یک لوح گلی 3300 ساله که در مرکز ترکیه کشف شده است، یک حمله خارجی فاجعه بار به امپراتوری هیتی را توصیف می کند. با توجه به ترجمه کتیبه روی لوح، این تهاجم در زمان جنگ داخلی هیتی صورت گرفت و تلاشی برای امداد رسانی بود. یکی توسط گروه های دشمن انجام شد.

به گزارش فرادید، این لوح به اندازه کف دست در می 2023 توسط کیمیوشی ماتسومورا، باستان شناس، در خرابه های هیتی در بوکلوکاله، در حدود 60 کیلومتری جنوب شرقی آنکارا، پایتخت ترکیه، پیدا شد.

باستان شناسان معتقدند که Buklukale یکی یکی از شهرهای بزرگ هیتی ها بود. کشف جدید نشان می دهد که این مکان همچنین یک اقامتگاه سلطنتی بوده است، احتمالاً همتراز با اقامتگاه سلطنتی در پایتخت هیتی ها هاتوشا، واقع در 70 مایلی (112 کیلومتری) شمال شرقی این منطقه.

بر اساس ترجمه مارک ویدن، دانشیار زبان های باستانی خاور نزدیک، شش سطر اول متن خط میخی روی لوح هیتی ها چنین بود: «چهار شهر، از جمله پایتخت هاتوسا، آسیب دیدند». در حالی که 64 سطر باقی مانده دعایی به زبان هوری است که خواستار پیروزی است.

ماتسومورا می گوید که هیتی ها از زبان هوری برای مراسم مذهبی استفاده می کردند و به نظر می رسد که این لوح مراسم مقدس پادشاه هیتی را نیز ثبت کرده است: “کشف این لوح هوری به این معنی است که مراسم مذهبی بوکلوکاله توسط پادشاه هیتی انجام شده است.” یعنی حداقل پادشاه هیتی به بوکلوکاله آمد و این مراسم را انجام داد.

باستان شناسان بر این باورند که بوکلوکاله در مرکز ترکیه، در حدود 60 کیلومتری جنوب شرقی شهر امروزی آنکارا، بیش از 3000 سال پیش ساخته شده است. یکی این یکی از پایتخت های امپراتوری هیتی بود

امپراتوری عصر برنز

باستان شناسان بر این باورند که اولین پادشاهی هیتی ها در حدود 2100 سال قبل از میلاد تاسیس شد. قبل از میلاد در آناتولی مرکزی (ترکیه امروزی) و هیتی ها در حدود 1450 قبل از میلاد به وجود آمدند. قبل از میلاد به یک قدرت بزرگ منطقه ای تبدیل شده بود. نام هیتی ها در کتاب مقدس عبری ذکر شده است و کتیبه های مصر باستان نشان می دهد که امپراتوری هیتی ها در سال 1274 قبل از میلاد تأسیس شده است. در جنگ بود کادش، یکی از اولین نبردهای تاریخ، با مصریان (شهر باستانی کادش در نزدیکی حمص امروزی، سوریه) جنگید.

ماتسومورا و همکارانش حدود 15 سال است که در حال حفاری ویرانه های Boklocale هستند. آنها تا کنون فقط لوح های گلی شکسته یافته بودند، اما این یکی یکی تقریباً در شرایط عالی است.

زبان هوری این زبان در ابتدا زبان پادشاهی میتانی منطقه بود که در نهایت به یک دولت تابعه هیتی تبدیل شد. ماتسومورا می‌گوید این زبان هنوز به خوبی درک نشده است و کارشناسان ماه‌ها تلاش کرده‌اند تا معنای کتیبه را رمزگشایی کنند.

به نظر می رسد که این نوشته در حریان دعایی خطاب به ایشان باشد Teššob، نام هوری خدای طوفان ها که سر پناهگاه هیتی ها و هوری ها بود. این دعا به ستایش خداوند و اجداد الهی او پرداخته و مشکلات ارتباطی خدایان و انسانها را مکرر بیان می کند.

ماتسومورا می گوید که این دعا نام چندین نفر را که ظاهراً پادشاهان دشمن بودند ذکر می کند و با درخواست لطف الهی به پایان می رسد.

جنگ داخلی

لوح 3300 ساله خوانده شد.  داستانی از هرج و مرج آخرالزمانی

این لوح در ضلع شمالی خرابه های هیتی بوکلوکاله پیدا شده است

امپراتوری هیتی در آغاز قرن دوازدهم قبل از میلاد ناپدید شد. این ناپدید شدن مصادف شد با فروپاشی اواخر عصر برنز، زمانی که بسیاری از تمدن های باستانی در اطراف مدیترانه بی قرار شدند.

مانند اریک کلاین مورخ در کتاب «1177 ق.م. پیش از میلاد: سال فروپاشی تمدن او گفت که دلایل فروپاشی مشخص نیست، اما شاید قحطی ناشی از تغییرات آب و هوایی است یکی یکی از دلایل باشد

به گفته ماتسومورا، این لوح مربوط به دوران سلطنت پادشاه هیتی توتالیا دوم بین سال های 1380 تا 1370 قبل از میلاد است. (حدود 200 سال قبل از فروپاشی اواخر عصر مفرغ): “به نظر می رسد که از یک دوره جنگ داخلی آمده است که ما از متون دیگر می دانیم.” [هیتی] ما در مورد آن می دانیم. در این مدت مرکز هیتی ها از جهات مختلف مورد حمله قرار گرفت و بسیاری از شهرها به طور موقت ویران شدند.

دانیل شومررئیس شرق‌شناسی باستان می‌گوید: «کشف جدید نقش مرکزی سنت‌های مذهبی هوری را در دربار سلطنتی هیتی‌ها در اوایل دوره امپراتوری تأیید می‌کند. شومر، که در این کشف نقشی نداشت، خاطرنشان می کند که این یافته هنوز به طور رسمی در یک مجله علمی منتشر نشده است، اما “لوح جدید دانش ما را در مورد ادبیات مذهبی هوریان گسترش می دهد.”

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *