ادیسه عسکری فیلم «دایره مینا» به کارگردانی داریوش مهرجویی فیلمی پر سر و صدا و پر سر و صدا بود. انتخاب تم جسورانه و انتقاد از وضعیت سلامت و خرید و فروش خون و همچنین بازی آتشین ستاره فیلم فارسی در یک فیلم روشنفکرانه توجه بسیاری را به این فیلم جلب کرد. «دایره مینا» در سال 1353 ساخته شد و به دلیل آنچه که بینش سیاه جامعه خوانده می شد، به مدت سه سال توقیف شد. این فیلم در سال 1356 مجوز نمایش داده شد فروردین سال 1357 با استقبال و استقبال مردم و منتقدان مواجه شد.
«دایر مینا» در جشنواره های خارجی مانند پاریس، برلین، موزه هنرهای زیبای بوستون به نمایش درآمد و جوایز متعددی را از آن خود کرد. این فیلم نیز بر اساس داستانی به نام «عشقلدونی» از مجموعه «قبر و گهواره» ساعدی و مشاهدات مستند مهرجویی ساخته شده است. مهرجویی در مصاحبه ای گفته است که از نظر تئوریک هنر برای هنر نیست و می خواهد در جامعه نقش سازنده ای داشته باشد و فیلم هایی بسازد که هم برای مخاطب جذاب باشد و هم به آنها اطلاع رسانی کند. با این اعتقاد و علاقه به دعوت یکی از دوستانش به مراکز خرید و فروش، مراکزی که معتادان متجاهر در آنجا جمع می شدند و هر روز خونشان را می فروختند، رفت. مهرجویی اسنادی از وضعیت اسفبار آنها جمع آوری کرد. و با ساعدی که موضوع را مطرح کرد، بحث اقتباس از داستان «عشقلدونی» به وجود آمد. «دایره مینا» دومین همکاری داریوش مهرجویی و غلامحسین ساعدی، پزشک و نویسنده ایرانی است. مهرجویی پیش از این فیلم «گاو» را بر اساس داستانی از مجموعه «سوگواران بیل» ساعدی ساخته بود.
علی پسری است که پس از طی مسافتی طولانی از حاشیه شهر با پای پیاده به همراه پدرش وارد شهر می شود. پدرش بیمار است و باید در بیمارستان مداوا شود. اما او نمی تواند پدرش را در بیمارستان بستری کند. پشت درهای بسته بیمارستان، ثمری با بازی عزت الله مورد استقبال افسر پلیس قرار می گیرد و درخواست کمک می کند. سامری می گوید اگر دنبال پول هستند فردا صبح به سرچهاره بیایند. یک سامری یک قاچاقچی خون است، او خون مردم را در بطری میریزد و به بیمارستانها میفروشد. خون برخی افراد که اکثرا معتاد به مواد مخدر هستند، فقیر و بیمار هستند، این خون بیمار به مردم تزریق می شود.
علی پسری ساده از حاشیه شهر است. همه چیز برای او جذاب است. در نتیجه فقر، فساد اجتماعی، بیکاری، برای پول و زندگی هر کاری می کنند. بدون اینکه به عواقب یا نتایج اعمال خود فکر کنند. هر کاری که سر راهش بیاید و کم کم این خون آلوده جامعه شهری او را تبدیل به خون آشامی دیگری مثل سامری کند.
قبل از ایجاد سازمان انتقال خون در ایران، خون به این رنگ توسط معتادان متجاهر به بیماری های مختلف به بیماران داده می شد. در سال 1344 دکتر فریدون علا پس از اتمام تحصیلات پزشکی به ایران بازگشت و این بدی ها را مشاهده کرد. بازرگانان سودآور و تجارت خون آلوده او را به تأسیس یک سازمان انتقال خون سوق می دهند. دکتر داوودزاده با اجرا بهمن فارسی نویسنده و بازیگر به شخصیت دکتر فریدون علا اشاره می کند. و به گفته مهرجویی، شخصیت ثمری با بازی عزت الله تعظمی برگرفته از شخصیت پزشکی به نام گیلانی است. پس از تلاش های فراوان، سازمان انتقال خون در سال 1350 شناخته شد و در سال 1351 با بودجه سازمان برنامه شروع به فعالیت کرد.
فیلم «دیره مینا» با هدف نزدیک کردن مردم به انتقال خون و انتقاد از جامعه ساخته شد. با هدف فرهنگ سازی در زمینه اهدای خون و تنش زدایی از این انتقال و فروش خون های آلوده. به گفته دکتر فریدون علا، قبل از فیلم دایره مینا از فیلم های صلیب سرخ و بانک خون آمریکا برای آموزش و جذب اهداکنندگان داوطلب خون استفاده می کردند. از این نظر دایره مینا یکی از فیلم های تاثیرگذار و متفاوت است. که فیلمی با جمعی از هنرمندان و فرهیختگان با هدف تاثیرگذاری بر یک موضوع تا این حد موفق است و در تاریخ سینمای ایران ماندگار است. البته نمونه هایی از فیلم های اجتماعی وجود دارد که هم در سینمای ایران و هم در سینمای جهان به یک موضوع اجتماعی دست می زنند. در سینمای ایران می توان به «عروس آتشین» خسرو سینایی، «شهر زیبا» اصغر فرهادی، «زیر پوست شهر» رخشان بنی اعتماد اشاره کرد. مسئولین این موضوع مؤثر و پر سر و صدا بودند و بسیاری را تحریک کردند. واکنش ها
نیمکت: قسمت بیست و نهم فیلم: کارگردان دایره مینا: داریوش مهرجویی نویسنده: داریوش مهرجوییتهيه كننده: پرویز صیاد، ملکساسان ویسی، بهمن فرمان آرا | بازیگران: سعید کنگرانی، عزت الله نظامی، علی نصیریان، فروزان، بهمن فارسی، مرضیه برومند، اسماعیل محمدی و… |صبح دی ب 7.3 از 10