سینمای ایران بار دیگر به یکی از ستارگانی تبدیل شد که در دهه های 30 و 40 با درخشش در صحنه تئاتر توجه ها را به خود جلب کرد. فخری خروش یکی از ستاره های تئاتر دهه 30 و 40 است که از صحنه تئاتر وارد دنیای بازیگری شد.

به گزارش پی ام آپ، زنده یاد فخری خروش در طول سال های بازیگری خود در 38 فیلم سینمایی و بیش از 20 سریال تلویزیونی به ایفای نقش پرداخت و آثار ماندگاری چون «آقای هالو»، «شاهزاده احتجاب»، «باد شطرنج» و … .. یاد آوردن. خروش در سال ۱۳۸4 در سن ۷۶ سالگی از دنیای بازیگری خداحافظی کرد و یک سال بعد در سال ۱۳۶۴ برای همیشه ایران را ترک کرد.

آثار صحنه | فخری خوروش، همچنان که خیلی از هم‌سن و سالان خود، با شروع حرفه خود در صحنه تئاتر آغاز کرد. پس از موفقیت‌های بسیاری در این عرصه، به سمت سینما هدایت شد. قصه رفتن او به تئاتر نیز جالب است؛ زیرا پس از فارغ التحصیلی از دبیرستان، او قصد داشت تا تحصیلات عالی خود را در رشته پزشکی ادامه دهد، اما به دلیل مشکلاتی این امکان برایش محقق نشد و به عنوان معلم مشغول به کار شد. به مدت چندین سال در این عرصه فعالیت کرد تا اینکه توسط انجمن لیسانسه‌ها برای بازی در تئاتر انتخاب شد. این انتخاب، نخستین گام او به سوی هنر بازیگری بود. خوروش در همان جوانی‌اش به تئاتر علاقمند شد و نخستین کار حرفه‌ای او، بازی در تئاتر “دست‌های آلوده” بود. این تئاتر براساس نوشته ژان پل ساتر روی صحنه رفت و با استقبال خوبی همراه شد. استقبال مردم، باعث شد که نام خوروش در میان هنرمندان و علاقه‌مندان به تئاتر مطرح شود.

آثار سینمایی قبل از انقلاب | فخری خوروش در سن 26 سالگی وارد عرصه سینما شد. اولین فیلمی که به آن پرداخت، با نام “برای تو” بود که صادق بهرامی به عنوان کارگردان آن انتخاب شده بود. در دهه‌ی 30، خوروش در شش فیلم سینمایی دیگر نیز به ایفای نقش پرداخت؛ اما مهمترین آن‌ها، فیلم “لات جوانمرد” به کارگردانی فرخ غفاری بود. البته این فیلم در همان دوره توقیف شد و پس از انجام اصلاحاتی و تغییر نام، در سال 1337 به عنوان “جنوب شهر” روی پرده رفت.

در دهه‌ی 40، خوروش تنها در دو فیلم حضور داشت؛ اما با بازی در فیلم “آقای هالو” در سال 1349، مسیرش در بازیگری دگرگون شد. از آن پس، اگرچه در تعدادی از فیلم‌های تجاری فارسی هم به ایفای نقش پرداخت، اما نامش با فیلم‌های موج نو سینمای ایران همچون “شازده‌ی احتجاب”، “نفرین”، “شطرنج باد” و “سوته دلان” به لطف بازی‌های خلاقانه‌اش گره خورد.

