محمد آیینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ضمن تشریح اقدامات انجام شده برای احیای بافت فرسوده شهری اظهار داشت: وفور موجودات متزلزل و ناایمن در بافت فرسوده شهری و… «نیاز به احیا و تقویت کمک به این بافت، دولت را مجبور به تغییر استراتژی اصلی خود کرده است. در نهضت مسکن ملی بر نوسازی بافت های فرسوده و ایجاد واحدهای پایدار تمرکز کنید.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه طی 15 سال گذشته تنها 210 هزار واحد از این ساختمان ها تخریب و نوسازی شده و به جای آن 670 هزار واحد ساخته شده است، ادامه داد: نوسازی این واحدها فرآیند بسیار پیچیده ای است زیرا وجود دارد. آیا مردم در آنها زندگی می کنند این خانه ها و واحدهای مسکونی اطراف متعلق به مردم است و نه به دولت یا مقامات محلی.
آیینی گفت: ما قادریم برنامه نوسازی این املاک را تسهیل و ترویج کنیم. تامین فضاهای عمومی و خدمات زیربنایی مورد نیاز مردم از جمله بهبود شبکه های آب، برق، گاز، مخابرات، مسیرهای دسترسی و خدمات عمومی مانند امکانات آموزشی، فرهنگی، بهداشتی، درمانی و انتظامی. کمک به مردم برای نوسازی واحدهای مسکونی در بافت فرسوده شهری، اما بسیاری از ساکنان بافت فرسوده شهرها توان و توان لازم برای تخریب و نوسازی واحدهای مسکونی خود را ندارند و بسیاری از سازندگان مسکن به دلیل عدم صرفه اقتصادی در این برنامه شرکت نمی کنند. توجیه . شما نمی خواهید بافت های فرسوده را تجدید کنید.
وی افزود: دولت برای تشویق سرمایه گذاران برای مشارکت در پروژه های مسکن و احیای بافت های فرسوده 50 درصد از هزینه های اخذ پروانه ساختمانی در این منطقه را تقبل کرده است و شهرداری ها موظفند سریعتر مجوز اعطای مسکن را در این منطقه صادر کنند. این منطقه نسبت به سایر مناطق
مدیرعامل شرکت نوسازی شهری ایران گفت: همچنین خانه سازان این منطقه از نهضت ملی مسکن خدمات بانکی و حتی خط اعتباری ارزان قیمت ویژه دریافت می کنند و به افرادی که خانه هایشان تخریب می شود تعلق می گیرد. برای اسکان موقت با نرخ بهره وام پرداخت می شود.
وی گفت: در صورت ادغام واحدهای مسکونی فرسوده با املاک مجاور خود، مشوق نوسازی اضافی تا یک طبقه تراکم دریافت می کنند. با این حال، اگر آنها به صورت بلوک با یکدیگر تجمیع شوند، می توانند تا دو طبقه تراکم تشویقی اضافی دریافت کنند.
آیینی همچنین با اشاره به مفاد بسته محرک توسعه شهری مصوب اواخر سال گذشته در شورای عالی مسکن تصریح کرد: این بسته شامل 19 پیشنهاد تسهیل کننده و تشویقی برای کمک به احیای بافت های فرسوده است. به عنوان مثال، به سازندگان خانه در شهرهای فرسوده ممکن است مشوق هایی برای حداکثر دو طبقه تراکم اضافی تحت شرایط خاص داده شود، یا در شرایط دیگر از طبقه همکف برای اهداف تجاری-اداری استفاده کنند.
وی گفت: املاک و مستغلات می توانند پارکینگ کمتری در این منطقه بسازند و تراکم پارکینگ را از راه های دیگر تامین کنند، همچنین تراس ها و بالکن ها نیز جزو تراکم ساختمان های جدید محسوب نمی شود و درب های اضافی پارکینگ در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به افزایش فرصتهای مسکن در بافتهای فرسوده تاریخی گفت: ودیعه مسکن موقت در این منطقه در شهرهای بزرگ به ۱۲۰ میلیون تومان و در سایر شهرها به ۹۰ میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین برای اولین بار سرفصل اعتباری ویژه نوسازی و نوسازی بافت های فرسوده تاریخی ایجاد شد که معادل 80 درصد اعتبار ساختمان است.
با بیان اینکه به موازات ارائه این مشوق ها در نظر داریم طی دو سال آینده تمامی معابر خاکی محله های فرسوده هدف را آسفالت کنیم، ادامه داد: این مشوق ها در همین مدت کوتاه تاثیر خود را گذاشته و منجر به رونق ساخت مسکن شده است. در مناطق فرسوده
به گفته آیینی، میانگین ساخت و ساز سالانه مسکن در بافت فرسوده طی 10 سال گذشته حدود 40 تا 45 هزار واحد بوده است و اکنون در این منطقه به 60 هزار واحد رسیده ایم.
وی گفت: سال گذشته 65 هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده شهر ساخته شد و امسال تا اول دی ماه است. شهریور حدود 22000 پروانه ساختمانی در این منطقه صادر شده است. البته امسال انتظار بیشتری داشتیم، اما ده برابر شدن بیمه پروانه ساختمانی بسیاری از متقاضیان را منتظر نگه داشته و روند احیای بافت ساختمان را کند کرده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: خوشبختانه اصلاحیه این قانون در شورای اسلامی تصویب و به شورای نگهبان ارسال شد و مبلغ بیمه پروانه ساختمانی منعکس شده در این اصلاحیه متعادل تر است.
وی افزود: مقرر شده سالانه 150 هزار واحد مسکونی دائمی در این منطقه ساخته شود و در یک سال و نیم گذشته از کل اهداف ساخت مسکن در بافت فرسوده شهری، 146 هزار و 700 واحد ایجاد شده است. پروانه های ساختمانی صادر شد و حداقل 50000 مورد از آنها به طور جزئی به بهره برداری رسید.
آئینی بیان کرد: ارزیابی ها نشان می دهد که بیش از 70 درصد از پروانه ها در بافت فرسوده به واحدهای یک تا سه طبقه اختصاص دارد و این یعنی تقاضای مردم در بافت فرسوده به سمت تراکم کم است. .
عینی در خصوص کمبود سند به عنوان بزرگترین مشکل ساکنان سکونتگاه های غیررسمی گفت: بر اساس بند م تبصره 11 بودجه 1402 وزارت راه و شهرسازی مجاز است زمین های مالکیت خود را در اولویت به سکونتگاه های غیررسمی ساخته شده بفروشد. قبل از سال 2014 توسط افراد گرفته شد. اساس نقشه های مصوب شهری که در آن ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است به مالکان نجیب واگذار شود.
وی افزود: علاوه بر سه محرک اداری – مالی و شهرسازی فوق، چهارمین بسته محرکی نیز تصویب شده است که در حال حاضر در حال اجرای آن هستیم و در قالب آن غرامت به مالکان بافت های فرسوده یا نوساز پرداخت می شود. مسکن یعنی در شهرهایی که واحدهای مسکونی نوساز خالی است یا در شهرهایی که زمین قابل ساخت در مجاورت داریم، آپارتمان یا زمین را با تخفیف ویژه به صاحبان واحدهایی که در بافت فرسوده هستند واگذار می کنیم.
به گزارش جامعه نوسازی شهری ایران، معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: مالکان واحدهای فرسوده می توانند واحدهای خود را با واحدهای نوساز یا زمین جابه جا کنند. در این طرح، واحدهای فرسوده و نوساز توسط کارشناسان رسمی قیمت گذاری شده و املاک مبادله شده با 40 درصد تخفیف در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.