سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با تأکید کردن بر این موضوع که معاملات شمش طلا برای رفع تعهد ارزی در مرکز مبادله ایران به نرخ عرضه و تقاضا خواهد بود، گفت: با وارد شدن شمش طلا به مرکز مبادله ایران فعالیت صنف طلا و جواهر رونق چشم گیری خواهد داشت.
با ابلاغ ضوابط جدید بانک مرکزی، تامین ارز جهت واردات طلا از محل ارز حاصل از صادرات آن و به صورت شمش منوط به تحویل، عرضه و فروش آن در محدوده مرکز نرخ ارز و طلای ایران است.
در بخشنامه بانک مرکزی آمده است: در صورت عدم ارائه تاییدیه تحویل، عرضه و فروش ارز از مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران، بانک ها و موسسات اعتباری موظفند از واردکننده به سازمان تعزیرات حکومتی تحت عنوان عدم رعایت تعهدات مبادله ای شکایت کنند.
قبلاً در قوانین اعلام شده در تاریخ 29 خرداد امسال اعلام شد که تامین ارز برای واردات فلزات گرانبها (طلا، نقره و پلاتین) از محل منابع ارزی واردکننده، از منابع ارزی و از محل ارزهای خود و خارجی تامین می شود. صادرات بر اساس مقررات واردات و صادرات فلزات گرانبها و مقررات اجرایی مربوط. ممکن بود.
ابلاغ بخشنامه اخیر بانک مرکزی باعث شده تا برخی فعالان اقتصادی نسبت به آینده واردات طلا و معاملات شمش طلا در فضای مجازی تردید ایجاد کنند. بر این اساس خبرنگار تسنیم در گفت و گو با سخنگوی مرکز مبادلات ارزی به بررسی ابعاد این بخشنامه پرداخت.
اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز طلا و ارز ایران در گفت وگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به انتشار اطلاعات نادرست درباره سازوکار تسویه تعهدات ارزی با طلا در مرکز مبادلات ارزی ایران و ایجاد نگرانی در بین صادرکنندگان و فعالان بازار طلا اظهار داشت: این مرکز از ابتدای تاسیس به دنبال شفافیت در بازار است و به شکل گیری بازار بر اساس عرضه و تقاضا کمک می کند و همین مشکل در بازار طلا و بورس مرکزی ایران وجود خواهد داشت. مرکز مبادله ایران از طریق ورود طلا به تسویه تعهدات ارزی با این مرکز و فروش آن به قیمت عرضه و تقاضا، از یک سو به دنبال رونق طلای ورودی به کشور و از سوی دیگر، رونق معاملات صنعت طلا از طرف دیگر است.
به گفته سخنگوی مرکز مبادلات ایران، تشکیل اتاق بزرگ معاملات طلا در مرکز مبادلات ایران و کشف قیمت طلا با استفاده از مکانیزم عرضه و تقاضا می تواند کمک شایانی به سیاستگذار پولی و ارزی کشور کند.
بالسینی با اشاره به مصوبه بانک مرکزی مبنی بر حذف تعهدات مبادله ای با طلا گفت: مرکز مبادلات ایران با هماهنگی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بر اساس ابلاغیه هفتم دی ماه ۱۴۰۲ سامانه و بستر تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان با واردات شمش طلا را براساس «الزام تحویل، عرضه و فروش شمش طلای وارداتی برای تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان» طراحی کرد. در چارچوب مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران.” و صادرکنندگانی که تمایل دارند تکلیف صادرات ارزی را با واردات شمش طلا تسویه کنند، می توانند از طریق بستر مرکز مبادلات ایران اقدام کنند.
وی افزود: این انتشار در واقع گامی در جهت راه اندازی و تعمیق اتاق معاملات فیزیکی نقدی مرکز مبادلات ایران است. نکته قابل توجه در راه اندازی بازار شمش طلا در مرکز مبادلات ایران این است که بانک مرکزی با انسجام بخشی، شفافیت و عمق دادن در بازار شمش طلا بر بستری منسجم، به دنبال حفظ اصول و ساختار حاکم بر بازار طلای کشور و ایجاد همراهی تمامی ذینفعان و فعالان بازار است.
این موضوع ممکن است امکان نظارت و سیاست گذاری بهتر بانک مرکزی را در این بازار افزایش دهد. از این نظر طبیعی است که فعالان صنفی طلا بازیگران اصلی این بازار محسوب می شوند و می توانند از مزایای آن بهره مند شوند. ایجاد این بازار با تعریف قوانین روشن و قابل اتکا باعث کاهش قاچاق و کمبود عرضه طلا در بازار می شود. از سوی دیگر این موضوع می تواند به تسهیل و تسریع در پرداخت تعهدات ارزی به صادرکنندگان کمک کند و موجب سرازیر شدن ذخایر مهم طلا به کشور و تقویت ذخایر طلای بانک مرکزی شود.
سخنگوی مرکز مبادلات ایران در ادامه با اشاره به مشکلاتی که در ماه های اخیر در خصوص تسویه تعهدات مبادله ای با طلا وجود داشته است، گفت: علیرغم واردات حجم قابل توجهی طلا به کشور در ماه های اخیر، به علت چرخه توزیع معیوب طلا، هیچ پلت فرم امنی وجود ندارد. با توجه به عرضه طلا و هزینه های غیرعادی مبادله، کمبود طلا در حوزه طلا و جواهر احساس می شود. اصلاح این موارد با ایجاد بازار رفع تعهد شمش طلا در مرکز مبادلات ایران می تواند منجر به کاهش و رفع قاچاق شود. از سوی دیگر، صادرکنندگان با انگیزه بیشتری نسبت به انجام تعهدات ارزی خود اقدام می کنند و با توجه به رویه های بعضاً دشوار بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، خیالشان راحت می شود.
مرکز مبادلات ایران به عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی با اجرای سیاست جبران تعهدات ارزی با طلا به دنبال این است که از یک سو چرخه ورود طلای استاندارد و اصیل به کشور به صورت شفاف و مطلوب انجام خواهد شد و از سوی دیگر فعالان صنعت طلا و جواهرسازان از طریق این مرکز دسترسی کافی به منابع طلای وارداتی برای ساخت مصنوعات طلا و رونق بخشیدن به فعالیت خود خواهند داشت. طلای وارداتی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا خواهد بود و با دلار حوالهای نگرانی قیمتی وجود نخواهد داشت و قیمتهای غیررقابتی وجود نخواهد داشت.
به زودی با ابلاغ آیین نامه اجرایی این فرآیند، تمامی دست اندرکاران این حوزه اعم از صادرکنندگان و فعالان صنعت طلا و جواهر از مزایای سیاست جدید بهره مند خواهند شد.