با اینکه نوروبیون یکی از محبوب ترین داروهای ایران به حساب می آید اما ثابت شده است که باعث برورز انواع سرطان ها و افزایش کبد چرب می شود.
سرانه مصرف داروهای تزریقی در ایران حدود 11.4 درصد است که تقریباً چهار برابر کشورهای توسعه یافته است. آمپول نوروبیون از ویتامین های B12، B6 و B1 تشکیل شده و ایرانی ها آن را به عنوان آمپول تقویتی می شناسند. دارویی پرمصرف که عموم مردم معتقدند برای درمان بیماری های مختلف، رفع خستگی و افزایش قدرت بدنی باید تزریق شود. نکته عجیب این است که توصیه های مردم برای تزریق نوروبیون بسیار رایج شده است و بسیاری از افراد در مواجهه با انواع بیماری ها و خستگی های روزانه به یکدیگر توصیه می کنند که این آمپول را تزریق کنند. اگرچه نوروبیون به خانواده ویتامین B تعلق دارد و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است، استفاده بیش از حد بدون تجویز پزشک یک هشدار جدی است. زیرا می تواند عواقب مرگباری برای افراد داشته باشد.
مطالعات اخیر نشان می دهد که استفاده بی رویه از این داروی ارزان قیمت و در دسترس می تواند منجر به ایجاد انواع سرطان شود. همچنین پزشکان یکی از دلایل مهم افزایش بیماری کبد چرب غیر الکلی در جامعه ایران را استفاده مکرر از نوروبیون می دانند. در این میان مصرف بیش از حد نوروبیون باعث افزایش دوز فلزات سنگین در بدن شده و عوارضی مانند مسمومیت را به دنبال دارد.
آسیب نوروبیون به کبد سالم
فرناز مشیری، عضو انجمن زنان و مامایی ایران، میگوید: «استفاده از آمپول نوروبیون که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است، میتواند منجر به بیماری کبد چرب غیرالکلی و در نهایت نارسایی کبد شود.» در ادامه توضیح میدهد: «آمپول نوروبیون حاوی برخی ویتامینهای گروه B است.» به طور کلی، ویتامینهای B کمپلکس برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند، اما بر خلاف سایر ویتامینهای محلول در آب، کبد میتواند از ویتامین B12 مانند ویتامینهای محلول در چربی برای سلامتی بدن استفاده کند. استفاده بعدی به مدت چندین سال نگهداری شود و در صورت نیاز به ویتامین های گروه B در صورت مصرف بیش از حد امکان پذیر است. در آینده باعث آسیب کبدی خواهد شد.»
وی ادامه می دهد: ویتامین B12 مانند برخی داروها در کبد متابولیزه می شود که استرس زیادی به این اندام حیاتی وارد می کند. مصرف آن خوشایند است، تاکید می کند: «مردم باید بدانند که آیا بدنشان به این ویتامین نیاز دارد یا خیر؟» نوروبیون نباید به طور مکرر تزریق شود. کسانی که به صورت هفتگی یا ماهانه از این آمپول استفاده می کنند باید توجه داشته باشند که یکی از عوامل شیوع بیماری کبد چرب غیر الکلی در کشور مصرف خود نوروبیون است. این در حالی است که بیماری های کبدی در مراحل اولیه علائم خاصی ندارند و فرد با پیشرفت بیماری مشکل خود را تشخیص می دهد.
مشیری همچنین با اشاره به این باور نادرست که این ویتامین خاصیت خون سازی دارد و کم خونی ناشی از فقر آهن را درمان می کند، می گوید: به طور کلی برای افرادی که رژیم غذایی خوب، سالم و متنوعی دارند، نیازی به مصرف داروهای ویتامینی ندارند. در صورت لزوم، مصرف آن به جای آن توصیه می شود آمپول نوروبیون فقط باید با قرص های کمپلکس B یا آمپول هایی که ویتامین B12 ندارند استفاده شود.