رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با تأکید بر نقش مهم تغذیه در جلوگیری از بیماریهای غیرواگیر، گفت: بیماری قلبی عروقی، که بیشترین علل مرگ و میر در دنیا و همچنین کشور ما است، را میتوان با تغییرات ساده در سبک زندگی و تغذیه کنترل کرد.
فرشته فزونی نقش تغذیه را در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر از جمله بیماری های قلبی و عروقی بسیار مهم دانست.
به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از همشهری، وی مهمترین عوامل ابتلا به بیماری های غیرواگیر را از جمله بیماری های قلبی از جمله مصرف زیاد قند، نمک و چربی، کم مصرف میوه، سبزیجات، حبوبات، مصرف زیاد فست فودها و کم تحرکی برشمرد.
معاون بهداشت، مدیر گروه تغذیه و دارو افزود: توجه به شاخص های رنگ تغذیه ای در محصولات غذایی به انتخاب محصولات مناسب تر کمک می کند. به همین دلیل همه باید به برچسب محصولات غذایی که با سه رنگ سبز، نارنجی و قرمز مشخص شده است توجه کنند.
وی با تاکید بر انتخاب آگاهانه غذا گفت: برچسب محصولات حاوی مقادیر بالای قند، نمک، چربی، اسیدهای چرب ترانس و انرژی با رنگ قرمز مشخص می شود که مصرف این مواد غذایی باید محدود شود.
رئیس اداره تغذیه معاونت بهداشت با بیان اینکه مصرف نمک در کشور زیاد است و این یکی از عوامل موثر بر فشار خون بالا و عوارض قلبی و عروقی است، گفت: با توجه به توصیه سازمان جهانی بهداشت؛ با توجه به توصیه سازمان بهداشت جهانی، مصرف نمک در کشور بسیار زیاد است. حداکثر نمک مصرفی روزانه برای افراد زیر 50 سال 5 گرم (یک قاشق چایخوری) و برای افراد بالای 50 سال، بیماران قلبی عروقی و کودکان کمتر از 3 گرم در روز است.
به گفته وی، این میزان نمک شامل نمک های پنهان موجود در مواد غذایی مانند نان، پنیر و رب گوجه فرنگی نیز می شود که باید مورد توجه قرار گیرد.
فزونی خاطرنشان کرد: اگر نمک افزوده شده به غذا به تدریج کاهش یابد، ظرف چند هفته ذائقه افراد به غذاهای کم نمک عادت می کند.
رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت به والدین توصیه کرد از غذاهای خانگی و تنقلات سالم مانند میوه، آجیل خام و بدون نمک و ساندویچ خانگی به عنوان میان وعده برای کودکان و نوجوانان استفاده کنند و فرزندان خود را تشویق کنند. در این رابطه. از کودکی کمتر غذا بخورید و به نمک عادت کنید.
وی بیان کرد: مصرف روزانه حداقل پنج وعده سبزی و میوه از فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی محافظت می کند.
فزونی با ذکر سبزیجات و میوه های تازه، غلات کامل (بدون پوست)، حبوبات و مغز به عنوان منابع فیبر، تاکید کرد: مصرف روزانه مواد غذایی حاوی فیبر نقش مهمی در کاهش چربی و قند خون، تنظیم فشار خون و کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی دارد. بیماری ها کاهش می دهد.
وی افزایش ارزش غذایی برنج را با ترکیب آن با سبزیجات و حبوبات پیشنهاد کرد.
راهکارهایی برای کاهش مصرف نمک، شکر و غذاهای چرب
رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت در ادامه سخنان خود راهکارهای کاهش مصرف نمک، شکر و غذاهای چرب را به عنوان عوامل موثر بر سلامت بدن به ویژه سلامت قلب بیان کرد. و عروق خونی به شرح زیر است:
به غذای سر سفره نمک نزنید و نمکدان را از روی میز بردارید.
روی میوه ها و سبزیجات خام (گوجه فرنگی سبز، خیار، گوجه فرنگی و غیره) نمک نپاشید.
مصرف سدیم را که منابع اصلی غذاهای شور و دودی هستند، نمک و ترشیجات، دسرها، سس های آماده سالاد، سوپ های آماده با سس سویا، زیتون و خردل و تنقلات نمکی مانند چیپس سیب زمینی، کراکر، محدود کنید. ، چیپس ذرت، کراکر، آجیل، آجیل شور.
برچسب های تغذیه را بخوانید و غذاهای کم سدیم را انتخاب کنید.
– از ادویه هایی که با نمک تهیه نشده اند استفاده کنید.
مصرف گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس را که حاوی نمک زیادی هستند به حداقل برسانید.
غذاهای کنسرو شده حاوی نمک زیادی هستند، مصرف آنها را کاهش دهید.
– به جای تنقلات شور به فرزندان خود میوه و آجیل خام بدهید.
– برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک به جای نمک از نعنا، آب نمک، ترخون، ریحان و … استفاده کنید. از گیاهان معطر یا ادویه جات تازه یا خشک شده مانند سیر و آب لیمو و پرتقال تازه استفاده کنید.
نمک یددار تصفیه شده را انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که نمک یددار تصفیه شده فشار خون را به اندازه سایر نمک ها افزایش می دهد.
مصرف غذاهای پرچرب را کاهش دهید.
– به جای سرخ کردن غذا از روش های دیگر پخت مانند بخارپز، آب پز، پخت استفاده کنید.
از گرم کردن بیش از حد روغن و غوطه ور کردن مواد غذایی در مقادیر زیاد روغن خودداری کنید.
قبل از پختن گوشت، چربی قابل مشاهده را از گوشت جدا کنید.
مصرف ماهی را در برنامه غذایی هفتگی خود بگنجانید.
از محصولات لبنی پرچرب، دسرهای خامه ای، چربی های حیوانی، روغن های گیاهی جامد و فست فودها خودداری کنید.
مصرف چربی های اشباع و ترانس را کاهش دهید.
– از مصرف روغن نباتی جامد، غذاهای سرخ شده و فست فودها برای کاهش دریافت اسیدهای چرب ترانس (اسیدهای چرب مضر که خطراتی مانند انسداد عروق خونی و بیماری های قلبی را به همراه دارند، به دلیل جامد بودن در دمای محیط و بدن) خودداری کنید.
– از روغن های غیراشباع مانند کانولا، زیتون، کنجد به مقدار مناسب و نه زیاد استفاده کنید.
قاتل سفید را از خانه خود حذف کنید اگر می خواهید در جوانی از توقف قلب خود جلوگیری کنید، این نکات تغذیه ای را دنبال کنید چه مقدار نمک باید در روز مصرف کنیم؟
چند پیشنهاد برای کاهش مصرف شکر
از آنجایی که زیاده روی در مصرف مواد قندی باعث افزایش فشار خون و چربی خون می شود، به جای شیرینی از میوه های شیرین (خرما و خشکبار) به مقدار کم استفاده کنید.
– مصرف زیاد کشمش و خرما باعث افزایش کالری دریافتی و چاقی می شود.
– آب بهترین نوشیدنی برای آبرسانی است.
مصرف نوشیدنی های شیرین را کاهش دهید.
چای و قهوه را بدون افزودن شکر بنوشید.