به گزارش پی ام آپ، بر اساس اظهارات منوچهر منطقی، پلتفرم سامانه تخصیص یکپارچه همچنان پابرجاست اما روش قبلی فروش خودرو به صورت انبوه دیگر اجرا نمی شود. جمعه گذشته بود که رسانه ها خبری را با عنوان «سامانه یکپارچه خودرو حذف شد» به نقل از معاون حملونقل وزارت صمت منتشر کردند.
در پی انتشار این خبر، وزارت صمت به نقل از منطقی، خبری را برای رسانه های مختلف ارسال کرد که در آن آمده بود: «سیستم یکپارچه وظیفه نظارتی خود را حفظ می کند، اما عرضه انبوه خودرو دیگر از طریق سیستم یکپارچه انجام نمی شود. ” وی تاکید کرد: با توجه به افزایش تولید و همچنین واردات خودروهای فرسوده در آینده، در حال نزدیک شدن به اشباع بازار هستیم، بنابراین در نظر داریم از این پس خودروسازان محصولات خود را به صورت مستقل و البته … ثبت نام در سیستم یکپارچه عرضه کنند.
به گفته وی، در این روش، عرضههای یکپارچه به عرضههای متعدد و متوالی در مجموعههای مختلف تبدیل میشوند. مثلا 4 خودروساز [از هفته جاری]عرضه خواهد شد. او همچنین گفت: «در سامانه یکپارچه فروش خودرو در حال حاضر مستقیم است و در سامانه فقط نوبت دهی صورت میگرفت و مابقی فروش با خودروسازان بوده است. اکنون این قسمت به خودروسازان واگذار شده و سیستم یکپارچه عملکرد نظارتی دارد.»
براساس اخبار منتشر شده روز جمعه درباره سامانه یکپارچه فروش خودرو، «دنیای اقتصاد» نیز روز گذشته گزارشی با عنوان «آیا فروش خودرو آزاد شد؟ در این صفحه ارسال شده است. این گزارش حاکی است بر اساس اظهارات معاونت حمل و نقل، سامانه یکپارچه تخصیص خودرو در قالب پلت فرم خود به کار خود ادامه می دهد، اما مدل قبلی – عرضه انبوه خودرو و تخصیص نوبتدهی توسط این سامانه – نخواهد بود. اجرا خواهد شد.
در گزارش خود تاکید میکند «فروش دستوری» با توجه به تغییراتی که در مدل فروش خودرو رخ داده است پایان رسیده است و از این پس خودروسازان میتوانند محصولات خود را در مهلتهای مختلف به فروش برسانند. در گزارش تاکید شده است که منظور از «فروش دستوری» عرضه انبوه و یکباره خودرو توسط شرکت های خودروسازی در سامانه یکپارچه است. مدلی از آن در شش ماه گذشته دو مرحله اجرا شده و با تعهد دو میلیونی. واحدها را بر دوش خودروسازان گذاشت.
اما اکنون آنچه با تغییر مدل فروش خودرو (به گفته معاون حملونقل وزارت صمت) رخ داده است، پایان عرضه انبوه و هماهنگ خودروسازان در سامانه یکپارچه است. به عبارت دیگر، خودروسازان دیگر ملزم به عرضه انبوه محصولات خود به صورت هماهنگ و همزمان در تاریخ مشخصی از سوی سیاستگذار نیستند. به همین دلیل در این گزارش به کنار گذاشتن «فروش دستوری خودرو» اشاره میشود، مدلی که در شش ماه گذشته در دو مرحله اجرا شد و نه «پلتفرم سامانه یکپارچه تخصیص خودرو».
در مدل قبلی، خودرو به تمامی متقاضیان واجد شرایط اختصاص داده شد و به همین دلیل خودروسازان طی دو مرحله فروش، حدود دو میلیون دستگاه خودرو را متعهد شدند. حالا دیگر این روش اجرا نخواهد شد و خودروسازان در زمینه فروش محصولات خود (البته همیشه با قیمت های اجباری و از طریق سیستم یکپارچه) به نوعی استقلال خواهند داشت.
اما جدا از ابهامات که در پی اظهارات نماینده مجلس وزارت حمل و نقل ایجاد شد و «دنیای اقتصاد» نیز در گزارش خود به آن تصریح کرد، موضوع دیگر متولی شدن سامانه یکپارچه تخصیص خودرو است. تا چند روز پیش نه وزارت صمت و نه شورای رقابت مسئولیت این سامانه را بر عهده نمی گرفتند و به یکدیگر واگذار می کردند، اما حالا اولی (وزارت صمت) نقش خود را تغییر داده و دومی (شورای رقابت) اصرار دارد. که سیستم مورد نظر مانند قبل به کار خود ادامه خواهد داد.
مدیر روابط عمومی شورای رقابت در پی اظهارنظر معاون حمل و نقل صمت، از انتشار اطلاعیه مرحله سوم فروش خودروهای یکپارچه طی روزهای آینده خبر داد. سپهر دادجوی توکلی با بیان اینکه سامانه یکپارچه خودرو منتفی نشده است، تاکید کرد: عرضه خودرو در چارچوب سامانه یکپارچه فروش به روال قبل ادامه خواهد داشت؛ همچنین عرضه خودرو مانند گذشته باقی مانده و سامانه یکپارچه شده است. عرضه خودرو همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.
اظهارات توکلی این است که او تا چند روز پیش مسئولیت سامانه یکپارچه را بر عهده وزارت صمت می دانست، اما اکنون بدون توجه به تصمیم این وزارتخانه، اصرار به ادامه فعالیت سامانه در مدار قبلی دارد. بد نیست شورای رقابت به این سوال پاسخ دهد که اگر مسئولیت سیستم یکپارچه بر عهده وزارت صمت است چرا این شورا زیر بار تصمیم صمتیها در خصوص سامانه نمی رود؟
از سوی دیگر این سوال از وزارت صمت نیز خالی از لطف نیست که اگر طبق اظهارات عباس علی آبادی وزیر صمت این وزارتخانه مسئولیتی در قبال سیستم یکپارچه ندارد پس چرا بدون هماهنگی با شورای رقابت در مورد آن تصمیم گرفته و کارکردش را تغییر داده است. سامانه یکپارچه که تا دیروز «یتیم» بود و حالا این همه متولی پیدا کرده چه شد؟
منبع: دنیای اقتصاد