بیش از حد انعقاد وضعیتی است که در آن خون غلیظ تر و چسبناک تر از حد طبیعی می شود. وقتی فردی لخته خون دارد، بیشتر مستعد لخته شدن خون است. این مشکل معمولاً به دلیل اختلال در روند انعقاد ایجاد می شود. از جمله مشکلاتی که باعث غلظت خون می شود، نبود تعادل بین پروتئین ها و سلول ها عامل اصلی لخته شدن خون است.

به گفته فرارو، غلظت خون می تواند حرکت اکسیژن، هورمون ها و مواد مغذی را در بدن متوقف کند و از رسیدن آنها به بافت ها و سلول ها جلوگیری کند. این مشکل باعث کاهش میزان اکسیژن در سلول ها و کمبود مواد مغذی و هورمون ها می شود.

علل غلظت خون

برخی از علل لخته شدن خون ارثی هستند، در حالی که برخی دیگر در طول زمان ایجاد می شوند. در مورد سرطان نیز وضعیت به همین منوال است. تعدادی از بیماری هایی که باعث غلظت خون می شوند عبارتند از:

برخی از سرطان ها

پلی سیتمی ورا PV یک سرطان خون است که از مغز استخوان یا بافت نرم استخوان منشاء می گیرد. به عبارت دیگر، بخشی است که در آن سلول های خونی جدید ساخته می شوند. در واقع در پلی سیتمی، مغز استخوان به مقدار کافی گلبول قرمز یا گلبول های سفید و پلاکت تولید می کند که در نهایت باعث غلظت خون می شود. بسیاری از افراد مبتلا به پلی سیتمی هیچ سابقه خانوادگی یا ارثی ندارند. اما در برخی موارد بیش از یک نفر از اعضای خانواده از این نوع سرطان خون رنج می برند.

طبق نظر سازمان PV، سرطان خون و لنفوم در بین یهودیان اروپای شرقی بیشتر از آسیایی ها و اروپایی ها است. با در نظر گرفتن همه نژادها و قومیت ها، این سازمان تخمین می زند که PV 2.8 در هر 100000 مرد و 1.3 از هر 100000 زن را تحت تاثیر قرار می دهد.

ماکروگلوبولینمی

ماکروگلوبولینمی WM Waldenström یک نوع نادر از لنفوم غیر هوچکین است که در آن مقادیر زیادی پروتئین ماکروگلوبولین تولید می شود. در برخی از افراد مبتلا به WM، هنگامی که سلول های سرطانی B مقادیر زیادی از این پروتئین را تولید می کنند، خون بیش از حد غلیظ می شود و باعث تشکیل لخته های خون می شود. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، تقریباً 100 تا 1500 نفر در ایالات متحده مبتلا به WM هستند.

بیماری SLE یا لوپوس

لوپوس اریتماتوز سیستمیک SLE یا بیماری لوپوس یک بیماری التهابی است که یک بیماری خودایمنی در نظر گرفته می‌شود که در آن سیستم دفاعی بدن علیه اندام‌ها و بافت‌های همبند خود عمل کرده و به آنها آسیب می‌رساند. طبق گزارش انجمن لوپوس آمریکا، 1.5 میلیون آمریکایی با نوعی از لوپوس زندگی می کنند و این بیماری حداقل 5 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد.

بسیاری از عوامل مرتبط با لوپوس بر غلظت خون تاثیر دارند. با این حال، اعتقاد بر این است که مشکل خودایمنی علت اصلی فعالیت پیش انعقادی است. پیش انعقادها موادی هستند که پروتئین های دخیل در فرآیند لخته شدن خون را تحریک می کنند.

مامور V. Leyden

فاکتور V. Leiden یک جهش ژنتیکی از آبشار انعقادی فاکتور V. است. این جهش خطر لخته شدن خون را در افراد به خصوص در رگ های عمقی افزایش می دهد. خطر تشکیل لخته به دلیل مقاوم بودن فاکتور V. Leiden به پروتئینی به نام پروتئین فعال C است که باعث می شود فاکتور V. به طور طبیعی کنترل شود. نتیجه فعالیت بیش از حد فاکتور V با لخته شدن غیرطبیعی خون است که منجر به لخته شدن خون می شود.

کمبود پروتئین C. و S.

اشکال ارثی این کمبودها نادر است. با این حال، افراد مبتلا به کمبود پروتئین C یا S در خطر افزایش لخته خون تا پایان عمر خود هستند. برخی افراد در سنین پایین دچار لخته شدن خون می شوند.

جهش ژن پروترومبین 20210 A.

افراد مبتلا به نقص ژنتیکی دارای مقادیر زیادی پروتئین لخته کننده خون به نام فاکتور 2 هستند که پروترومبین نیز نامیده می شود. پروترومبین یکی یکی از عواملی است که خون را قادر می سازد به درستی لخته شود. با این حال، زمانی که پروترومبین بیش از حد به دلیل این جهش وجود داشته باشد، فرد در معرض خطر بالای لخته شدن خون است.

علامت گذاری

بسیاری از افراد تا زمانی که خون در بدنشان تشکیل نشده باشد، هیچ علامتی از لخته شدن خون نشان نمی دهند. اغلب یک لخته خون در ورید تشکیل می شود که می تواند باعث درد شود و بر گردش خون در ناحیه ای که لخته تشکیل شده است، تأثیر بگذارد.

