با توجه به واردات تخم مرغ بارور شده و افزایش تولید مرغ به دلیل افزایش جوجه ریزی، قیمت مرغ شروع به کاهش کرده است به طوری که متوسط قیمت هر کیلوگرم مرغ در تهران به 78 هزار تومان می رسد. این در حالی است که در ماه های قبل از 100 هزار تومان نیز عبور کرده بود.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی اتحادیه و تشکل های تولیدی در تیرماه ۱۳۲ میلیون قطعه در مرداد 135 میلیون قطعه در مقایسه با 85 میلیون قطعه جوجه ریزی شد. فروردین روند جوجه کشی رشد قابل توجهی داشته و با تامین به موقع نهاده دامی و مکمل ها کمبودی در تامین مرغ مورد نیاز نداریم.
جبرئیل برادری، رئیس جهاد کشاورزی استان تهران می گوید: روزانه 1200 تا 1300 قطعه مرغ به استان تهران وارد می شود که البته به طور کامل نیاز بازار را تامین می کند.
برادری گفت: تلاش های مختلفی برای بازگرداندن واحدهای مرغداری بیکار به چرخه تولید انجام شده است که برای اولین بار ظرفیت جوجه کشی در استان تهران به یک میلیون و 300 هزار قطعه رسید.
رئیس جهاد کشاورزی استان تهران میانگین قیمت مرغ در مغازه های شهر تهران را 80 هزار تومان اعلام کرد و گفت: تلاش های مختلفی در حال انجام است تا گوشت مرغ به قیمت مصوب 73 هزار تومان برسد.
بسیاری از رهبران اتحادیه ها و تشکل های تولیدی اذعان دارند که ظرفیت تولید سالانه صنعت طیور در حال حاضر 3 میلیون تا 3.2 میلیون تن است، یعنی 2 میلیون تا 2 میلیون تن با احتساب مصرف داخلی و صادرات افزایش تقاضا برای خرید مرغ. با توجه به گرانی گوشت قرمز که 100 هزار تن است، اما نیازی به واردات گوشت مرغ نداریم، تنها باید نهادهای تولیدی و سرمایه در گردش لازم را تامین کنیم.
ظرفیت تولید بیش از 3 میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد
آقای علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ گوشتی از بهبود روند جوجه ریزی خبر داد و گفت: طبق آمار در تیرماه ۱۳۲ میلیون و مرداد حدود 135 میلیون جوجه جوجه ریزی کردند که انتظار می رود با روند قیمت مرغ این رقم کاهش یابد. شهریور در همین محدوده باشد
وی با اشاره به اینکه آمار رسمی از سرانه مصرف نداریم، افزود: با توجه به میزان پرورش و تولید، تخمین زده می شود که ماهیانه بین 200 تا 210 هزار تن گوشت مرغ در کشور مصرف شود.
ابراهیمی ادامه داد: در شرایطی که میزان جوجه ریزی کمتر از 200 هزار تن است، بازار مرغ دچار نوسان می شود زیرا با افزایش گوشت قرمز، مرغ یکی از پرمصرف ترین پروتئین ها محسوب می شود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران با تاکید بر اینکه ظرفیت تولید مرغ گوشتی بیش از 3 میلیون تن است، گفت: طبق آمار ظرفیت تولید سالانه صنعت طیور بین 3 تا 3.2 میلیون تن است، اما اعتقادی به این موضوع ندارم. واردات مرغ چون پتانسیل صادراتی در کشور وجود دارد.
نیازی به واردات گوشت مرغ نداریم.
آقای ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون راهکار تنظیم بازار مرغ را حذف قیمت گذاری دستوری و عدم دخالت در بازار اعلام کرد و گفت: دولت با حذف قیمت گذاری دستوری، واگذاری امور به بخش خصوصی و تشدید نظارت ها می تواند بازار را به تعادل برساند.
به گفته وی، دولت می تواند با حمایت از اقشار کم درآمدی مانند کالابرگ، قدرت خرید خود را افزایش دهد و اگرچه در قانون اقدامات حمایتی وجود دارد، اما به درستی اجرا نمی شود.
قاسمی با تاکید بر اینکه نیازی به واردات گوشت مرغ نداریم، گفت: با تامین به موقع نهاده های دامی، پتانسیل تامین 100 درصدی نیاز کشور در داخل وجود دارد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: طبق آمار، ظرفیت تولید صنعت طیور بیش از 3 میلیون تن است و اگر مصرف داخلی را از 2 تا 2.1 میلیون تن مرغ در نظر بگیریم، این امکان وجود دارد. برای صادرات یک میلیون تن مرغ که متاسفانه به دلیل عدم تدبیر و برنامه ریزی به دنبال واردات هستیم.
آقای پرویز فروغی دبیر انجمن مرغداران گوشتی گفت: قیمت فعلی هرکیلو مرغ زنده درب مرغداری ۵۵ تا ۵۶ هزارتومان است که براین اساس هرکیلو مرغ گرم با نرخ ۷۲ تا ۷۳ هزارتومان باید عرضه شود.
به گفته وی، با وجود کاهش قیمت مرغ زنده، مرغ کیلویی با قیمت 90 تا 100 هزار تومان در بازار به فروش می رسد که ربطی به مرغدار ندارد.
فروغی ادامه داد: با توجه به افزایش تقاضای خرید مرغ به دلیل گرانی سایر محصولات پروتئینی، جوجه ریزی ماهانه 130 میلیون قطعه جوجه نیاز کشور را تامین می کند.
دبیر انجمن مرغداران گوشتی گفت: اگر دولت از تعیین قیمت و تامین دام مورد نیاز مرغداران جلوگیری کند، دیگر شاهد نوسان قیمت در بازار نخواهیم بود.
وی با بیان اینکه نیازی به واردات مرغ نداریم، گفت: طبق آمار چند سال پیش هفتمین تولیدکننده مرغ در دنیا بودیم اما متاسفانه اتخاذ سیاست های اشتباه باعث شد واردکننده شویم.
با توجه به جایگاه ایران در تولید مرغ و پتانسیل صنعت طیور، انتظار می رود مسئولان با اتخاذ سیاست های حمایتی به پایداری تولید کمک کنند، زیرا واردات مرغ راه حلی موقتی برای تنظیم بازار است. ادامه آن می تواند ضربه مهلکی به تولید و صنعت طیور کشور وارد کند.