اختلال خواب در دوران بارداری یک مشکل رایج است که می تواند اثرات قابل توجهی بر سلامت مادر و جنین داشته باشد. اختلال خواب و بی خوابی ناشی از تغییرات هورمونی، استرس و تغییرات فیزیکی در بدن است و می تواند منجر به خستگی، استرس و سایر مشکلات در زنان باردار شود.
اختلال خواب در دوران بارداری مشکل رایجی است که تقریباً همه زنان باردار در دوران بارداری با آن مواجه می شوند. خواب کافی برای مادر و جنین بسیار مهم است. در غیر این صورت استرس و اضطراب در مادر ایجاد می شود و سلامت جنین و مادر به خطر می افتد. در زیر علل اختلالات خواب در دوران بارداری و راه های بهبود کیفیت خواب را توضیح داده ایم.
سه ماهه اول بارداری و اختلال خواب
اختلالات خواب در دوران بارداری ممکن است در سه ماهه اول رخ دهد. با توجه به لقاح تخمک ها در ابتدای بارداری، تخمک های بارور شده نیاز به تعویض دارند و این فرآیند با تجدید و رشد پوشش داخلی رحم بهتر انجام می شود. هورمون پروژسترون فرآیند بازسازی را در زنان باردار انجام می دهد. افزایش سطح این هورمون در دوران بارداری باعث خواب آلودگی در روز و بی خوابی در شب می شود که باعث اختلال خواب در اوایل بارداری می شود.
در دوران بارداری و به خصوص در سه ماهه اول، رحم بیشتر پر می شود و می تواند به مثانه فشار وارد کند و مثانه را پر از خون کند. این مشکل باعث تکرر ادرار در زنان باردار می شود و گاهی تقریباً 25 درصد این خون از طریق ادرار خارج می شود. این تکرر ادرار طبیعی است و باعث اختلال در خواب می شود.
افزایش سطح هورمون در مراحل اولیه بارداری برای حفظ سلامت جنین باعث تهوع به خصوص در شب و صبح می شود. بروز این مشکل یکی از مهم ترین علل اختلال خواب در ماه اول بارداری است.
سه ماهه سوم بارداری و اختلال خواب
اختلالات خواب به طور کلی در سه ماهه دوم کاهش می یابد. اما پس از این و در سه ماهه سوم، اختلالات خواب تشدید می شود. بزرگ شدن شکم به دلیل رشد جنین یکی از مهم ترین علل اختلال خواب در این دوران است.
این طبیعی است که در سه ماهه آخر به دلیل بزرگی شکم، فشار بیشتری روی مثانه وارد شود. در ماه آخر بارداری، تکرر ادرار و اختلال خواب مرتبط با آن طبیعی است. علاوه بر این به دلیل بزرگ شدن سایز شکم، فشار روی معده افزایش می یابد و در نتیجه محتویات معده به مری برمی گردد و رفلاکس ایجاد می شود که می تواند باعث اختلال خواب در دوران بارداری شود.
در پایان بارداری، سیستم اسکلتی و عضلانی جنین بیشتر رشد می کند. بنابراین حرکات آنها افزایش می یابد. افزایش این حرکات باعث اختلال خواب می شود که کاملا طبیعی است.
در سه ماهه سوم با نزدیک شدن به تولد، ترس و استرس زنان افزایش می یابد. برای حل مشکل استرس و اختلالات خواب بهتر است با یک روانپزشک در تهران (اعصاب و روان) مشورت کنید تا بهترین راه حل ها برای جلوگیری از این مشکل به شما پیشنهاد شود.
اختلالات خواب و بارداری بسیار مهم هستند. عوامل مختلف دیگری که در زیر به آنها اشاره می شود باعث اختلالات خواب در دوران بارداری می شوند.
استرس و اختلالات خواب در دوران بارداری
علت اختلالات خواب در دوران بارداری استرس است. بسیاری از زنان در اولین بارداری خود دچار اضطراب می شوند. فکر کردن بیش از حد به سلامت جنین و تولد می تواند خواب شما و حتی همسرتان را مختل کند. استرس تا حدی طبیعی است. با این حال، اضطراب بیش از حد می تواند باعث اختلال در خواب و همچنین به خطر انداختن سلامت جنین شود. بنابراین، مراجعه به متخصص مغز و اعصاب در تهران می تواند مفید باشد.
رینیت و اختلال خواب در دوران بارداری
احتقان بینی یا رینیت در زنان باردار به دلیل افزایش هورمون های استروژن و پروژسترون رخ می دهد. معمولا این مشکل از ماه دوم بارداری شروع می شود و تا پایان تولد ادامه می یابد. رینیت بارداری باعث خشکی بینی، التهاب و حتی آبریزش بینی در برخی افراد می شود. بروز این مشکل و گرفتگی بینی یکی از علل مهم اختلال خواب در دوران بارداری است.
ایست تنفسی و اختلال خواب در دوران بارداری
در دوران بارداری ممکن است به دلایل مختلفی مانند تغییر سطح هورمون، افزایش فشار خون، اضافه وزن، مسمومیت بارداری دچار وقفه تنفسی در خواب خود شوید. کاهش سطح اکسیژن نه تنها برای جنین مشکل ساز خواهد شد، بلکه باعث بیدار شدن شما و اختلال خواب نیز می شود. این وضعیت باعث می شود که فرد در طول روز به دلیل نخوابیدن کافی در شب احساس بی حالی کند.
گرفتگی عضلات و اختلالات خواب
گرفتگی عضلات و اختلالات خواب نیز در دوران بارداری ممکن است. به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری که با افزایش وزن مادر، فشار بیشتری به عصب ساق پا وارد می شود که می تواند باعث گرفتگی و درد عضلانی شود.
علاوه بر این، سندرم پای بی قرار تقریباً در 15 درصد از زنان باردار، به ویژه در سه ماهه سوم بارداری رخ می دهد. این حالت باعث درد و خارش در شب می شود که اغلب باعث می شود فرد برای رهایی از این مشکل دائماً پاهای خود را حرکت دهد. بروز سندرم پای بیقرار ممکن است به دلیل کم خونی و در برخی موارد کمبود آهن باشد.
حل مشکل اختلالات خواب در دوران بارداری
بهتر است مشکل اختلال خواب در دوران بارداری را حل کنید:
نوشیدن چای و قهوه را به حداقل برسانید.
از تنش، افکار و استرس دوری کنید.
یک محیط خواب آرام و تاریک با دمای پایدار و خنک انتخاب کنید.
به پهلوی چپ خود دراز بکشید.
در طول روز مایعات به خصوص آب زیاد بنوشید. اما چند ساعت قبل از خواب مقدار آن را کاهش دهید.
غذای بیشتری بخورید، اما در مقادیر کمتر.
از ویتامین ها و مکمل ها زیر نظر متخصص زنان تهران استفاده کنید.
گرفتن دوش آب گرم و ماساژ قبل از خواب می تواند موثر باشد.
منبع: نمناک