ناتوانی دولت در کنترل قیمت ها در آغاز ماه مبارک رمضان و در آستانه عید ادامه یافت و ایرانیان روزه دار در حالی به استقبال ماه رمضان رفتند که قیمت ها به شدت افزایش یافت.
به گزارش سازندگی، ماه رمضان در حالی آغاز شده است که قیمت کالاهای مصرفی در ایام افطار و سحری در ماه مبارک رمضان 1402 تا 1403 نسبت به سال های 1401 تا 1402 بالاتر است. مصرف برخی از کالاها و غذاها در ماه رمضان بیشتر از هر زمان دیگری است. زولبیا، بامیه، حلیم و آش از مهم ترین این کالاها هستند.
بر اساس اعلام رئیس اتحادیه قنادیها، قنادیها و کافهداران قنادی تهران، قیمت هر کیلوگرم زولبیا و بامیه برای فروش در شهر تهران برای واحدهای درجه یک ۱۷۰ هزار تومان و برای قیمت دوم ۱۴۰ هزار تومان تعیین شد. واحدهای کلاسی واحدهای کلاس ضمناً قیمت هر پرس حلیم بدون لوازم 75000 تومان و با لوازم 85000 تومان می باشد. هر پرس پوسته 75 تا 100 هزار تومان و قیمت برنج رشته ای 55 تا 65 هزار تومان خواهد بود.
قیمت نان
قیمت نان نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری نداشته است. هر نان بربری ساده 3000 تومان و نان بربری کنجدی 5000 تومان قیمت دارد. قیمت 1 عدد نان سنگک ساده 5000 تومان و قیمت 1 عدد نان سنگک مخصوص (درشت و کنجدی) 15000 تومان می باشد. 1 عدد نان تافتون 600 تا 1000 تومان و نان لواش 200 تومان است.
قیمت اقلام مورد نیاز برای صبحانه
قیمت برنج ایرانی یک کیلویی بین 90 تا 160 هزار تومان است. قیمت برنج خارجی کمتر است. قیمت برنج باسماتی هندی کیسه ای 10 کیلویی 335000 تومان. قیمت برنج هندی 10 کیلویی حدود 500 هزار تومان است. قیمت مرغ ذبح شده کیلویی بین 76 تا 80 هزار تومان است. قیمت دام زنده هر کیلو 260000 تومان; ضمناً قیمت هر کیلو دام در کشتارگاه 500 هزار تومان است. البته قیمت هایی که در بالا ذکر شد دستورالعمل و بر اساس میانگین قیمت های اعلام شده در چند روز اخیر می باشد.
هزینه سفره افطار و سحری
پخش سفره افطاری برای یک خانواده پنج نفره شامل 300 گرم خرما، 300 گرم زولبیا و بامیه، نیم کیلو آش، 300 گرم پنیر، نیم کیلو سبزی و چهار تکه نان است. این تبلت در سال 1401 حدود 150 هزار تومان هزینه داشت تا در کمترین وضعیت ممکن تولید شود. اما این مبلغ در سال های 1402 تا 1403 به شدت افزایش یافت و جدا از هزینه های چای، شکر، شکر و … می تواند چند صد هزار تومان برای خانواده ها هزینه داشته باشد. در واقع سرپرست خانوار باید حدود 5 تا 9 میلیون تومان برای تهیه افطار و سحری تمام ماه رمضان هزینه کند. البته اگر بخواهیم یک غذای گرم مانند زرشک پلو یا کباب به سفره افطار خود اضافه کنیم، هزینه سفره افطار بسیار بیشتر می شود.
بوی عید، بوی گرانبها
حال اگر شهروندان ایرانی همزمان با ماه مبارک رمضان و آغاز سال نو قصد حفظ آداب و رسوم قدیمی را داشته باشند و در شب عید به خوردن سبزی پلو با ماهی برای تهیه لقمه آن ادامه دهند، لااقل باید هزینه بیش از نیم میلیون تومان را بپردازد
بررسی قیمت ها در شرایط فعلی بازار نشان می دهد که هر کیلو ماهی قزل آلا اکنون حداقل 230 هزار تومان قیمت دارد. برنج یکی دیگر از بخش های مهم این غذا است. همانطور که اشاره شد؛ برنج ایرانی هم اکنون در جنوبی ترین نقاط تهران حداقل 90 هزار تومان به فروش می رسد.
تهیه سبزی با ماهی به مخلفات دیگری مانند سبزی، روغن، زعفران، لیمو، سیر و … نیاز دارد و این غذاها نیز برای یک وعده حدود 200 هزار تومان قیمت دارند. بر این اساس یک وعده غذای دو تا چهار نفره با سبزی 520 هزار تومان است.
هفتاد و نیم میلیون تومان
هفت سین که به نوعی به عنوان مهمترین نماد عید نوروز شناخته می شود، اکنون به نماد دیگری از گرانی عید نوروز تبدیل شده است. بررسی بازارهای مختلف تهران نشان می دهد که سبزه در حال حاضر حداقل 20 هزار تومان به فروش می رسد.
حال اگر خانواده قصد استفاده از دو عدد ماهی قرمز را برای سفره هفت سین خود در مخزن یا آکواریوم موجود داشته باشد، باید حداقل 80 هزار تومان برای آن بپردازد. سیر یکی دیگر از اجزای جدایی ناپذیر سفره هفت سین هم اکنون کیلویی حدود 20 هزار تومان به فروش می رسد. البته مشخص است که هیچ خانواده ای از یک کیلو سیر برای پوشاندن سفره هفت سین استفاده نمی کند و از مقدار کمتری استفاده می شود.
در سیب سرخ نیز چنین وضعیتی وجود دارد. اما خرید هر کیلو از این میوه با کیفیت 60 هزار تومان است. سمنو هم قیمت سیب قرمز دارد. خانواده های ایرانی برای تکمیل سفره هفت سین خود باید 100 هزار تومان برای خرید 100 گرم سماق و یک لیتر سرکه کنار بگذارند. خرید یک کیلو سنجد حدود 200 هزار تومان است بنابراین سفره هفت سین بیش از نیم میلیون تومان قیمت دارد. اگر به این غذاها یک وعده سبزی پلو با ماهی اضافه کنید، هزینه شام نوروزی قبل از تحویل سال یک میلیون و 60 هزار تومان می شود.