اگر غذا روی سطحی از زمین افتاده که ممکن است آلوده باشد، حتی در صورتی که کمتر از پنج ثانیه بر زمین افتاده باشد، احتمال انتقال باکتری وجود دارد.
تا به حال چند بار غذایی را که روی زمین افتاده برداشته اید و ظاهر آن را بررسی کرده اید و با خود می گویید: حتی یک ثانیه هم روی زمین نیست؟ نبود یعنی هنوز تمیزه!
به گزارش ایندیپندنت، قوت این باور رایج در بین اکثر مردم به حدی است که دانشمندان آن را بر روی چهار سطح مختلف فولاد ضدزنگ، کاشی یا سرامیک، چوب و فرش، انداخته اند. این مواد شامل هندوانه، نان، نان کرهمال و آبنبات صمغی، برای چهار زمان تماس مختلف (کمتر از یک ثانیه، کمتر از پنج ثانیه، کمتر از 30 ثانیه و بعد از 300 ثانیه) می شود و با دو روش شناسایی باکتری در آزمایشگاه بررسی کردند.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که باور عمومی به “قانون پنج ثانیه” نیاز به بازنگری گسترده ای دارد و با تمرکز بر احتمال آلودگی به باکتری انتروباکتر آئروژنهاـ(احتمال آلودگی) دیدگاه جدیدی در زمینه احتمال آلودگی مواد غذایی ارائه می کند. این باکتری در غذا). انواع غذاها از سطوح مختلف باعث بیماری های گوارشی می شوند.
با توجه به احتمالات مختلف بسته به نوع سطح، نوع غذا و زمان تماس، این تحقیق نشان داد که زمان تماس، غذا و نوع سطح تاثیر بسزایی در درصد آلودگی باکتریایی دارد. زمان تماس طولانی تر به ویژه احتمال آلودگی باکتریایی را افزایش می دهد. اما این بدان معنا نیست که در صورت کوتاه بودن زمان تماس، احتمال آلودگی را در نظر نمی گیریم.
نتایج این مطالعه به وضوح نشان می دهد که عوامل دیگری مانند ماهیت غذا و نوع سطح به همان اندازه یا بیشتر در انتقال باکتری اهمیت دارند.
این تحقیق نشان داد که هندوانه نسبت به سایر غذاها باکتری بیشتری (2 تا 97 درصد) جذب می کند و آلودگی برخی غذاها مانند هندوانه و آب نبات توسط باکتری ها در مدت زمان بسیار کوتاهی (کمتر از یک ثانیه) اتفاق می افتد و « «قانون پنج ثانیهای»» “بر اساس باور عمومی را به چالش می کشد.
به طور کلی، این مطالعه نشان داد که انتقال باکتری از سطوح به غذا یک ضرورت است، نیاز به ارزیابی دقیقتری دارد و میتواند سلامت عمومی را در مبارزه با بیماریهای ناشی از غذا بهبود بخشد.
در نتیجه، اگرچه زمانهای تماس طولانیتر منجر به آلودگی بیشتر میشود، عوامل دیگری مانند ماهیت غذا و سطح نیز مهم هستند و برخی از انتقالها «فوراً» در کمتر از یک ثانیه اتفاق میافتند و کاملاً برخلاف قانون پنج ثانیه است.
این تحقیق می تواند تاثیر بسزایی بر عملکرد بهداشتی آشپزخانه های خانگی و صنعتی داشته باشد و اهمیت شستشو و ضدعفونی سطوح قبل از قرار دادن مواد غذایی روی آنها را نشان می دهد.
این یافتهها به مصرفکنندگان توصیه میکند که در خوردن غذاهایی که به طور تصادفی روی زمین می افتند دقت بیشتری داشته باشند و اگر غذا روی سطحی قرار گرفت که ممکن است آلوده باشد، احتیاط کنند، حتی اگر کمتر از پنج ثانیه روی زمین بماند. ، احتمال آلودگی باکتریایی وجود دارد.