کتایون ریاحی یکی از مهمترین بازیگران دهه هفتاد و هشتاد سینما و تلویزیون بود. درست است که او چندان پرکار به نظر نمی رسید اما نقش های بزرگی در کارنامه کاری او وجود دارد که هر کدام جایگاه ویژه ای در ذهن همه دارند. از «پدر سالار» تا «شام آخر» تا «شب دهم» و «یوسف پیامبر». ریاحی در تمام این آثار قدرتمند ظاهر شد و زمانی که احساس کرد در اوج قدرت است از بازیگری کناره گیری کرد. به مناسبت تولد این بازیگر، مروری داریم بر مهم ترین نقش هایی که از او به جا مانده است.
به گزارش بازتاب آنلاین، ریاحی هم در سینما و هم در تلویزیون فعال بود اما تعداد کارهای مهم او در سریال های تلویزیونی بیشتر از سینماست.
پدر سالار | زهرا | اکبر خواجویی | 1372
او در اوایل دهه هفتاد با ایفای نقش «زهرا» دوست دختر ساده و مهربان سریال «پدرسالار» به چهره ای شناخته شده برای عموم تبدیل شد. سریالی که در اوایل دهه هفتاد به خاطر مضمون جنجالی اش سر و صدای زیادی به پا کرد و به اثری محبوب تبدیل شد. ریاحی در این سریال نقش نوه اسدالله خان را بازی می کرد. دختری سنتی، ساده و خوش صحبت که در مقابل دو عروس دیگر که به دنبال احقاق حق خود بودند سرش را خم کرد و تا آخر صحبت هایش را ادامه داد. او خانواده ای نداشت و نمی توانست بچه دار شود، از این رو قدر مقام خود را می دانست و از دستورات پدرسالار اطاعت می کرد. چهره آرام کتایون ریاحی باعث شد این نقش برای او مناسبتر به نظر برسد.
روزهای زندگی | فاطمه | سیروس مقدم | 1377
سیروس مقدم پنج سال بعد از بازی در سریال پدرسالار از او دعوت کرد تا برای نقش فاطمه در سریال «روزهای زنده» همکاری کند. او در این سریال نیز نقش زنی از خانواده پرجمعیت را بازی کرد. او پس از سال ها به همراه همسر و دخترش به ایران بازگشت و با یک تماس تلفنی درگیر چالش بزرگی شد که او را به گذشته پسرش بازگرداند. ریاحی در این سریال مدام نگران بود و می خواست پسرش را در کنار خود داشته باشد. «روزهای زندگی» سریالی بود که بازیگران زیادی داشت و تکرارهای نسبتاً کمتری داشت. شاید به همین دلیل است که خیلی ها نقش کتایون ریاحی در این سریال را به خاطر نمی آورند.
پس از باران | خانمبس | سعید سلطانی | 1379
یکی یکی از ماندگارترین نقش های کتایون ریاحی را در سریال «پس از باران» دیدیم. ریاحی در این فیلم نقش همسر یک ارباب روستا را بازی کرد. زنی که نتوانست باردار شود و از شوهرش ارباب خواست برای بار دوم ازدواج کند و برایشان بچه بیاورد. خودش در روستا دنبال دختر می گشت و بالاخره شهربانو را انتخاب کرد. ریاحی در این سریال نیز نقش زنی مهربان را بازی می کرد که البته به دلیل موقعیتش قدرتمند به نظر می رسید. او تحت تأثیر رفتار مادر و برادرش نگاهی متفاوت به شهر بانو داشت و از وضعیت خود رنج می برد. در مجموع در بین شخصیت های مثبت و منفی سریال به سمت شخصیت های مثبت گرایش داشت و بیشتر فریب خانواده اش را خورده بود. ریاحی برای ایفای این نقش نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیستمین جشنواره فیلم فجر و برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره بین المللی فیلم قاهره شد.
شب دهم | فخرالزمان | حسن فتحی | 1379
ریاحی در سریال «شب دهم» به کارگردانی حسن فتحی نقش تنها دختر نوادگان شاهزاده قجری را بازی کرد. دختری که در دوازده سالگی پدر و مادر و برادرش را از دست داد و با عمه اش زندگی می کرد. او به اجداد و هدایایش افتخار می کرد. نبود هیچ پیشنهادی را قبول نکنید. او انگیزه ای برای زندگی نداشت و تنها ارتباطش با دنیا عمه اش تاج الملوک بود. ورود حیدر به زندگی و پذیرفتن شرایطی که حیدر گذاشته بود باعث شد تا عشق او را باور کند و زندگی قدیمی خود را رها کند. آنچه در بازی ریاحی در این نقش حائز اهمیت بود تغییر تدریجی او در طول سریال بود. به همان اندازه که شخصیت حیدر در این ده شب تکامل یافت، فخرالزمان نیز درک جدیدی از زندگی پیدا می کرد.
شام آخر | میهن مشرقی | فریدون جیرانی | 1380
کتایون ریاحی اگرچه با بازی در چند سریال تلویزیونی به شهرت رسید، اما در اوایل دهه هشتاد با بازی در سریال «آخرین شام» یکی این یکی از مهمترین رویدادهای حرفه ای او بود. فیلم عمدتاً بر روی زنی به نام میهن مشرقی تمرکز داشت. زنی که با وجود استعداد فراوان و جایگاه بسیار مهمی که به عنوان استاد دانشگاه داشت، همچنان تحت سلطه همسرش بود و در طول بیست و شش سال زندگی مشترکشان هرگز طعم عشق را نچشیده بودند. با اینکه دخترش در سنین پایین آمده بود، اما با عشق صمیمانه یک دانشجوی جوان مواجه شد و مجبور شد بین رویاهای خود و دخترش یکی را انتخاب کند. ریاحی می دانست که چگونه تعادل دقیقی بین این موقعیت ها ایجاد کند. هر چه از ابتدا تا اواسط داستان پیش رفتیم، احساسات عاشقانه تری را در چهره و رفتار او مشاهده کردیم. جذابیت نقش زمانی به اوج خود رسید که سرانجام قدرت و جسارت را پیدا کرد که در مقابل همه بایستد و به بهای اخراج از دانشگاه و از دست دادن دخترش با شاگردش موافقت کرد. ریاحی برای ایفای این نقش نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیستمین جشنواره فیلم فجر و برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره بین المللی فیلم قاهره شد.
این زن حرف نمیزند | ثریا | احمد امینی | 1381
کتایون ریاحی پس از بازی در فیلم «شام آخر» با بازی در فیلم «این زن حرف نمیزند» به کارگردانی احمد امینی بار دیگر در سینما مورد توجه قرار گرفت. البته اقبال هرگز نتوانست در نقش میهن مشرقی بازی کند. ریاحی در نقش ثریا اردلان زنی قدرتمند بود که در آستانه میانسالی در وکالت و دفاع از موکل خود به بلوغ رسیده بود. مشتری شما حضور دارد. نبود اگر او در دفاع از خود چیزی نمی گفت، این موضوع اتهام قتل را سنگین تر می کرد و بار سنگینی بر دوش او می گذاشت. ثریا در مواجهه با این پرونده سخت و پیچیده مدام تلاش کرد و حتی در جاهایی شکست خورد. کتایون ریاحی در این فیلم نسبت به سایر آثار قبلی که از او دیده بودیم متفاوت ظاهر شد و این نقش به چالش بزرگی برای او تبدیل شد.
یوسف پیامبر | زلیخا | فرجالله سلحشور | 1387
خاطره انگیزترین نقش کتایون ریاحی در ذهن بینندگان، «زلیخا» در «یوسف پیامبر» است. ریاحی با دو گریم متفاوت در این نقش ظاهر شد و دو قسمت متفاوت از زندگی زلیخا را بازی کرد. در ابتدای سریال، او یک زن قدرتمند و مکر بود که می خواست یوسف را به هر حال به دست آورد. تلاش ریاحی این بود که باهوش و سیاسی ظاهر شود و کاملاً موفق بود. در قسمت بعدی او را با آرایش فراوان در قالب پیرزنی فرسوده دیدیم که زیبایی خود را به کلی از دست داده بود. او در این نقش سعی داشت خسته و فرسوده به نظر برسد. ریاحی با این نقش آنقدر جلب توجه کرد که بعدها از بازیگری خداحافظی کرد و در اوج ماند.