رئیس اتحادیه فروشندگان و نمایشگاه داران خودرو تهران گفت: یکی یکی از مشکلات دیگری که در سال جاری در بازار خودرو به چشم می خورد کمبود نقدینگی در دست مردم است. به نظر می رسد در صورت تداوم روند فعلی بازار خودرو، قیمت خودرو تا سال 1403 افزایش پیدا کند.اسد کرمی، مدیرعامل اتحادیه فروشندگان و نمایشگاه های خودرو تهران درباره بازار شب عید خودرو گفت: بازار خودرو این روزها تحت تاثیر بازار خودرو قرار گرفته است. نوسانات قیمت ارز ; به طور کلی در تمام سال 1402 بازار رکود شدیدی داشت و امید غرفه داران به شب عید. اما این روزها بازار کند است و خبری از عرضه های منظم نیست. این بعد از شب های عید سال 1399 و 1400 است که به دلیل شیوع کرونا نبود عرضه کنندگان امیدوار بودند که زیان آن سال ها از سال 1401 به بعد جبران شود.
کرمی ادامه داد: با این حال نوسانات قیمت دلار باعث شده مردم جرات خرید خودرو را نداشته باشند چرا که قیمت ارز بر قیمت خودرو تاثیر می گذارد و خریداران می ترسند که پس از خرید به دلیل کاهش قیمت دچار زجر شوند. ارز، به جز تعداد کمی از آنها که زیان چند ده میلیونی دارند. اما اکثر مردم در این وضعیت نوسانات ارز در تجارت خودرو محافظه کار می شوند.
رئیس اتحادیه فروشندگان و نمایشگاه داران خودرو تهران تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که باعث رکود در بازار خودرو در سال جاری شده، کمبود نقدینگی در دست مردم است. ادامه روند فعلی در بازار خودرو احتمالا تا سال 1403 به افزایش قیمت انواع خودرو منجر خواهد شد.
سال 1402 سال بسیار خوبی برای صنعت و بازار خودرو کشور بود. امسال بیش از سال های گذشته درگیر شعار و وعده بودیم. اما متاسفانه تقریبا هیچ یک از این وعده ها محقق نشد و بازار و صنعت خودرو همچنان در وضعیت نامعلومی قرار داشت.
یکی یکی از وعده های اصلی که بارها از سوی مسئولان صنعتی کشور داده شد، مربوط به واردات انبوه خودروهای جدید بود. قرار بود سیاستگذار با واردات و عرضه خودروهای خارجی به بازار و تعدیل قیمت ها به نوعی انحصار بازار را بشکند، با این حال 12 ماه از آن گذشته و تنها حدود 11 هزار خودرو وارد کشور شده است. قرار بود امسال 200 هزار خودروی خارجی از سوی وزارت امنیت وارد شود اما هر بار که رسانه ها در این باره از مسئولان امنیتی سوال می کردند با بهانه هایی مانند مقررات، گمرک و… مواجه می شدند. 200 هزار خودروی خارجی متعلق به وزیر سابق صلح است. دعا کن فاطمی امین!
عقب ماندگی تولید
یکی یکی دیگر از وعده های مسئول سیاست صنعتی، تولید بین یک میلیون و 600 هزار تا یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو تا پایان سال 1402 بود، اما بر اساس گزارش وزارت حراست، امسال یک میلیون و 340 هزار دستگاه خودرو تولید شد که این رقم تنها با میزان تولید قابل مقایسه نیست. از 1348000 خودرو در سال گذشته 1000 خودرو افزایش تولید نداشت، اما اهداف تعیین شده توسط سیاستگذاران نیز محقق نشد، به طوری که امسال تولید خودرو تقریبا 22 درصد از برنامه های برنامه ریزی شده عقب است و نتوانسته است به اهداف مورد نظر برسد. امنیت به این ترتیب بیش از 360 هزار خودرو کمتر از هدف تولید شده است.
واردات خودروهای فرسوده در نقطه صفر
وعده دیگری که بارها تکرار و اعلام شد برای مدیریت بازار خودرو و شکستن انحصار موجود، واردات خودروهای فرسوده خارجی با قیمت پایین برای سوق دادن بازار به سمت رقابت پذیری بود. از این نظر حتی آیین نامه واردات این خودروها 6 ماه پیش از سوی وزارت امنیت به دولت ارسال شده بود، اما تا امروز خبری از این آیین نامه نیست، خودروهای فرسوده مورد نظر عبارت «به زودی» را به کار می برند. . علی آبادی وزیر صمت حتی در آخرین اظهار نظر خود با ادبیات عجیبی اعلام کرد که “شنیدن متن آیین نامه واردات خودروهای فرسوده، کندو می کند!” بگذارید این آیین نامه بالاخره در سال آینده ابلاغ شود. یا در بایگانی هیئت مدیره باقی بماند.
پس از نظارت شورای رقابت و افزایش قیمت خودرو
شورای رقابت که زمستان گذشته به بخش خودرو بازگشت، امسال دو بار قیمت خودرو را افزایش داد. آخرین بار این افزایش قیمت در پاییز برای تعیین قیمت خودروهای «پیشرفته» رخ داد. یعنی خودرویی که قبلا تولید می شد با افزودن صفت «پیشرفته» به آن توانست مجوز افزایش مجدد قیمت را بگیرد.