به بهانه درگذشت "فخری خوروش" نگاهی به آثار این بازیگر می‌اندازیم

یکی از بازی های ماندگار فخری خروش در فیلم «نفرین» ساخته ناصر تقوایی بود

آثار سینمایی پس از انقلاب | خوروش، یکی از کم‌تعداد بازیگران زن سینمای قبل از انقلاب بود که پس از تغییرات سیاسی در ایران در سال ۱۳۵۷، همچنان در عرصه بازیگری فعالیت خود را ادامه داد. او در دهه‌ی ۶۰ میلادی، در ۱۰ فیلم سینمایی به ایفای نقش پرداخت که می‌توان آن را به عنوان پرکارترین دوران حرفه‌ای‌اش در سینمای بعد از انقلاب دانست. “مترسک”، “تاراج” و “بگذار زندگی کنم” از مهمترین و پرفروش‌ترین فیلم‌هایی هستند که خوروش در دهه‌ی ۶۰ میلادی بازی کرده است. او در دهه‌ی ۷۰ و ۸۰ میلادی، در مجموع در ۴ فیلم دیگر به ایفای نقش پرداخت و آخرین فیلمی که در آن به ایفای نقش پرداخت، “یه بوس کوچولو” بود که در سال ۱۳۸۴ به اکران رسید. باید اشاره کرد که فیلم “پنجمین سوار سرنوشت” که در سال ۵۸ ساخته شده بود، به دلیل توقیف شدن توسط مقامات، به مدت ۳۰ سال منتشر نشد و در سال ۸۸ با حذف نام کارگردان آن، سرانجام منتشر شد.

آثار تلویزیونی | فعالیت تلویزیونی فخری خروش به دو دوره تقسیم می شود. در دوره قبل از انقلاب فعالیت او در این رسانه عمدتاً بر روی بازی در تله تئاترهای زنده متمرکز بود. اولین تجربه او در سال 1339 بازی در تله تئاتر «مارگریت» بود که خروش با علی نصیریان و اسماعیل شنگله همبازی شد. او در 14 سریال دیگر که اغلب توسط عزت الله تعظمی و دیگران کارگردانی می شد به ایفای نقش پرداخت. تنها سریال تلویزیونی خروش در دوران پیش از انقلاب «خانه قمر خانم» بود. وی پس از انقلاب فعالیت تلویزیونی خود را با بازی در سریال «امیر کبیر» و نقش «مهد علیا» آغاز کرد. نقشی ماندگار که باعث شد پیشنهادهای تلویزیونی زیادی دریافت کند. خروش پس از امیرکبیر در 21 سریال دیگر حضور داشت و آخرین بازی او در سریال خانه ای در تاریکی در سال 1381 بود.

بیشترین همکاری‌ها | در بین بازیگران مرد زنده یاد فخری خروش بیشترین همکاری را با محمدعلی کشاورز داشت. آنها در طول زندگی حرفه ای خود در 10 فیلم و سریال با هم بازی کردند که از بزرگترین آنها می توان به «آقای هالو» و «شطرنج باد» اشاره کرد. پس از زنده یاد کشاورز، جمشید مشایخی دیگر بازیگری است که بیشترین همکاری را با فخری خروش داشته است. 9 فیلم و سریال حاصل همکاری مشترک آنهاست. فیلم های «نفرین»، «شازده احتجاب» و «سوته دلان» شاخص ترین آثاری هستند که با هم کار کرده اند. اما در میان کارگردانان، فخری خروش بیشترین همکاری را با ایرج قادری داشته است. اولین همکاری آنها در سال 1352 با فیلم «بی قرار» آغاز شد. فیلم های «دادا»، «تاراج» دو همکاری دیگر آنهاست.

به بهانه درگذشت "فخری خوروش" نگاهی به آثار این بازیگر می‌اندازیم
بازی در نقش نامادری در فیلم مترسک یکی از شاهکارهای کارنامه سینمایی خروش است.

شاه نقش‌ها | یکی از بهترین بازی های فخری خروش در فیلم «نفرین» بود. او در این فیلم در کنار جمشید مشایخی و بهروز ووسوقی نقشی به یاد ماندنی از خود به جای می گذارد. بازی به کارگردانی ناصر تقوایی به قدری کنترل شده و دقیق است که مخاطب همه ابعاد رفتار او را باور می کند. خروش پس از انقلاب در فیلم مترسک نیز می درخشد، او در نقش یک نامادری بد قضاوت بازی درخشانی را ارائه می دهد. اما اوج بازی فخری خروش با بازی در نقش «مهدعلیا» در سریال «امیر کبیر» رقم خورد. او با تکیه بر سال ها تجربه بازیگری خود، این نقش را چنان محکم بازی می کند که مخاطبان بیش از هر چیز دیگری بازی او را در این سریال به یاد می آورند. لحن سخنرانی و سبک طراحی شده توسط خوروش در راه رفتن، نشستن و ایستادن، مخاطب را با تصویری زیبا از مهد علیا مواجه می کند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *