بانک مرکزی در سال ۱۳۹۵ بخشنامه پرداخت وام یارانه ای را ابلاغ کرد. بر اساس این بخشنامه، بانک مرکزی تصمیم گرفته بود با تعریف نوعی کارت اعتباری به نام «یارا کارت اعتباری»، امکان دسترسی اقشار مختلف مردم به ویژه اقشار کم برخوردار به تسهیلات و خدمات اعتباری نظام بانکی را فراهم کند. این کارت مبنای پرداخت وام یارانه ای بود. در واقع حمایت یارا کارت به عنوان کمک بلاعوض واریز به حساب خانوارها تعریف شد.

بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، تمامی خانوارهای واجد شرایط می توانند برای دریافت یارانه کارت اعتباری از بانک ها اقدام کنند. این کارت های اعتباری جدید در قالب قرارداد مرابحه صادر می شود و وام یارانه ای به صورت وام اقساطی در اختیار افراد قرار می گیرد. اقساط نیز مستقیماً از حساب یارانه اشخاص حقیقی بازپرداخت می شود.

بر اساس بند 16 این بخشنامه، بانک ها مجازند برای پوشش ریسک خاتمه حمایت های بودجه ای، سفته یا سایر ضمانت های متعارف از وام گیرندگان دریافت کنند.

در واقع به گزارش سایت سامانه، بحث وام 5 میلیونی یارانه ای اولین بار در دولت دوازدهم مطرح شد. مقرر شد وام 5 میلیون تومانی با ضمانت حساب یارانه به یارانه بگیران پرداخت شود. نرخ سود وام یارانه ای 18 درصد و مدت 5 سال بود. با این طرح همه خانوارها می توانستند با تضمین حساب کارت یارانه خود ۵ میلیون تومان وام دریافت کنند.

پرداخت اعتبارات یارانه ای مجدداً در سال 1400 و در سلطنت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت. بر اساس گزارشی که تجارت نیوز در سال گذشته منتشر کرد، دولت وقت متعهد شد که تا سقف 100 میلیون تومان به کارکنان دولت وام بدهد. همچنین مقرر شد این وام بدون ضامن و با رضایت متقاضیان پرداخت شود. مشتریان برای دریافت این وام 100 میلیون تومانی آنی فقط باید کارت یارانه خود را واریز می کردند.

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد از پرداخت این وام از طریق بانک های وزارت اقتصاد خبر داد. این 12 بانک شامل بانک های مسکن، سپه، رفاه کارگران، کشاورزی، ملی ایران، پست بانک، توسعه صادرات، صنعت و معدن، قرض الحسنه است. مهر ایران صادرات، ملت و تجارت بود.

آیا وام یارانه ای پرداخت شده است؟

موضوع پرداخت وام یارانه ای در سال های اخیر هیچ گاه عملی نشده است. بانک ها اعلام کردند که تمکن مالی لازم برای پرداخت وام های یارانه ای به مشمولان را ندارند. البته طبق بخشنامه سال 1395 بانک مرکزی، پرداخت این وام اجباری نبوده و بر عهده شبکه بانکی نبوده است.

شبکه بانکی در دولت سیزدهم توجه چندانی به تصمیمات دولت نداشت. حتی بانک ها نیز گفتند که این موضوع تنها چند ماه پس از ابلاغ بخشنامه دولت به آنها گفته شده است. در واقع به نظر می رسد دولت ها تصمیماتی می گیرند که شبکه بانکی نمی تواند آن ها را اجرا کند و به فکر منابع مالی بانک ها نیستند.

در چنین شرایطی، نمایندگان مجلس نیز اسفند سال گذشته در بررسی بودجه بودجه ای را تصویب کردند که بر اساس آن متقاضیان تسهیلات ازدواج و مهدکودک می توانند از حساب یارانه یا سهام خود به عنوان تضمین پرداخت این تسهیلات استفاده کنند.مهر).

در این میان موضوع پرداخت وام 10 میلیونی یارانه ای در برخی رسانه ها مطرح شده است. گفته می شود این وام که پلیس فتا آن را تکذیب کرد اما بعداً به صورت شخصی در آمد، یکی از موسسات قرض الحسنه پرداخت می کند.

با پیگیری های تجارت نیوز از دولت مشخص شد سازمان هدفمندسازی یارانه ها و وزارت کار هیچ قصدی برای بازپرداخت وام 10 میلیون دلاری یارانه نداشته و چنین موضوعی از سوی دولت از اساس اشتباه بوده است.

اما همانطور که بررسی‌های بعدی نشان داد یکی از موسسه‌های قرض‌الحسنه در تهران مدعی پرداخت 10 میلیون وام یارانه‌ای به متقاضیان شد و همه خانوارهایی که یارانه دریافت کردند می‌توانستند مشمول این وام شوند. اما نکته مهم در مورد موسسه مذکور این بود که مجوزی از بانک مرکزی نداشت و تنها با سه شعبه در تهران فعال بود. تحقیقات تجارت نیوز نشان داد این موسسه مالی و وام دهی تازه تاسیس بوده و حتی مجوزی از بانک مرکزی دریافت نکرده است.

بیشتر بخوانید:

۲۱۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *