آقای جبلی حتی در مورد برخی شبکه ها گفتند چرا 2 سرویس می دهند چرا S هم؟ دی اوه دی پخش می شود
*مثل کانال 3 که هر دو فرمت انتقال را دارد.
بله و گفت استهلاک دارد و درست است. درخواست آقای جبلی این بود که فقط یک سرویس باشد و من گفتم مردم گیرنده ندارند و با این حال س. دی آقای جبلی همچنین اعلام کرد که این امر خلاف مبانی نظام و عدالت خواهی است و مردم را به 2 دسته تقسیم کرده است. آنهایی که درآمد کم دارند و آنهایی که درآمد بالاتری دارند. البته برنامه ای برای آینده داریم که طی آن قرار است مردم بتوانند 10 کانال H را تماشا کنند. دی با گیرنده های معمولی دریافت می کند و نیازی به تلویزیون های پیشرفته ندارد.
*در حال حاضر چند درصد از مردم می توانند از H استفاده کنند؟ دی دریافت شبکه ها؟
درصد دقیقی نداریم. همچنین از مرکز پژوهش های صدا و سیما درخواست کردیم که آماری در این زمینه در اختیار ما بگذارد. آقای جبلی، به دلیل سیاستگذاری شما در حوزه هویت و عدالت، نکته اصلی شما این بود که مردم دو سرویس متفاوت برای تماشای تلویزیون نداشته باشند که در یکی آنتن را با کیفیت بهتر و دیگری را با کیفیت پایین تر ببینید.
*این طرح چه زمانی اجرایی می شود؟
تا پایان سال ادامه خواهد داشت که نشان دهنده انقلابی در زیرساخت ها نیز می باشد.
*به عنوان خلاصه می توانید در مورد هک ها و وقفه هایی که تجربه کردید توضیحی بدهید. یکی دو سال پیش اتفاق افتاد، دا. چرا که شما مهمترین فرد در بخش فنی سازمان هستید و می توانید به بهترین وجه بگویید بعد از این فاصله چه اتفاقی افتاده است؟
ابتدا یک مثال می زنم. شما یک شهروند هستید، با بیمه تامین اجتماعی، خانه ای می خرید که بالکن دارد و شاید نگهبان هم نداشته باشد. شما چند سالی است که در یک محل زندگی می کنید اما بعد از مدتی اتفاقات بد اقتصادی می افتد و سرقت ها زیاد می شود. شما جای این حملات هستید. آیا این هنر دزد است یا مشکل شما این است که دزدی رخ می دهد؟
*الان برخی خانه ها آنقدر سیستم های ضد سرقت هوشمند دارند که آن مشکلات را ندارند.
هست، در مجموع در موقعیتی بودیم که هیچکس نمی توانست به ما حمله کند و از امنیت نسبی برخوردار بودیم، اما یک موقعیت خاص نشان داد که دشمن اگر بخواهد می تواند به ما حمله کند و ما باید جلوی این نقاط را بگیریم.
*پس با این ارور شما داخل هستید و دخل و تصرفی در کار نبود؟
بله، به نظر من بحث نفوذ شخصی خیلی کم است، البته نهادهای دیگر هم باید همین را بگویند، اما نظر من است. این سیستم آنقدر اختیار دارد که هیچکس نمی تواند از این طریق وارد شود. شهید فخری زاده چگونه به شهادت رسید؟ با ماشینی (بدون انسان) که با ماهواره سیگنال می گرفت. اکنون دشمن ترس خود را پشت فناوری پنهان می کند.
اینترنت یک شبکه جهانی است و هرکسی که در فضای اینترنت باشد عضو یک شبکه جهانی می شود. اگر ایمیل شما باز شود یا لپ تاپ خود را به کشورهای دیگر ببرید، به راحتی کنترل می شود.
*شما خودتان این نگرانی ها را دارید؟
من اینجا 2 سیستم کامپیوتری دارم. یکی یکی از کامپیوترهای من به شبکه متصل است و دیگری نه، من کارهای طبقه بندی شده خود را از طریق آن انجام می دهم. حتی در برخی از سفرها، ممکن است تلفن یا لپتاپم را حمل نکنم، بنابراین شناسایی نخواهم شد. اگر این آگاهی ها افزایش یابد، ناامنی کاهش می یابد. این ضعف ماست که آنها را بزرگ می کنیم. سازمان ما 2 بار هک شد که خاطره آن متاسفانه تلخ است اما بعد از آن خیلی خوب وارد شدیم.
* چرا بار اول به دومی رسید؟
نوعی اعتماد به نفس در سازمان وجود داشت که فکر می کرد چون بار اول مورد حمله قرار نگرفته بودند، در امان هستند و نمی دانستند که این تله ای است که گسترش یافته است. اما در نهایت همه با هم فکر کردیم و با چنین حوادثی مواجه شدیم و در نهایت راه را برای نفوذ این گونه نابسامانی ها بستیم. خدا را شکر با کمک وزارت اطلاعات، حراست سازمان و سایر نهادها مسیر را تقویت کردیم. با این حال، سقوط کردن اشکالی ندارد، اشکالی ندارد که به زمین خوردن ادامه دهید. درست است که در این حادثه شرمنده رهبری بودیم، اما حداقل باعث شد راه های این طرف بسته شود که بسیار سخت بود و توانستیم تمهیدات ویژه ای برای آن داشته باشیم. الان هم خدا را شکر چشمان آقای گراز قوی است و از ویترین خوشش نمی آید.