به گزارش پی ام آپ، مسیر رفت و برگشت پروازهای اربعین هم اکنون در حال انجام است. شرایط حاکم بر فرودگاه های عراق، نقص فنی هواپیماها و هوای نامناسب و گرم از جمله دلایلی است که این روزها می تواند باعث تاخیر در پروازها شود و در این بین در صورت تاخیر در یکی از پروازها به دلیل حجم زیاد پروازها، گاهی سایر پروازها نیز با تأخیر قابل توجهی مواجه می شوند که باعث نارضایتی مسافران می شود.
در روزهای اخیر برخی از ایرلاین ها با مشکلات متعددی مواجه شدند که باعث تاخیر شد. در یکی از این پروازها مسافران دو بار به دلیل نقص فنی از سوی شرکت هواپیمایی سوار و پیاده شدند و در نهایت با چند ساعت تاخیر به مقصد رسیدند و مسافران ناراضی تصمیم گرفتند برای احقاق حقوق از دست رفته خود از هواپیما پیاده نشوند.
در پی این موضوع عباس فرزادانیا، سرپرست دادسرای ویژه فرودگاه های تهران گفت: مطابق ماده ۲-۵ آییننامه حقوق مسافر، شرکتهای هواپیمایی موظفاند به تکالیف مندرج در این آییننامه عمل کرده و مسافران نیز با اطلاع از نحوه برخورداری از حقوق خود در مواقع تاخیر یا لغو پروازی مطالبات خود را از مجاری قانونی مانند دفاتر شرکتهای هواپیمایی و سایت سازمان هواپیمایی کشوری پیگیری کنند.
معاون دادستان تهران تصریح کرد: خارج نشدن از کابین هواپیما در اعتراض به تاخیر پروازها برای مطالبه حقوق خود از شرکت های هواپیمایی، موجب تضییع حقوق سایر مسافران و اختلال در نظم سایر پروازها می شود. و از آنجایی که این روزها با افزایش تعداد پروازها مواجه هستیم، عدم امکان تخلیه هواپیما باعث تاخیر انعکاسی در سایر پروازها می شود.
فرزادنیا تصریح کرد: از سوی دیگر آیین نامه حقوق مسافر تکلیف ایرلاین ها و مسافران در زمان تاخیر یا لغو پروازها را مشخص می کند و شرکت های هواپیمایی موظفند در این گونه موارد خدمات لازم را بر اساس مقررات حقوق مسافر به مسافران ارائه کنند.
وی تاکید کرد: مسافران در صورت داشتن شکایت در خصوص تاخیر یا لغو پرواز می توانند از طریق سامانه حقوق مسافر در پورتال سازمان هواپیمایی کشوری caa.gov.ir جهت بررسی، معکس و پیگیری ارسال کنند.
اما در آیین نامه حقوق مسافر چه نوشته شده است؟ حقوق مسافر مجموعهای از خطمشیها، دستورالعملها، استانداردها، قوانین و مقرراتی است که الگوی رفتاری شرکت هواپیمایی و دست اندرکاران امور هوایی را تدوین میکند و هدف آن تضمین حقوق مادی و معنوی و احترام به کرامت مسافران در فرآیند سفر هوایی است. و رعایت این مجموعه از حمایت ها برای همه خطوط هوایی الزامی است. از این نظر آیین نامه حقوق مسافر در پروازها فروردین در سال 1394 بازنگری شد و آخرین ویرایش آن در آذرماه سال گذشته ابلاغ شد.
بر اساس این آیین نامه، در صورت وجود تاخیر در پرواز مبدا، بر اساس برنامه پروازی درج شده در بلیط مسافر و در صورتی که به دلیل شرایط فوق العاده نباشد، حضور نماینده شرکت هواپیمایی الزامی است. در بین مسافران، با متانت و احترام به اطلاع رسانی، در صورت تاخیر غیرمنتظره پرواز، اقدامات مقتضی را انجام دهند.
در صورتی که تاخیر بیش از دو ساعت به طول انجامد، مسافران می توانند پرواز را لغو کرده و قیمت کامل بلیط خود را دریافت کنند. در صورت تمایل مسافر به پرواز، شرکت هواپیمایی باید با سرویس ایرلاینی سایر ایرلاین ها در کمترین زمان ممکن در همان کابین پرواز، او را به مقصد بلیط منتقل کند.
پس از اتمام سفر، مسافر می تواند با ارائه مدارک مثبته مبنی بر خرید بلیط جدید، مبلغ بلیط خریداری شده در مسیر مورد نظر را از ایرلاین اصلی دریافت کند. استرداد مبلغ ذکر شده ظرف 48 ساعت پس از تاریخ ارسال و دریافت توسط شرکت هواپیمایی اصلی الزامی است.
در صورت اطلاع مسافران از تاخیر پرواز تا 72 ساعت قبل از پرواز، مبنای محاسبه و تعیین میزان تاخیر پرواز، زمان اعلام شده جدید خواهد بود. اما در صورتی که اطلاعیه مذکور دیرتر از زمان مقرر (72 ساعت قبل از پرواز) باشد، مبنای محاسبه و تعیین میزان تاخیر پرواز، زمان درج شده در بلیط می باشد.
نکته قابل توجه در مورد مقررات این است که اگرچه شرکت های هواپیمایی موظفند در صورت تاخیر مسافر را به مقصد مورد نظر ببرند. اما چه در پروازهای داخلی و چه در پروازهای خارجی، اگر پروازی با پنج ساعت یا بیشتر تاخیر داشته باشد، علاوه بر رسیدن به مقصد، شرکت هواپیمایی موظف است دو برابر قیمت بلیط را به عنوان غرامت به مسافر بپردازد.