برخی افراد از سابقه خانوادگی اختلالات غلظت خون آگاه هستند. وجود مقادیر زیادی گلبول قرمز در خون باعث بروز علائم و نشانه های مختلفی می شود. این علائم به نوع و منطقه عامل بستگی دارد. برخی از این علائم عبارتند از:
• تاری دید
• سبکی ذهن
• سردرد
• کبودی سریع
• خونریزی یا لخته شدن قاعدگی شدید
• فشار خون
• نقرس
• سرگیجه
• کمبود انرژی
• تنگی نفس

کم خونی زمانی رخ می دهد که هیچ سلول خونی در خون وجود نداشته باشد. اگر هر یک از شرایط فوق را تجربه کردید، مانند لخته شدن خون با منشأ ناشناخته، لخته شدن مکرر خون با علت ناشناخته و سقط مکرر حاملگی، باید بلافاصله با پزشک مشورت کنید. فردی که این علائم را دارد یا سابقه خانوادگی لخته شدن خون یا لخته شدن خون را دارد باید از پزشک بخواهد که آزمایشی برای آنها تجویز کند. این آزمایش‌ها خطر ابتلا به طیف وسیعی از بیماری‌های مرتبط با غلظت خون را ارزیابی می‌کنند.

رفتار

درمان لخته های خون به علت اصلی مشکل بستگی دارد. اگر پزشکان نتوانند پلی سیتمی ورا را درمان کنند، ممکن است درمان هایی را برای بهبود جریان خون توصیه کنند. اگر شرایطی دارید که باعث لخته شدن خون می شود (مانند جهش فاکتور 5)، پزشک ممکن است برخی از درمان های زیر را توصیه کند:

• درمان ضد پلاکتی: این روش شامل استفاده از داروهایی است که می توانند از چسبیدن لخته های خون به یکدیگر و تشکیل لخته های خون در سلول هایی به نام پلاکت که مسئول لخته شدن خون هستند، جلوگیری کنند. نمونه ای از این داروها آسپرین است.

• درمان ضد انعقاد: این درمان شامل مصرف داروهایی است که از لخته شدن خون جلوگیری می کنند، مانند وارفارین.

بسیاری از افراد مبتلا به مشکلات سلامتی ممکن است هرگز دچار لخته خون نشوند. بنابراین، تا زمانی که پزشک به این نتیجه برسد که فرد در معرض خطر جدی تشکیل لخته خون است، پزشک ممکن است با وجود تشخیص غلظت خون، دارو را برای ادامه مصرف تجویز نکند. البته برخی از پزشکان برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، انجام این تغییرات را در زندگی توصیه می کنند:

• سیگار نکشید
• البته در صورت لزوم وزن کم کنید
• انجام فعالیت های بدنی
• از نشستن در یک وضعیت برای مدت طولانی خودداری کنید و پاها را برای گردش خون حرکت دهید.

اثرات جانبی

اختلالات غلظت خون می تواند مشکلات طولانی مدت ایجاد کند. این شرایط می تواند باعث لخته شدن خون، از جمله ترومبوز ورید عمقی، به نام DVT شود. هنگامی که یک لخته خون در یک سیاهرگ عمیق تشکیل می شود، می تواند باعث درد و گردش خون ضعیف در ناحیه ای که لخته در آن ایجاد شده است، شود. ترومبوز ورید عمقی معمولاً در وریدهای عمیق و بزرگ ساق پا رخ می دهد. اما می توانند در سایر قسمت های بدن از جمله ران ها، بازوها، شکم یا لگن نیز رخ دهند.

علائم ترومبوز عبارتند از:

• تورم، قرمزی و گرمی در محل ترومبوز.
• شروع تدریجی درد.
• درد پا هنگام خم شدن یا دراز کردن ساق پا.
• گرفتگی ساق پا در عضله کاف.
• تغییر رنگ پوست سایر قسمت های بدن به آبی یا سفید.

آمبولی ریوی PE زمانی رخ می دهد که بخشی از ترومبوز ورید عمقی از نقطه شروع خود جدا شود یا آمبولی شود، راه خود را به قلب و ریه ها پیدا کرده و انباشته شود. این می تواند از جریان خون کافی جلوگیری کند و از تبادل گاز در ریه ها جلوگیری کند.

علائم آمبولی عبارتند از:

• تنگی نفس و افزایش تنفس
• افزایش ضربان قلب
• درد هنگام نفس کشیدن عمیق
• خونریزی هنگام سرفه
• درد قفسه سینه

سایر عوارض احتمالی و اغلب جدی لخته شدن خون عبارتند از:
• سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که یک لخته خون به مغز می رسد و شریان تامین کننده خون اکسیژن به مغز را مسدود می کند.
• حمله قلبی ناشی از لخته شدن خون در عروق کرونر
• آسیب حاد کلیه به دلیل انسداد یا لخته شدن خون یا هر دو در رگ های کلیوی که خون را از کلیه ها تخلیه می کنند، ایجاد می شود.

نظر

غلظت خون به تنهایی باعث مشکلات سلامتی نمی شود. با این حال، برخی از مشکلات سلامتی که باعث غلظت خون می شوند می توانند زندگی فرد را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهند.

افراد مبتلا به فشار خون بالا در معرض خطر تشکیل لخته خون در شریان ها و وریدها هستند. هر کسی که فکر می کند لخته خون دارد باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.

هر کسی که سابقه خانوادگی لخته شدن خون یا اختلالات لخته شدن خون دارد باید در مورد خطرات و مشکلات احتمالی با پزشک خود صحبت کند.

مصرف دارو و ایجاد تغییر در شیوه زندگی می تواند به بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون کمک کند و خطر لخته شدن خون و سایر مشکلات را کاهش دهد.

منبع: Medicalnewstoday

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *